InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Pražská plynárenská opět snižuje prodejní ceny zemního plynu a elektřiny

20.02.2024
S účinností od 1.3. 2024 snižuje Pražská plynárenská prodejní ceny zemního plynu v rámci svého základního ceníku "STANDARD" a u produktů na tento ceník přímo navázaných.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Od loňského května se jedná již o v pořadí čtvrté snížení prodejních cen zemního plynu. Neregulovaná, tzv. "obchodní" složka prodejní ceny, kterou má možnost Pražská plynárenská jako "obchodník" ovlivnit, je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší v průměru o 44 %. Se započtením "regulované složky ceny", kterou určuje ERÚ, jsou pak celkové náklady nižší v průměru o 24 %. Ve srovnání s doposud platným základním ceníkem se jedná o celkový pokles v průměru o 6,1%.

Příklady (ceník "STANDARD"):

- Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody (spotřeba 4 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 750 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 4 322 Kč.

- Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 11 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 2 063 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 12 879 Kč.

- Domácnost v rodinném domku, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 25 MWh/rok), ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně cca 4 689 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 30 168 Kč.

Pro zákazníky z řad seniorů a držitelů průkazu ZTP/P dále snižujeme ceny v rámci "Produktu pro seniory a ZTP/P", kdy z každé odebrané MWh ušetří 181,50 Kč vč. DPH oproti předchozím cenám produktu (platným do 29.2.2024). K dispozici jsou pro zákazníky i nové fixované cenové produkty, a to na jeden nebo dva roky.

S účinností od 1. 3. 2024 sníží Pražská plynárenská také prodejní ceny elektřiny v rámci základního ceníku "BEZ ZÁVAZKU" a u produktů na tento přímo navázaných.

Neregulovaná, tzv. "obchodní" složka prodejní ceny, kterou má možnost Pražská plynárenská jako "obchodník" ovlivnit, je v porovnání se stejným obdobím loňského roku nižší v průměru o 26 %. Se započtením "regulované složky ceny", kterou určuje ERÚ, jsou pak celkové náklady nižší v průměru o 9 %. Ve srovnání s doposud platným základním ceníkem se jedná o celkový pokles v průměru o 16 %.

Příklady (ceník "BEZ ZÁVAZKU"):

- Domácnost s distribuční sazbou D02d a spotřebou 2,5 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 1 510 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 2 020 Kč.

- Domácnost s distribuční sazbou D25d a spotřebou 5 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 2 895 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 3 775 Kč.

- Domácnost s distribuční sazbou D45d a spotřebou 9 MWh ušetří oproti předchozím cenám (platným do 29.2.2024) ročně 5 415 Kč, oproti stejnému období minulého roku pak 8 705 Kč.

Stejně jako v případě zemního plynu jsou k dispozici i fixované produkty na jeden nebo dva roky.

Navazující předpis zálohových plateb obdrží zákazníci, kterých se přepočet záloh týká, průběžně během následujících týdnů. Zálohové platby si mohou zákazníci i sami upravit prostřednictvím portálu mojeppas.cz.

"Naše prodejní ceny patřily, zejména v oblasti zemního plynu, v minulých měsících mezi nejnižší na trhu. V tomto trendu budeme nadále pokračovat a od března je pro zákazníky znovu snižujeme. Navíc jsme pro ně připravili i nové fixované cenové produkty, které mohou dle svých potřeb a preferencí využít. Jsme rád, že nejen tyto naše aktivity jsou ze strany zákazníků pozitivně vnímány a zaznamenáváme jejich poměrně výrazný nárůst", uvedl Ludvík Baleka, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Kompletní ceníky jsou, stejně jako informace o nabídce a dalších službách Pražské plynárenské, k dispozici na www.ppas.cz (kde zákazníci najdou novou produktovou nabídku a v případě zájmu o přechod k Pražské plynárenské mohou nové produkty také sjednat on-line s nárokem na bonus), v rámci Zákaznických center nebo Zákaznické linky 267 175 333.

Pražská plynárenská patří tradičně mezi nejvýznamnější a nejstabilnější tuzemské dodavatele energií. Jedná se o českého dodavatele energií, jehož prioritou je poskytovat svým zákazníkům profesionálně, spolehlivě a s nadstandardní péčí moderní produkty a služby s přidanou hodnotou.

Zdroj: Pražská plynárenská

Další články z rubriky Regiony

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na cenu Gloria Muasealis, vygradovalo v úterý 14. května odpoledne. V Obecním domě v Praze si totiž ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využi ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »