InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

11.04.2024
Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otázkou osobní hygieny, naopak může být také signálem onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu. Pojďme se na tento problém v následujících řádcích podívat blíže.
Ilustrační snímek | Zdroj: Nomad_Soul / Shutterstock.com

Ústa jako brána do žaludku, jaké pachy jsou běžné?


Ústa jsou nejen vstupní branou pro jídlo a nápoje, ale také vynikajícím zrcadlem celkového zdravotního stavu. Změny v zápachu dechu mohou odhalit problémy s ústní hygienou, ale stejně tak mohou signalizovat různé vnitřní zdravotní problémy.

Běžné pachy, které lze cítit z úst, jsou často spojeny s aktivitou bakterií. Pokud cítíte zápach zkažených vajec, může to signalizovat přítomnost sirovodíku, který se vytváří při rozkladu zbytků požité stravy mezi zuby. Sladký nebo ovocný zápach je zase příznakem ketoacidózy, která je spojena s cukrovkou.

Poměrně často se také objevují pachy indikující specifické zdravotní potíže, jako je zápach čpavku, který je spojen s problémy s ledvinami.

V tomto případě se tělo nedokáže účinně zbavovat odpadních látek, což vede k jejich hromadění. Naopak zemitý zápach ukazuje na problémy s játry. Dochází k narušení jejich normální funkce a v těle se hromadí toxiny. Samozřejmě ne všechny změny v zápachu dechu jsou důvodem k obavám z nějakého onemocnění.

Konzumace některých potravin, jako je zejména česnek, cibule nebo káva, může také dočasně ovlivnit zápach dechu, aniž by to znamenalo vážnější zdravotní problémy. Výše zmíněné pachy bychom ovšem samozřejmě neměli podceňovat.

Vždy je dobré být ostražití, a pokud máte podezření na nějaký závažnější problém, je nejlepší navštívit lékaře, který může na základě anamnézy posoudit celkový stav.

Co je to acetonový zápach, jaký je a jak se projevuje


Acetonový zápach je specifický štiplavý zápach, který připomíná chemickou nebo ovocnou vůni. Často je spojován se změnou metabolické aktivity a vzniká, když tělo začne rozkládat tuky na energii v procesu zvaném ketóza.

Tento stav vede k uvolňování ketolátek, včetně acetonu, do krevního oběhu. Ty se následně dostávají do vydechovaného vzduchu, a tak je acetonový zápach nejvýraznější z úst. Můžete jej ale cítit také z pokožky nebo moči člověka. Je to nejčastěji jeden z prvních signálů cukrovky, nazývané také diabetes.

Tento zápach je také prvním příznakem, když se tělo nachází ve stavu diabetické ketoacidózy. Pokud se do ní dostanete, navštivte co nejdříve lékaře.

Kromě toho může být acetonový zápach přítomen také při dietách s nízkým obsahem sacharidů nebo při hladovění. Tehdy tělo přechází do stavu zvýšené produkce ketolátek pro energetické potřeby k provádění běžných činností.

Ačkoli tedy acetonový zápach může být někdy dočasným jevem spojeným s dietou nebo rychlým hubnutím, jeho dlouhodobá přítomnost představuje problém. Pokud se acetonový zápach objeví nečekaně nebo je doprovázen projevy, jako je nadměrná žízeň, časté močení nebo nadměrná únava, měli byste rozhodně vyhledat lékařskou pomoc.

Nejčastější příčinou je cukrovka, jaké má další příznaky?


Často se uvádí, že nejčastější příčinou acetonového zápachu z úst bývá cukrovka. Jak ji rozpoznat a odlišit od jiných možných příčin či onemocnění, aby se dala co nejdříve řešit? Dobrým vodítkem mohou být její navazující a související příznaky.

Cukrovka, zejména pokud není kontrolována, totiž vede k vysoké hladině glukózy v krvi. Právě ta potom způsobuje celou řadu nepříjemných přidružených projevů.

Typicky se projevuje nadměrnou žízní, častějším močením, nevysvětlitelným úbytkem hmotnosti, zvýšenou únavou a zhoršením zraku. Za výrazný acetonový zápach z úst může diabetická ketoacidóza, což je akutní a komplikovaný diabetický stav. Ta je doprovázena zrychleným a mělkým dýcháním, ale i dalšími viditelnými projevy.

Typicky k nim patří bolesti břicha, nevolnost, zvracení nebo točení hlavy. Vzhledem k tomu, že tyto příznaky mohou v některých případech být signálem závažného ohrožení zdraví organismu, je důležité je řešit ihned, jakmile se projeví navenek.

Včasná diagnóza a správné nastavení léčby cukrovky jsou klíčové pro prevenci komplikací, které ohrožují nervovou soustavu včetně zraku. Důležité je pravidelné sledování hladiny glukózy v krvi, dodržování diety, pravidelné cvičení a v případě potřeby i dodržování léčby.

Pokud se jedná o diabetes mellitus II. typu, je samozřejmě důležité i dodržování zdravého životního stylu, včetně dostatku pohybu a zdravé stravy.

Může za to také alkohol, hladovění nebo zánět žaludku


Acetonový zápach z úst může mít samozřejmě i jiné příčiny. Mezi ty nejčastější patří konzumace alkoholu, nezdravý půst nebo zánět žaludeční sliznice. Každý z těchto stavů má své vlastní příčiny, faktory a související příznaky.

Pokud jde o alkohol, nepředstavuje jeho občasná konzumace žádný zásadní problém. Pokud je však jeho užívání dlouhodobé, může v játrech dojít k jeho metabolizaci na acetaldehyd. Ten se následně přeměňuje na acetát. Celý tento proces způsobuje charakteristický zápach dechu, který může za určitých okolností připomínat aceton.

Zápach acetonu může být za určitých okolností způsoben také hladověním nebo extrémním omezením příjmu kalorií. To může tělo uvést do stavu, kdy začne za účelem získání energie rozkládat tuky. To vyvolá produkci ketonů a acetonu, které následně způsobí zápach z úst.

Mezi další možné příčiny patří zánět žaludeční sliznice, který může způsobit změny v prostředí žaludku. Ty se následně projeví zápachem acetonu z úst.

K neobvyklému zápachu z úst mohou přispívat také změny v ústní dutině, potíže s trávením a střevy, různé bakteriální infekce trávicí trubice a celé soustavy nebo problémy s funkcí ledvin. Zatímco krátkodobý zápach z úst obvykle nepředstavuje problém, jeho dlouhodobá přítomnost signalizuje závažnější stav, a to bez ohledu na místo jeho příčiny.


Zdroj: Ollyy / Shutterstock.com

Co znamená acetonový zápach u dětí a kdy vzniká?


Stejně jako u dospělých se acetonový zápach z úst může objevit i u dětí. Platí to jak pro mladší děti do 6 let, tak pro dospívající adolescenty.

Acetonový zápach z úst u dětí má obvykle podobný mechanismus vzniku jako u dospělých. Nejčastěji se vyskytuje v důsledku hromadění ketonů, které vznikají stejným procesem jako uvolňování acetonu do dechu, krevního oběhu nebo moči.

U dětí se acetonový zápach může objevit z několika důvodů. Jedním z nejčastějších je dlouhodobé hladovění nebo nedostatečný příjem potravy, což je zvláště časté během nemoci, kdy děti ztrácejí chuť k jídlu. Další příčinou může být intenzivní fyzická aktivita, která vyčerpává zásoby glukózy v těle a nutí tělo spoléhat se na tuk jako zdroj energie.

Acetonový zápach může být samozřejmě také prvním příznakem cukrovky u dětí, ať už vrozené, nebo získané, někdy i s metabolickým syndromem.

Pozor je třeba dávat, pokud je tento příznak doprovázen častým močením, nadměrnou žízní, únavou nebo nevysvětlitelným hubnutím či naopak přibýváním na váze. U dětí je třeba stejně jako u dospělých dávat pozor na příčinu u diabetické ketoacidózy.

Včasná identifikace zdravotního stavu, který je zdrojem zápachu, může pomoci předejít možným komplikacím, zejména v případě závažnějšího onemocnění. Zejména u dětí by se však nemělo zapomínat na přirozené příčiny, jako je dehydratace v důsledku nedodržování pitného režimu nebo horka. Neměli byste proto vždy ihned panikařit.

Závěrečné shrnutí a kdy se rozhodně vydat k lékaři


Acetonový zápach může být projevem širokého spektra příčin, od běžných až po ty, které vyžadují lékařský zásah. Tento zápach často vzniká v důsledku zvýšené produkce ketonů v organismu, což je stav způsobený celou řadou faktorů.

Přítomnost acetonového zápachu není sama o sobě důvodem k panice. Jde spíše o signál, že se v těle vyskytuje stav, který vyžaduje pozornost. Pokud je tento zápach doprovázen dalšími příznaky, jako je nevysvětlitelné hubnutí, neustálý pocit žízně, časté močení, únava nebo jiné změny chování, je návštěva lékaře rozhodně na místě.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat situacím, kdy se acetonový zápach objeví u dětí. Rodiče by měli být obzvláště ostražití, a to zejména v případě neobvyklých změn.

Jakýkoli přetrvávající problém nebo výrazná změna zápachu z úst, která nemá zjevnou příčinu v konzumaci určitých potravin nebo dočasné změně zdravotního stavu, o kterém víte, je důvodem k návštěvě lékaře.

Pouze lékař může situaci posoudit na základě anamnézy a fyziologického nebo laboratorního vyšetření. Bez nich je snaha najít příčinu obvykle jen hádáním systémem pokusu a omylu. Acetonový zápach je příznak, který si zaslouží vaši pozornost, ale zároveň není důvodem k panice. Totéž platí pro děti, seniory nebo těhotné ženy.

Vaše zdraví je na prvním místě. Stejně jako jiné příznaky je tedy i zápach acetonu třeba vnímat v kontextu dalších symptomů a podle toho jednat.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »