InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Češi si ve Švédsku prohlédli maketu CV90, první vozidlo sjede z pásu už za dva roky

27.02.2024
Už podruhé navštívili švédský Örnsköldsvik, sídlo společnosti BAE Systems Hägglunds, čeští specialisté a budoucí uživatelé bojového vozidla pěchoty CV90. Zatímco minule se řešily technické parametry jednotlivých verzí, tentokrát už si delegace mohla prohlédnout maketu vozidla v podobě, v jaké ji česká armáda převezme v roce 2026. Nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 v celkem sedmi verzích schválila vláda vloni v květnu.
Foto: acr.army.cz
Firma BAE Systems vyrábí aktuálně novou verzi BVP CV-90 MK4 (CV - Combat Vehicle, MK4 - mark 4) a podle specifikace Armády ČR současně i jeho českou verzi.

Makety byly připraveny ve verzích velitelská a bojová a pro přesnost a lepší přehlednost je doplňovaly 3D modely. "Cílem návštěvy bylo ujistit se, že navržená podoba vozidla odpovídá našim požadavkům a vše je tak připravené k dalšímu vývoji a detailnímu rozpracování," komentoval účel setkání plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil, který delegaci vedl.

Testování předcházela intenzivní komunikace na dálku, při níž si obě strany připomínkovaly dokumentaci. "Největší důraz jsme kladli na rozmístění všech částí komunikačního systému C4I (Command, Control, Communication, Computers, Intelligence) tak, aby byla zajištěna jeho funkčnost a zároveň možnost obsluhy," doplnil Kerdík.

Jak bude vozidlo uživatelsky příjemné, testovali ve Švédsku přímo instruktoři BVP ze 72. mechanizovaného praporu. "Pro mě je důležité, aby se na maketu vozidla podívali právě naši instruktoři. Porovnávají ji z pohledu bojovníků. Jak je v ní umístěn materiál, kde jsou ovládací prvky, a to jak ve věži, tak řidičském prostoru a prostoru roje," vysvětluje velitel 72. mechanizovaného praporu podplukovník Michal Voltr a pokračuje: "Na novou techniku dlouho čekáme. Vidět její postupnpostupné zhmotňování a fáze výstavby je pro nás motivační. Znamená to, že naše generace vojáků ji ještě zažije a bude používat."

Další připomínkování se uskuteční ještě letos v srpnu, kdy už budou makety velitelské a bojové verze propracované do detailu. Ostatní verze (průzkumná, dělostřelecká pozorovatelna, ženijní, vyprošťovací a zdravotní) budou následovat v dalších letech.

"Cesta k finálnímu produktu bude ještě dlouhá, ale poprvé jsme viděli hmatatelné výsledky projektu CV90. První vozidlo, určené zatím jen ke zkoušení výrobcem, bude hotové v první polovině roku 2025," doplnil plukovník Kerdík.

Než se vyrobí první prototypy podle požadavků Armády ČR, proběhne ještě celá řada technických jednání a zkoušek. Mezi česká specifika patří vedle nátěru vozidel podle maskovacího vzoru AČR, vybavení spojovacími prostředky, nebo například specifická výbava pro jednotlivé verze vozidel. Česká armáda by pak měla první vozidla převzít v roce 2026.

První pracovní jednání tohoto druhu se uskutečnilo v září loňského roku. Češi si tehdy ve Švédsku upřesňovali detaily smlouvy, především zda požadavky stále odpovídají aktuálním potřebám budoucího uživatele.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »