InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Jakých výhod se dočkáte, pokud budete darovat krevní plazmu?

02.02.2024
55 % lidské krve je tvořeno krevní plazmou. Právě plazma obsahuje přibližně 8 % plazmatických bílkovin, které se používají při výrobě léčiv. Dá se tedy říct, že každým darováním zachráníte někomu život. Aby toho nebylo málo, stejně tak si vysloužíte řadu zajímavých benefitů. Jakých?
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Kdo může darovat plazmu?


Chcete-li darovat krevní plazmu, musíte splnit následující podmínky:

- Věk 18-60 let (pravidelní dárci mohou darovat až do 65 let).
- Platný průkaz totožnosti a karta pojištěnce.
- Váha 50-150 kg.
- Dobrý zdravotní stav (žádné vážné nemoci).
- Nerizikový životní styl (nesmíte užívat žádné návykové látky s výjimkou cigaret).

Různorodé benefity


Pojďme se podívat na zdaleka nejvýraznější benefit - finanční odměnu. Za každý úspěšný odběr vám náleží finanční kompenzace, která dnes může činit až 900 Kč. Odběrová střediska ji přitom vyplácí ihned po odběru, a to na ruku. Darovat přitom můžete jednou za 14 dní, takže si ročně přijdete až na 23 400 Kč.

Finanční náhradu lze klidně odmítnout. Nemusíte se ničeho bát, i přesto si totiž přijdete na spoustu zajímavých benefitů (v mnoha případech ve vyšší hodnotě, než je 900 Kč).

V tomto ohledu je zajímavý hlavně věrnostní program odběrové společnosti Europlasma. Ta vám po desátém odběru předá láhev dobrého vína, po patnáctém sklenici kávy, po třicátém powerbanku s kapacitou 10 000 mAh, po padesátém dvě vstupenky do kina, po sedmdesátém pátém švýcarský nůž Victorinox a tak dále. Můžete se propracovat až k bezkontaktnímu grilu.

Europlasma dále poskytuje zajímavý program slev pro dárce. Snadno tak získáte třeba 10% slevu na nákup v Benu lékárně, 20% slevu na nákup v Niceboy či UGO, 25% slevu na Clever Fit nebo 100 Kč na nákup občerstvení v síti Saunia.

Výhody od zdravotních pojišťoven


Na dárce krevní plazmy pohlíží zdravotní pojišťovny lépe než na běžné pojištěnce. Přesně proto přichází se svými vlastními benefity pojišťoven pro bezpříspěvkové dárce.

Jako příklad si uveďme přístup největší tuzemské pojišťovny VZP. Ta přispívá až 4 000 Kč na regeneraci a podporu zdraví dárců.

Přispěje vám 3 000 Kč na rehabilitaci s fyzioterapeutem, případně lázeňskou aktivitu (masáže, sauna, kryokomora) nebo zdravotní cvičení.

Zbylých 1 000 Kč můžete využít na produkty ústní hygieny.

Zároveň máte nárok na 35 dní cestovního pojištění zdarma.

Každá pojišťovna má svůj vlastní přístup, takže si raději rozklikněte webové stránky pod vloženým odkazem. Tam se dozvíte veškeré podrobnosti.

Zachraňujte životy


Ať už toužíte po materiální odměně, nebo ne - staňte se dobrým andělem a zachraňujte životy lidí v nouzi. Nikdy nevíte, kdy bude podobnou pomoc potřebovat někdo z vašeho okolí, případně vy samotní. Hodinka vašeho času někomu zachrání desítky let života.

Autor: WP

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »