InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Budoucí piloti F-35 českých a německých vzdušných sil budou společně cvičit

26.01.2024
V Praze se včera uskutečnilo klíčové setkání velitelů vzdušných sil armád České republiky a Německa. Hlavním tématem bylo plánování budoucích operací a společný výcvik při zavádění letounů F-35. Nákup 35 nejmodernějších stíhaček schválil německý Spolkový sněm v prosinci 2022, pořízení 24 kusů pro českou armádu podpořila vláda ČR vloni v září.
Foto: acr.army.cz
Velitele Luftwaffe generálporučíka Ingo Gerhartze přivítal náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka a jeho český protějšek generálmajor Petr Čepelka.

Víceúčelové F-35 představují vrchol technologického pokroku a schopností, zároveň jde o jediný sériově vyráběný stroj 5. generace na světě. Německo chce první stroje zavést do výzbroje v roce 2026, první letouny mají do ČR dorazit na začátku příští dekády, dosažení plných operačních schopností předpokládá Armáda ČR v roce 2035.

Jedním z klíčových bodů diskuze byla strategie společného výcviku, díky němuž získají piloti obou armád špičkové schopnosti a potřebné zkušenosti. "To přispěje nejen k posílení obranných kapacit obou zemí, ale také k lepší koordinaci a efektivitě mezinárodních operací," podotkl generál Čepelka.

Zavedení letounů F-35 přináší výhodu nejen oběma armádám, přispěje také k posílení strategické spolupráce mezi Německem a Českou republikou. "Tato investice do moderních vzdušných sil je důkazem odhodlání obou zemí udržet bezpečný a stabilní region," upozornil generál Čepelka.

Podle velitele Luftwaffe společný postup při zavádění letounů F-35 vytváří nejen silné spojenectví mezi Německem a ČR. "Představuje také důležitý krok směrem k budoucímu rozvoji vzdušných sil v Evropě," zmínil generál Gerhartz.

Rýsují se i možnosti spolupráce v projektu protivzdušné obrany ESSI


Generálové také jednali o možnostech spolupráce na komplexní evropské protivzdušné obraně s názvem European Sky Shield Initiative (ESSI). Jejím cílem je společný postup při budování robustní, vícevrstvé protivzdušné obrany. Projekt spojencům v NATO představilo Německo, vloni v říjnu jej podpořilo 15 zemí.

Hovořilo se o i plánu společných cvičení v letošním a příštím roce a zahájení přípravy českého personálu pro JFAC (taktické místo velení vzdušného komponentu společných sil, tzv. Joint Air Force Component) v roce 2027. Teoretické kurzy JFAC už příslušníci vzdušných sil AČR absolvovali v německém Kalkaru, generál Čepelka projevil zájem i o jejich účast na kurzu Weapons Instructor Course (kurz pro zbraňové instruktory).

SRN bude na letošním již 24. ročníku Dnů NATO a 14. Dnech Vzdušných sil AČR speciálním partnerským státem. "Tento koncept nabízí jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky, ale rovněž i produkty firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu," upozornil generál Čepelka.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »