InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česká asociace pojišťoven posiluje komunikaci přínosů životního pojištění. V Česku ho má sjednáno jen 51 % lidí

14.02.2024
Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven má pouhých 51 % Čechů sjednané životní pojištění. Ukazuje se tak, že si řada lidí spíše pojistí svůj hmotný majetek než finanční jistotu při rizikách, jako jsou úraz a dlouhodobá pracovní neschopnost, nebo zajištění rodiny pro případ úmrtí. Česká asociace pojišťoven se rozhodla na to upozornit vyprávěním skutečných příběhů lidí.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Kampaň "Životko se vyplatí" zpracovává skutečné příběhy lidí, kterým životní pojištění pomohlo. S reálnými prožitky aktérů se mají možnost ztotožnit i ostatní a tím zaujmout nový postoj k životním rizikům a možnostem jejich krytí pojištěním.

Tématu životního pojištění se Česká asociace pojišťoven věnuje dlouhodobě a poslední kampaň podobného rozsahu ("Počítej se mnou") běžela v roce 2021. Jejím cílem bylo upozornit veřejnost na důležitost pojištění proti rodinné ztrátě a následnému výpadku jednoho z příjmů domácnosti. Kampaň opět byla pojata netradičně - stěžejním kanálem byl krátký film režírovaný Olmem Omerzu, podpořený vizuálem napodobujícím tabulkové výpočty rodinného rozpočtu a jeho zápornými výslednými čísly po úmrtí jednoho z živitelů rodiny.

"Životní pojištění a jeho jednotlivé formy dnes dokážou pokrýt většinu obav z rizik, které život přináší, včetně pojištění na péči ve stáří apod. Nadále jsou ale klíčové dlouhodobá pracovní neschopnost, úraz a zajištění rodiny v případě úmrtí jejího živitele. Naše aktivita má vést také k tomu, aby lidé více vnímali, že životní pojištění je instrument, který z vás do značné míry setřese obavy ‚co kdyby?‘ a umožní vám svobodnější a jistější život," říká Milada Veselá, vedoucí komunikace ČAP.

Život za to stojí


V loňském roce pomohlo životní pojištění necelému půlmilionu Čechů v životní nouzi, pojištěnci obdrželi v součtu kolem 10 miliard korun. "To je zhruba o 760 milionů korun více než v roce 2022. Zároveň jde o nejvyšší vyplacený objem za období počínaje rokem 2020," uvádí Petr Jedlička, hlavní analytik ČAP. Přestože 92 % vyplacených pojistných událostí tvořily úrazy, na celkovém součtu se podílely jen ze 60 %. Zbytek vyplacené částky, tedy 3,9 mld. Kč, dostali pojištěnci v případech úmrtí, invalidity či dlouhodobého onemocnění.

Magdaléna, Iveta a Ladislav


Příběhy kampaně "Životko se vyplatí" se věnují lidem, kterým pojištění pomohlo usnadnit nelehkou situaci. Magdaléně přineslo chronické onemocnění a dlouhá pracovní neschopnost vážné dopady na rodinu. "Po úplně běžné operaci se objevily komplikace. Ta operační rána se začala rozpadat. Takže neplánovaná hospitalizace a pak měsíce doma. Díky životku jsem zalepila díru v rozpočtu, a navíc pokryla i náklady na syna," popisuje Magdaléna v jednom ze spotů. Iveta se pak stala obětí srážky s vozidlem, která jí způsobila vážná zranění a na dlouhou dobu ji vyřadila z běžného života. "Díky životku mi zůstal klid i finanční rezerva," doplňuje 78letý Ladislav, který je posledním vypravěčem svého skutečného příběhu a který čelil následkům dopravní nehody. Se všemi příběhy se mohou lidé seznámit na stránce www.zivotkosevyplati.cz. Přehledný web také nabízí odpovědi na nejčastější dotazy týkající se životního pojištění.

O průzkumu:


Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 17.-22. 3. 2023 a zúčastnilo se ho 1026 respondentů ve věku 18-71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.

Data za rok 2023 představují odhad na základě dostupných statistik při zohlednění doby potřebné k nahlášení pojistné události ze strany klienta. Tato lhůta se v praxi pohybuje v řádu měsíců, a data za rok 2023 tedy ještě na počátku ledna 2024 nejsou úplná.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Další články z rubriky Domácí

APEK: Češi utratili v dubnu za zboží v e-shopech v průměru přes 4 700 Kč, výrazně více než v předchozích měsících

Jak vyplynulo z pravidelného měsíčního výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), utratili Češi nakupující v internetových obchodech za zboží v průměru 4 714 Kč. To je přibližně o sedm set korun více, než tomu bylo v jednotlivých měsících ...

Armáda spásy pomáhá osobám v bytové nouzi

Armáda spásy vnímá sociální bydlení jako zásadní a důležitý nástroj, který, jak věří, vede k účinnému řešení fenoménu bezdomovectví, a především k pre ...

Informační služby ČSÚ řeší i velmi neobvyklé dotazy

Přes 10,5 tisíce požadavků z řad široké veřejnosti, podnikatelů a veřejné správy zodpověděli v roce 2023 pracovníci informačních služeb v Praze a na k ...

V I. čtvrtletí vydělala skupina ČEZ 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 7,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 13,6 mld. Kč, mez ...

Česká pošta obnovila na pobočkách prodej tisku

Česká pošta od pondělí 13. května opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku společností První novinová sp ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »