InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Nezaměstnanost v lednu mírně vzrostla na 4 %, klesá počet volných pracovních míst

08.02.2024
Úřad práce České republiky evidoval k 31. 1. 2024 celkem 295 546 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 319 více než v prosinci 2023 a o 12 487 více než v lednu 2023. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně vzrostl o 0,3 p.b. a meziročně o 0,1 p. b. Ke konci ledna činil 4 %. Pomineme-li covidový rok 2021, je to v lednu nejvíce od roku 2017. V mezinárodním srovnání zůstává nezaměstnanost v ČR druhá nejnižší v Evropské unii. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl přitom o 28 763 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst.
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
V lednu se ve statistikách nezaměstnanosti naplno projevil efekt nového roku. Do evidence Úřadu práce ČR se hlásili ve větší míře lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, ale také živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. V lednu také pokračovala dynamika trhu práce typická pro zimní měsíce, kdy se vzhledem k absenci sezónních prací do evidence Úřadu hlásí pracovníci například ze stavebnictví. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o převážně technické a dělnické profese. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících a napříč celým odvětvím dopravy jsou v Česku trvale nedostatkovou profesí řidiči.

"Nový rok s sebou vždy přináší změnu práce u řady lidí, což lednový mírný nárůst počtu nezaměstnaných potvrzuje. Pokud jde o míru nezaměstnanosti, stále se však držíme na nejnižších úrovních v rámci celé Evropské unie. To platí dlouhodobě a ukazuje to, že naše firmy jsou v tvorbě nových pracovních příležitostí velmi efektivní. Neustále také vylepšujeme služby Úřadu práce ČR, abychom klientům poskytli maximální možnou pomoc a podporu při hledání nového zaměstnání," uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDUČSL).

"Naše statistiky naznačují, že se trh práce v České republice začíná měnit. Vracíme se k situaci, na kterou za posledních 6 let u nás nejsme zvyklí. Druhý měsíc po sobě máme v evidenci Úřadu práce více uchazečů o zaměstnání, než je celkový počet evidovaných volných pracovních míst. Naposledy jsme dva měsíce v řadě takovou negativní bilanci zažili na začátku roku 2018. Současná situace sice odráží sezónní vlivy, ale i tak ji vnímáme jako důležitý signál, který nechceme podcenit," komentuje dění generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof a upozorňuje na to, jak důležitá je pomoc Úřadu s umisťováním zaměstnanců na trhu: "Jsme rádi, že se výrazně zlepšuje podíl uchazečů o zaměstnání uplatněných na trhu práce. Tento pozitivní trend se nám daří držet i u rizikového segmentu dlouhodobě nezaměstnaných," shrnuje Daniel Krištof. Upozorňuje přitom, že největší problémy s nezaměstnaností mají okresy ve strukturálně znevýhodněných krajích, jako je Ústecký, Moravskoslezský, případně Karlovarský. Vyšší podíl nezaměstnanosti je ale evidován i v oblastech na jihu Čech a Moravy při hranicích s Rakouskem.

Aktuální trendy v oblasti poptávky zaměstnavatelů na otevřeném pracovním trhu shrnuje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti Alma Career zastřešující jedny z největších českých online portálů práce: "Náborová potřeba zaměstnavatelů v lednu poklesla meziročně o více než desetinu. Silnější útlum - o zhruba třetinu - je patrný zejména v případě části specializovaných digitálních pozic, včetně programátorů a vývojářů, ale těchto kandidátů je stále málo. Poklesy poptávky byly zřetelné také u většiny obecných provozních a dělnických pozic ve výrobě, ve službách i v administrativě - v těchto případech aktuálně navíc zaměstnavatele tolik netrápí počty vhodných kandidátů. Silná poptávka a zároveň velmi výrazný nedostatek kandidátů s vhodnou kvalifikací naopak přetrvává v celé řadě inženýrských specializací technického směru, u většiny řemeslných profesí, především se specializací na elektro, či napříč specializacemi v oboru zdravotnictví a sociální péče," shrnuje Tomáš Ervín Dombrovský. Tento pokračující kritický nedostatek lidí v řadě profesí je podle něj strukturálního rázu - je dán nejen dlouhodobě vysokou poptávkou ze strany zaměstnavatelů, ale zejména nepříznivým demografickým vývojem, jehož dopady na trh práce budou i nadále sílit, bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci.

V evidenci Úřadu práce ČR bylo v lednu 2024 nově registrováno 52 975 lidí. V rámci krajského srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve všech regionech, nejvíce v Jihočeském a v Ústeckém kraji. V absolutní hodnotě přibylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském a ve Středočeském kraji. Oproti předchozímu měsíci mírně klesl počet volných pracovních míst.

Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je v případě této skupiny klientů jazyková bariéra. Úřad práce ČR proto nabízí cizincům mimo jiné pomoc s financováním rekvalifikačních kurzů českého jazyka, do kterých dosud (od vypuknutí konfliktu na Ukrajině) nastoupilo celkem 9 682 lidí a 8 591 z nich ho také už absolvovalo. V lednu 2024 kurz zahájilo 544 cizinců. Ve stejném měsíci rekvalifikaci 57 osob úspěšně ukončilo. Pokud jde o kurzy odborné, probíhá jich méně. Důvodem je nedostatečná znalost českého jazyka.

Roste dlouhodobá nezaměstnanost, průměrná délka evidence ale klesla


Za posledních 12 měsíců se změnila struktura uchazečů o zaměstnání podle délky setrvání v evidenci ÚP ČR. V meziročním srovnání klesl podíl těch, kteří jsou bez práce méně než 3 měsíce, na celkovém počtu nezaměstnaných o 0,5 p. b. na 36,8 %. Tedy celkem na 108 783 osob. Naopak podíl uchazečů, kteří jsou v evidenci více než 12 měsíců, vzrostl o 1,7 p. b. na 28,4 %, (83 996 osob). Průměrná délka evidence ve srovnání s prosincem 2023 klesla o 22 dní na 454.

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání: s pomocí Úřadu práce našlo v lednu zaměstnání 20 061 lidí


Během ledna se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 52 975 lidí. To je meziměsíčně více o 14 387 osob (o 37,3 %) a meziročně více o 3 227 (o 6,5 %) uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (6 487) a Jihomoravský kraj (6 361). Naopak nejméně kraj Karlovarský (1 577). Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze (4 718) a nejméně v okrese Rokycany (217). O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době zejména lidé, kteří přicházejí např. z oblasti maloobchodu, veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení, inženýrského stavitelství, velkoobchodu, vzdělávání nebo výroby kovových konstrukcí. Úřadu práce ČR se v lednu podařilo na trh práce umístit 20 061 lidí (v prosinci to bylo 10 638).

Naopak z evidence odešlo 36 656 uchazečů, tj. o 14 069 osob (o 62,3 %) více než v předchozím měsíci a o 1 836 (o 4,8 %) méně než v lednu 2023. Novou práci získalo 26 326 lidí. Řada z nich našla uplatnění v oblasti vzdělávání, maloobchodu a velkoobchodu, ve veřejné správě, ve zdravotnictví, ve výrobě kovových konstrukcí nebo ve výrobě potravinářských výrobků.

Zdroj: Úřad práce ČR

Další články z rubriky Domácí

Stále lepší automatické překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků v Česku

Dokonalejší automatické překladače znamenají i dokonalejší kybernetické útoky. Kvalita textů phishingových zpráv je totiž stále lepší a není tak často vůbec poznat, že je nepsal rodilý Čech. Nesprávně zvolená slova či pravopisné chyby proto již ...

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodilo záchranný kruh rodinám čelícím energetické chudobě

Významný podíl českých domácností je ohrožen nebo se přímo nachází v energetické chudobě - podle analýzy Podnikohospodářské fakulty VŠE šlo v roce 202 ...

ČSOB: V aplikaci DoKapsy lze nově vyhledat i zaplatit většinu vlakových spojů Českých drah

Uživatelé multifunkční aplikace DoKapsy, která je zdarma přístupná klientům všech bank, mají od května k dispozici novou službu s názvem Vlaková jízde ...

Hnutí DUHA: Dobrovolníci pomohou poškozeným lesům a polím. Mohou se přihlásit do Týdnů pro krajinu

Od Šumavy až po Moravskoslezské Beskydy mohou letos opět pomáhat dobrovolníci při osmi týdenních turnusech akce Týdny pro krajinu, které Hnutí DUHA po ...

Startují Týdny mediálního vzdělávání, zapojilo se do nich rekordních 250 vyučujících a dalších vzdělavatelů

Už poosmé pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) akci na podporu mediální gramotnosti mladých lidí s názvem Týdny mediálního vzděláván ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »