InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Nejčastěji používané programovací jazyky pro vývoj umělé inteligence

07.02.2024
Téma AI je velmi aktuální a zajímavé, protože má mnoho aplikací v různých oblastech, jako je medicína, vzdělávání, doprava nebo zábava. Pokud chcete začít programovat AI, budete potřebovat nějaké základní znalosti o programovacích jazycích, databázích a zpracování dat.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
AI využívá různé metody a techniky k dosažení svých cílů. Mezi nejznámější patří strojové učení, neuronové sítě, expertní systémy, genetické algoritmy nebo fuzzy logika. Strojové učení je proces, kdy se AI učí z dat a zlepšuje svou výkonnost bez explicitního programování. Neuronové sítě jsou inspirovány strukturou lidského mozku a skládají se z vrstev propojených uzlů, které dokážou zpracovávat složité vzory a funkce. Expertní systémy jsou založeny na znalostech a pravidlech určitého oboru a dokážou poskytovat odbornou radu nebo řešení. Genetické algoritmy jsou inspirovány principy evoluce a hledají optimální řešení pomocí selekce, křížení a mutace. Fuzzy logika je založena na neurčitosti a relativitě a dokáže pracovat s neurčitými nebo nepřesnými daty.

Programovací jazyky pro AI


Existuje mnoho programovacích jazyků, které se používají pro programování AI, ale některé z nich jsou populárnější než jiné. Mezi nejčastěji používané jazyky pro AI patří:

- Python: Python je jeden z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších programovacích jazyků na světě. Je snadno čitelný, má jednoduchou syntaxi a podporuje mnoho knihoven a frameworků pro AI, jako jsou TensorFlow, PyTorch, Keras nebo scikit-learn. Python je také vhodný pro začátečníky, protože je interpretovaný jazyk, což znamená, že nemusíte kompilovat kód před spuštěním. Python se používá pro různé typy AI, jako je strojové učení, hluboké učení, počítačové vidění nebo zpracování přirozeného jazyka.

- Java: Java je další velmi populární a rozšířený programovací jazyk, který se používá pro AI. Java je kompilovaný jazyk, což znamená, že musíte převést kód do spustitelné formy před spuštěním. To má výhodu v tom, že kód běží rychleji a efektivněji na různých platformách. Java také nabízí mnoho knihoven a nástrojů pro AI, jako jsou Weka, Deeplearning4j, Apache Mahout nebo Stanford CoreNLP. Java se používá pro AI aplikace, jako jsou expertní systémy, hry nebo robotika.

- C++: C++ je jeden z nejstarších a nejvýkonnějších programovacích jazyků na světě. C++ je také kompilovaný jazyk, který umožňuje psát velmi rychlý a optimalizovaný kód. C++ je vhodný pro AI projekty, které vyžadují vysokou úroveň kontroly nad hardwarem a pamětí. C++ také podporuje mnoho knihoven a frameworků pro AI, jako jsou OpenCV, Torch, Caffe nebo TensorFlow. C++ se používá pro AI aplikace, jako jsou rozpoznávání obličeje, rozpoznávání řeči nebo autonomní vozidla.

Databázové systémy pro AI


Data jsou klíčovou součástí každého AI projektu. Data obsahují informace o problému, který chceme řešit pomocí AI. Data musíme shromažďovat, ukládat, analyzovat a zpracovávat tak, aby byla vhodná pro použití v AI algoritmech. K tomu potřebujeme databázové systémy.

Databázový systém je software, který umožňuje ukládat, spravovat a dotazovat se na data. Existuje mnoho typů databázových systémů, ale mezi nejčastěji používané pro AI patří:

- Relační databáze: Relační databáze jsou založeny na konceptu tabulek, které obsahují řádky a sloupce dat. Relační databáze používají jazyk SQL (Structured Query Language) pro dotazování a manipulaci s daty. Relační databáze jsou vhodné pro ukládání strukturovaných dat, která mají pevně definovanou schématu a vztahy mezi daty. Příklady relačních databází jsou MySQL, PostgreSQL, Oracle nebo SQL Server.

- NERelační databáze: NERelační databáze jsou založeny na různých modelech dat, které nevyžadují pevnou schématu ani vztahy mezi daty. NERelační databáze používají různé jazyky a formáty pro dotazování a manipulaci s daty. NERelační databáze jsou vhodné pro ukládání nestrukturovaných nebo polostrukturovaných dat, která jsou velmi rozmanitá a dynamická. Příklady nERelačních databází jsou MongoDB, Cassandra, Redis nebo Neo4j.

Zdroje dat pro AI


Data jsou základem každého AI projektu, ale odkud je získat? Existuje mnoho zdrojů dat, které můžeme využít pro AI, ale mezi nejčastější patří:

- Veřejně dostupné datasety: Veřejně dostupné datasety jsou soubory dat, které jsou volně k dispozici na internetu pro každého, kdo je chce použít. Veřejně dostupné datasety mohou obsahovat data z různých oblastí, jako je medicína, ekonomie, sport, umění nebo vzdělání. Veřejně dostupné datasety mohou být velmi užitečné pro učení se AI nebo testování AI algoritmů. Příklady veřejně dostupných datasetů jsou Kaggle, UCI Machine Learning Repository, Google Dataset Search nebo AWS Open Data.

- Vlastní data: Vlastní data jsou data, která jsme sami shromáždili nebo vygenerovali pro náš AI projekt. Vlastní data mohou být velmi cenná, protože jsou přizpůsobena našemu konkrétnímu problému a cílům. Vlastní data mohou pocházet z různých zdrojů, jako jsou webové stránky, sociální média, senzory, kamery nebo dotazníky. Vlastní data vyžadují více práce a úsilí při sběru, čištění a přípravě pro AI.

V tomto článku jsme se podívali na to, v čem se nejčastěji programuje AI, kam se ukládají data (databázové systémy) a jaké využívá zdroje dat. Doufáme, že vám tento článek pomohl pochopit základní koncepty a nástroje pro programování AI. Pokud chcete začít programovat AI nebo se dozvědět více o tomto fascinujícím tématu, doporučujeme vám navštívit některý z online kurzů nebo knih o AI.

Autor: T. Vazal

Další články z rubriky TechMag

Jaké stroje pracují v lese v rámci těžby?

Zdědili jste kus lesa? Pokud s ním nemáte jiné plány, tak ho můžete prodat. Je-li ale plný kvalitních dřevin, můžete v něm těžit dřevo. Na koho se v těchto případech ...

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabíd ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »