InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Zpravodajské štáby trénují, jak získat převahu na moderním bojišti

13.02.2024
V Žatci se minulý týden sešly zpravodajské štáby 4. brigádního úkolového uskupení, aby společně procvičily koordinaci mj. při shromažďování a analýze senzitivních informací, jež jsou klíčové pro úspěch na bojišti. Čtyři desítky specialistů nejen 4. brigády rychlého nasazení, ale i dalších útvarů, které jsou součástí úkolového uskupení, řešily, jak v dnešních válkách získat informační převahu a být o krok napřed před nepřítelem v otázce strategického rozhodování.
Foto: acr.army.cz
Už dávno armády nezískávají přehled o nepříteli jen díky činnosti svých průzkumných jednotek. V poslední době stále častěji využívají sofistikované prostředky, jež jim tyto informace spolehlivě obstarají. Nejrůznějšími senzory včetně radarů, satelitů či bezpilotních prostředků ale disponuje i nepřítel, a tak je současně velikou výzvou ochránit před těmito "očima" vlastní vojáky.

"Schopnost efektivně řídit senzory a správně interpretovat získané informace je klíčové pro naši bojovou připravenost. Cvičení nám poskytlo cenné zkušenosti a umožnilo nám identifikovat oblasti, které ještě můžeme zdokonalit," říká vedoucí cvičení, kapitán Jakub S.

Význam moderních prostředků vzrůstá se zvyšující se zranitelností vojáka v dnešních konfliktech. "Jakýkoliv komunikační prostředek, kterým chce voják v poli sdělit informace kolegům či nadřízenému stupni, je vysledovatelný. Naším úkolem je současně takového člověka ochránit tím, že nasadíme prostředky, které možnost jeho sledování omezí," dodává.

Cvičení se zaměřilo na simulaci reálných situací, ve kterých byly nasazeny různé senzory k monitorování a sledování pohybu potenciálních hrozeb. Zpravodajské štáby usilovně spolupracovaly na koordinaci a sdílení informací, aby dosáhly co nejlepšího situačního povědomí v rozhodovacím procesu velitele.

"Do výcviku se zapojili nejen členové manévrových jednotek, ale i specializovaných útvarů Armády ČR, čímž byla zajištěna komplexnost a synergie všech prostředků. Společné cvičení přineslo nejen zdokonalení technických dovedností v oblasti řízení senzorů, ale také posílení týmové spolupráce a schopnosti rychle reagovat na dynamické situace," vyzdvihl Jakub S.

Podle jeho kolegy, nadporučíka Jiřího K., vojáci společné nácviky tohoto druhu vítají: "Sjednotíme postupy napříč jednotkami a utužíme vztahy s vojáky jiných útvarů. Jako hlavní přínos jsme shledali aktivní předávání poznatků a zkušeností z této problematiky."

Štábní nácvik současně poskytl jedinečnou příležitost některým novým příslušníkům ve zpravodajské odbornosti seznámit se s procesy a činnostmi zpravodajského štábu. Vojáci také ocenili zpětnou vazbu ze strany 4. brigády rychlého nasazení, což vedlo k odstranění drobných nedostatků.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »