InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Rekonstrukcí střech se majitelé domů nedočkali, podvodníci je připravili o více než dva miliony korun

13.02.2024
JABLONEC NAD NISOU - Muži, kteří pod záminkou provedení rekonstrukce střech a plotu, vylákali z lidí přes dva miliony korun, byli obviněni ze spáchání zločinu podvod.
Ilustrační snímek | Foto: PČR
V uplynulých dnech komisař z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání šesti mužů ve věku 28 až 64 let jako obviněných ze spáchání zločinu podvod, kterého se dopustili ve spolupachatelství a částečně i ve stádiu pokusu na území Jablonecka, Českolipska a Pardubicka v době od května 2022 do ledna letošního roku.

Obvinění v uvedené době v šesti případech pod záminkou rekonstrukcí střech a jednoho plotu vylákali z lidí peníze. Jednalo se o celkovou částku přesahující 2.100.000,- Kč. Vždy se majitelům nemovitostí ozvali na základě jejich poptávky na internetovém portálu na provedení rekonstrukčních prací a například pod záminkou nákupu materiálu si od nich nechali vyplatit vysoké finanční částky jako zálohy, a to většinou postupně v řádů desetitisíců i statisíců korun.

Po vyplacení záloh zpravidla přijali na místo, naprosto neodborně započali příslušnou rekonstrukci střechy nebo plotu, odjeli a přestali s majitelem nemovitosti komunikovat. Samozřejmě vyplacené peníze jako údajnou zálohu na materiál již nevrátili.

Jako příklad můžeme uvést případ z Jablonecka, kdy majitelé domu v seniorském věku si zadali na jednom internetovém portálu poptávku na rekonstrukci střechy, na kterou reagoval jeden z obviněných a přislíbil jim, že celé dílo bude zhotoveno do částky 620.000,- Kč. Následně po seniorech požadoval vyplacení záloh na nákup materiálu - jednalo se o částky 300.000,- Kč a 200.000,- Kč. Obvinění následně po vyplacení půl milionové zálohy na místo rekonstrukce přivezli materiál přibližně za 50 tisíc korun a započali s neodbornou prací na odkrytí střechy a poté i zakrytí střechy pouze plachtami. Následně jeden den odjeli a už se k rozdělané práci nevrátili. Na telefonáty nereagovali, byli zcela nekontaktní a téměř 450 tisíc korun majiteli domu už nevrátili.

Kriminalistům se v rámci šetření podařilo všechny podezřelé identifikovat a minulý týden je i všechny obvinit ze spáchání uvedeného zločinu.

Komisař také v rámci realizace celého případu podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu k vzetí tří obviněných mužů do vazby. Soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou všechny tři podané návrhy akceptoval a obviněné vzal do vazby. Zbylí tři obvinění jsou v tuto dobu stíháni na svobodě. Všem ovšem za spáchání zločinu podvod, kterého se dopustili ve spolupachatelství a jako organizovaná skupina, hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Na samotné rozsáhlé realizaci, která proběhla minulý týden v Libereckém kraji, se společně s hospodářskými kriminalisty na úkonech trestního řízení podíleli také jejich kolegové z jabloneckého oddělení obecné kriminality a policisté z oddělení hlídkové služby.

Zdroj: Policie ČR

Další články z rubriky Krimi

Důvěřivá žena naletěla falešnému námořníkovi a přišla 2,6 milionu korun

KLATOVSKO - Čtyřiačtyřicetiletá žena na začátku února roku 2023 přijala na jedné ze sociálních sítí žádost o přátelství od muže vystupujícího pod českým jménem a příjmením. S tímto začala písemně komunikovat, když muž jí měl posléze uvést, že je ...

Policie zadržela muže, který byl deset let veden v policejních evidencích jako celostátně hledaná osoba

PRAHA - Na stopu hledaného muže přivedli pražské kriminalisty z třetího policejního obvodu kolegové z Vysočiny, kde měl muž trvalý pobyt. Ti v průběhu ...

Od začátku letošního roku zajistili celníci ve svém regionu více než 2 000 lahví alkoholu bez dokladů

Karlovarský kraj - Karlovarští celníci zajistili od ledna do dubna letošního roku více než 2 000 lahví nezdaněného alkoholu, více než 10 tisíc kusů ne ...

Z Čisovic odjela vlaková souprava bez strojvedoucího, ujela více než 5 kilometrů a vykolejila

Včera 2. 5. 2024 v 13:15 hodin odjela z Čisovic vlaková souprava bez strojvedoucího a cestujících na širou trať. Vlaková souprava ujela více než 5 km ...

Na pražském letišti celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti, který v zavazadle pašoval přes 4,5 kilogramů kok ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »