InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

04.04.2024
Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně může i popularita online sázení.
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com
Fanoušci amerického fotbalu po celé zemi horlivě uzavírali sázky buď z pohodlí svých smartphonů a notebooků, anebo se zapojili do akce přes sázkové kanceláře ve městech, jako je Las Vegas, které praskaly ve švech.

Když zvířený prach po zápase zase sedl, společnosti, jako je třeba GeoComply Solutions, která sleduje údaje o online kurzových sázkách, přinesly zprávu o obrovském nárůstu aktivity.

Těsně před výkopem zaznamenaly systémy společnosti GeoComply ohromující nárůst transakcí a trhaly se rekordy, protože transakcí bylo téměř 15 000 za sekundu.

Kde se ale tahle sázková exploze vzala? A je tenhle nárůst sázek v Severní Americe znepokojivou zprávou?

Příběh, který má celý boom na svědomí


Podle průzkumu jsou kurzové sportovní sázky v USA a Kanadě na vzestupu a do roku 2030 se očekává, že porostou o cca 9 % ročně.

Jedná se každopádně spíš o kurzové sázení než o sázení související s kasinovými hrami se sportovní tematikou.

Další věc je, že lidé teď mají k dispozici více způsobů, jak na zápasy sázet. Ať už jde o predikce před zápasem, nebo live kurzy během zápasů, kdy se sází na něco, u čeho se o výsledku teprve rozhodne.

A hybnou silou, která stála za rekordním množstvím sázek na nedávné Super Bowly, byly právě tyto trendy. O události se na titulkách psalo už loni, kdy se na zápas vsadilo nejvíce v historii. Jen pro představu, v roce 2023 na Super Bowl Američané vsadili 16 miliard dolarů. Jenže i tohle číslo rok 2024 zcela zastínil a korunu tomu nasadilo i místo konání, protože tím bylo příznačně Las Vegas, světové hlavní město hazardu.

Podle odhadů Americké herní asociace si na Super Bowl LVIII mezi týmy Kansas City Chiefs a San Francisco 69ers měla vsadit více než čtvrtina dospělých Američanů (67,8 milionu), což je nárůst o 35 %. Jakmile ale událost odstartovala, ukázalo se, že odhady byly liché a čísla byla mnohem vyšší.

Rekordní událost


Na lavinu sázek nebyli připraveni ani bookmakeři.

Jedním z hlavních hráčů na poli sportovního sázení je v Americe společnost FanDuel, která se pochlubila, že zpracovala 14 milionů sázek v celkovém úhrnu 307 milionů dolarů. Čísla překonala dosavadní rekordy společnosti v rámci Super Bowlů a oproti předchozímu ročníku se jednalo o neuvěřitelný nárůst o 40 %.

I když řada sázkových kanceláří svá čísla dosud nezveřejnila, BetMGM pár střípků pustila. Podle jejích dat byla výrazná většina sázek uzavřena na tým Kansas City Chiefs. Z celkového obratu bylo 74 % vsazeno na jejich výhru a v jejich prospěch šlo celkem 63 % podaných sázek.

Z pohledu sázkových kanceláří ale neběželo úplně všechno jako na drátkách. Vedoucí trader společnosti BetMGM poznamenal, že většina sázkařů podpořila Chiefs, což pro jeho sázkovou kancelář znamenalo značné ztráty. Celkový objem peněžních transakcí během Super Bowlu 58 byl ale i tak rekordní a postaraly se o to zejména nesčetné možnosti sázení - od tradičních sázek na výsledek zápasu přes prop bety a příležitostné sázky mezi přáteli a rodinou.

Podle údajů poskytnutých úřadem Nevada Gaming Control Board přijali bookmakeři jen v Las Vegas na tenhle mega zápas sázky v neuvěřitelné úhrnné výši 185,6 milionu dolarů. Číslo překonalo dosavadní rekord 179,8 milionu dolarů, který byl stanoven během Super Bowlu v roce 2022.

A to je teprve začátek...


Do budoucna Americká herní asociace očekává v oblasti kurzových sázek další nárůst, přičemž Super Bowl se bude těšit čím dál větší oblibě.

Sázkové kanceláře jako BetMGM se na další velkou událost připravují už teď. Zraky všech se teď upínají k Super Bowlu 59 v New Orleans a jako první favority na zisk titulu označují tým San Francisco 49ers s lákavým kurzem 5:1.

Díky rozšiřujícím se online možnostem nebylo nikdy pro americké spotřebitele sázení jednodušší. Přesto je ale třeba dbát varování mnoha odborníků, kteří mají strach, že to, jak snadno se kurzové sázky dají uzavírat, znamená v řadách fanoušků vyšší riziko rozvoje problémového sázení.

Mezi navrhovanými řešeními se objevilo zvýšení objemu reklamy zaměřené na zvyšování povědomí o bezpečném sázení před událostí, během ní i po ní, jenže nikdo nezaručí, že se to nemine účinkem.

Jedna věc je každopádně jistá, příští rok se budou oči celého světa upírat k New Orleans a bude se hrát americký fotbal. A miliony lidí si rozhodně tuhle sázkovou příležitost nenechají ujít.

Ministerstvo financí varuje: Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Autor: Oliver Mészároš

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »