InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Dostupnost kvalitního vzdělávání pro děti ukrajinských uprchlíků zůstává prioritou

16.02.2024
Mezinárodní experti ve vzdělávání a reprezentanti států Evropské unie, Ukrajiny a mezinárodních organizací potvrdili svůj závazek zlepšit přístup ke kvalitnímu vzdělávání pro všechny děti, s důrazem na uprchlíky z Ukrajiny.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Mezinárodní konference Inkluzivní vzdělávání a kontinuální učení pro všechny děti - Začlenění ukrajinských uprchlických dětí v Evropě, organizovaná dnes v Praze Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a UNICEF pod záštitou vládní zmocněnkyně pro lidská práva, uvítala odborníky na vzdělávání ze zemí Evropské unie, kteří se sešli, aby zhodnotili přístupy k inkluzivnímu vzdělávání v rámci EU a diskutovali o zkušenostech získaných prostřednictvím poskytování vzdělávání dětem z řad uprchlíků.

Od eskalace války na Ukrajině před téměř dvěma lety bylo do národních vzdělávacích systémů napříč Evropskou unií zapsáno více než 830 000 dětí školního věku, které musely opustit Ukrajinu.

Účastníci konference identifikovali výzvy, kterým země EU v této souvislosti čelí. Vzdělávací systémy jsou přetížené a nemají dostatek zdrojů, aby se postaraly o všechny děti uprchlíky, které se potřebují učit.

Hlavní výzvy pro zlepšení inkluzivního vzdělávacího systému v EU představuje nedostatečné množství učeben, materiálů, učitelů, překážkou jsou jazykové bariéry, finanční omezení a nedostatečné porozumění tomu, jak zapojit uprchlické děti do škol.

"Budou to dva roky od začátku konfliktu na Ukrajině, kdy jen do zemí Evropské unie uprchlo přes čtyři miliony lidí, o které bylo potřeba se solidárně postarat. Česká republika zajistila těmto lidem nejen ubytování, ale také okamžitý přístup ke vzdělání. Ministerstvo školství ve spolupráci s UNICEF zajistilo rozsáhlé školení učitelů a českých i ukrajinských asistentů pedagoga prostřednictvím vzdělávacích programů zaměřených na inkluzivní vzdělávání, bezpečnost ve školách a další typy podpory. Zřídili jsme webovou stránku a informační telefonní linku, abychom usnadnili dětem z Ukrajiny zápis do škol. Školám jsme umožnili snáze navyšovat kapacity, poskytli jsme kurzy a hodiny českého jazyka, najali asistenty pedagoga a upravili přijímací zkoušky na střední školy tak, aby se mohly o studium ucházet i děti z Ukrajiny. Přibližně padesát tisíc dětí bylo zařazeno do škol, a nevypadlo tak ze vzdělávacího systému. Chtěl bych poděkovat školám, učitelům a všem, kteří přispěli k tomu, že jsme mohli těmto dětem zajistit perspektivní budoucnost," řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

"Vzdělávání je v době krize pro děti pilířem naděje. Umožňuje jim učit se, najít si kamarády, získat podporu od učitelů a vrstevníků, a pomáhá jim vrátit do života pocit stability a pravidelnosti," uvedla Regina De Dominicis, regionální ředitelka UNICEF pro Evropu a Střední Asii a dodala: "Spolupráce a odhodlání, které jsem dnes viděla, jsou katalyzátorem prozdvojnásobení našeho úsilí při zajišťování přístupu ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání pro každé dítě v celém regionu."

"Chtěla bych zdůraznit význam otevření vzdělávacího systému hostitelských zemí všem dětem z řad uprchlíků. Vzhledem k mimořádně náročným situacím, které prožily, jsou tyto děti zranitelné. Škola a volnočasové aktivity představují bezpečné prostředí, kde si děti mohou užít dětství, odpočinout si, mít čas pro sebe, získat psychosociální podporu, seznámit se nejen s učebními osnovami, ale také s kulturou a možnostmi, které jim život v cizí zemi nabízí. Pro české děti je to zároveň velkou příležitostí, jak si rozšířit kulturní a společenské obzory," uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Mezi nejúspěšnější způsoby začleňování uprchlických dětí z Ukrajiny patří podle odborníků na vzdělávání přípravné jazykové kurzy a adaptační skupiny, neformální vzdělávání, zejména v případě předškolních dětí, školení učitelů a národních i ukrajinských asistentů pedagoga. Důležitá je také podpora duševního zdraví, psychosociální podpora a neformální aktivity zaměřené na sociální soudržnost společně s českými vrstevníky. Na konferenci byl zdůrazněn význam investic do vzdělávání uprchlických dětí ve spojitosti s obnovou Ukrajiny.

Zdroj: UNICEF

Další články z rubriky Domácí

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo se 404 výtvarných prací žáků z celkem 102 škol a dětských domovů z celé ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

V prvním kole přijímaček se na střední školy dostalo 94 procent deváťáků

V prvním kole přijímacího řízení uspělo téměř 94 % uchazečů hlásících se na střední školy z 9. ročníků základních škol, což znamená přes 93 tisíc žák ...

ČOI: V březnu nevyhověly tři kontrolované vzorky pohonných hmot

Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci březnu 2024. Odebrala 249 vzorků, tři nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům. ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »