InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

19.01.2024
QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu svého strojového parku v reálném čase. S jakými systémy a jakým způsobem se QRmaint může integrovat?
Ilustrační snímek | Zdroj: QRmaint

Integrace CMMS pomocí API


API (rozhraní pro programování aplikací) je soubor protokolů umožňující výměnu dat mezi různými programy. Myšlenka API se začala rozvíjet v 80. letech a dnes ji využívá více než 90 % firem na celém světě. Integrace na základě detailních pokynů umožňuje propojení systému CMMS s jiným softwarem, aplikací nebo platformou prostřednictvím API.

Moderní systémy CMMS díky API mohou být integrovány se systémy SCADA, MES, WMS, EAM atd. Z našich zkušeností víme, že velké výrobní podniky často používají několik různých programů. Proto jsou ceněna řešení, která umožňují přenos informací mezi těmito systémy. Tyto integrace umožňují rychlejší reakci na potenciální problémy, což zkracuje doby výpadků a zabrání haváriím. Řešení založená na integraci systémů umožňují sledovat výkonnost strojů, což usnadňuje plánování údržby a predikci výrobních procesů. Dnes se podíváme na několik integrací QRmaint s různými systémy.

Integrace CMMS s MES


Systém CMMS umožňuje integraci s systémem MES (Manufacturing Execution System) určeným pro výrobu. Díky tomu můžeme shromažďovat informace o provádění výrobních úkolů a údržbě na jednom místě. Hlavním oblastí integrace mezi systémy MES a CMMS je plánování údržby výrobních linek, kde můžeme plánovat preventivní opatření a revize.

Systém QRmaint bude integrovat všechna data o výkonnosti a spolehlivosti jednotlivých strojů, využití výrobních zdrojů, hlášení o poruchách a vizualizaci stavu strojů a zařízení. Vzhledem k rostoucímu tlaku na zvýšení spolupráce mezi odděleními Údržby a Výroby se zvýšil zájem uživatelů o integraci s systémy MES. To vedlo k možnosti automatického generování akcí spojených se změnou surovin a opravami. Integrace umožňuje detailní zaznamenávání dostupnosti náhradních dílů a činností spojených s efektivitou strojního parku.

Nejoblíbenější systémy MES, se kterými může QRmaint komunikovat prostřednictvím API:

Siemens SIMATIC IT MES, Comarch MES, ASTOR MES, Asseco MES, PROXIA ME, ITMES MES, MES Hydra, 3Soft MES, MES-MANAGER, Exact MES, SoftSystem MES, Wonderware MES.

Integrace CMMS s ERP


Dalším příkladem automatického přenosu dat mezi systémy je možnost integrovat systém CMMS s ERP (Enterprise Resource Planning). Díky této integraci jsou informace o náhradních dílech zaznamenané v systému QRmaint přenášeny do systému ERP prostřednictvím API. Automaticky jsou přiřazeny ke správným nákladům. Nastavení minimálních skladových stavů v systému CMMS umožňuje automatizaci objednávek chybějících dílů, zaznamenávání nákladů a analýzu rozpočtů v systému ERP.

Podívejme se podrobněji na situaci týkající se integrace skladu s systémem CMMS. Z systému CMMS lze odesílat upozornění uživatelům v systému ERP o tom, že jeden z materiálů dosáhl minimálního stavu. V rámci systému ERP se tato informace přesměrovává k interní poptávce. Díly jsou objednány. Po přijetí konkrétního dílu do systému ERP se informace přenese zpět do systému CMMS. Technik z aplikace QRmaint označí, že náhradní díly byly odebrány a použity u konkrétního stroje. Tato informace se nakonec dostane do systému ERP k vytvoření interního výdejního dokladu.

Nejoblíbenější systémy ERP, se kterými může QRmaint komunikovat prostřednictvím API:

Comarch ERP, SAP Business One, Asseco ERP, Symfonia ERP, InsERT GT, Teta ERP, SAP ERP, Oracle ERP.

Integrace CMMS se systémem SCADA


Dalším příkladem je integrace systému CMMS se systémem SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition). SCADA generuje upozornění na zpomalení výkonnosti strojů, zvýšení teploty nebo překročení počtu provozních hodin. Prostřednictvím API v systému QRmaint se mění stav strojů v reálném čase a generuje se hlášení. Zaznamenávání poruch a závad probíhá automaticky, bez zásahu operátora. Tato integrace umožňuje shromažďovat detailní informace o událostech na jednom místě, což usnadňuje následné optimalizace a výpočet efektivity (OEE a MTBF).

Nejoblíbenější systémy SCADA, se kterými může QRmaint komunikovat prostřednictvím API:

Siemens WinCC, PROMOTIC, Reliance SCADA, PCVue, Adroit Ignite, Fernhill SCADA, SIMATIC, Aircada.

Shrnutí


V době digitalizace a zavádění mnoha různých systémů ve výrobních firmách je důležité zajistit plnou integraci mezi těmito systémy. Pokud se rozhodnete integrovat CMMS se systémy třetích stran, můžete data z různých zdrojů číst na jednom místě. To vám umožní vytvářet efektivní zprávy a získávat cenné poznatky. Chcete-li již dnes využívat integraci se svým systémem QRmaint, zavolejte na číslo +48 12 400 41 70 a domluvte si prezentaci.

Autor: WP

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »