InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

AČR: 70 kilometrů s převýšením téměř 4000 metrů. Krkomen prověřil odolnost závodníků

18.12.2023
TRUTNOVSKO - Celkem 15 družstev se letos postavilo na start extrémního závodu Krkomen. Otevřený přebor velitele 13. dělostřeleckého pluku v zimním přírodním víceboji se pravidelně koná v Krkonoších v okolí Brádlerových bud a letos v něm zvítězilo jediné mimoarmádní družstvo Horské služby ČR.
Foto: acr.army.cz
Krkomen je soutěží tříčlenných družstev a skládá se ze čtyř etap. Simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Disciplíny tak vznikaly z tzv. outdoor sportů. Závodníci se přesouvají terénem podle mapy, sjíždějí na lyžích, k překonávání překážek využívají horolezecké techniky a plní další úkoly, jež souvisejí s přežitím ve volné přírodě. Nechybí vyloženě vojenské disciplíny, jako střelba ze vzduchovky anebo přenášení těžkého nákladu v podobě munice, konkrétně dělostřeleckého granátu, jenž je připomínkou 13. pluku.

Nejedná se však pouze o poměřování fyzických sil, schopností a zkušeností jednotlivých týmů. Důležitá je i psychická odolnost každého závodníka. Bez týmové spolupráce, schopnosti řešit nové situace a poprat se s nepřízní počasí, nelze uspět.

Na startovní čáru se letos přihlásilo celkem 14 družstev z armády a jedno z Horské služby.

"Letošní ročník se nesl ve znamení typického krkonošského počasí. Sníh, déšť, mráz, vysoká vlhkost a noční teploty hluboko pod bodem mrazu ztěžovaly průběh závodu každý den. Oproti předešlým ročníkům, kdy se daly určité úseky jít i v botách, jsme letos skialpy téměř nezuli. To dost urychlilo vyčerpání a zpomalilo přesuny," dodává k závodu hasič Michal Uriga z Horské služby ČR, vítězného družstva přeboru.

Bez navigace i chytrých hodinek


S čím se postavíš na start, to si neseš a to ti slouží! Žádná GPS navigace, ani chytré hodinky. Žádný chytrý telefon. Názvy jednotlivých disciplín odkazují na důležité milníky z vojenské historie. Závodníky čekají desítky kilometrů stoupání a sjezdů volným terénem se zátěží. V noci se spí v bivaku, který si sami vyhrabou a postaví. K jídlu mají pouze svoje zásoby.

Závod zahájil orientační běh, který účastníky zavedl i do ledové vody, kterou museli přebrodit. V úterý je čekala disciplína pojmenovaná Mrzli Vrh 1915 na počest čs. vojáků, kteří padli ve Slovinsku za první světové války. V ní překonává družstvo pomocí lanových technik ferratový úsek a volnou hloubku ve výšce přibližně 25 m na vzdálenost 50 m mezi několika vrcholy. Soutěžící si také museli rozdělat oheň křesadlem a přenést ho, vyhledávat v laviništi pomocí lavinového vyhledávače, brodit se a dobývat opevnění. Nechyběla střelba ze vzduchových pušek.

Středu odstartovala další lezecká disciplína, ve které účastníci vystoupali na vrchol kopce, zde zaujali pozorovací stanoviště a po odpozorování činnosti protivníka opustili vrchol pomocí historicky používaných metod improvizovaného slanění. Ještě tentýž den je čekaly disciplíny ze základů přežití, náročný vědomostní kvíz a také záchrana zraněných kolegů.

Poslední soutěžní den byl o překážkovém běhu, střelbách a hodu granátů během sjezdu na lyžích. Jako poslední na ně čekala soutěž ve skoku dalekém.

"Jsme v cíli a máme z toho velkou radost. Dostavila se úleva a euforie, protože průběh závodu byl velice náročný. Postaralo se o to prostředí Krkonoš, extrémní počasí a vysoká konkurence ze strany armády a Horské služby. Všichni šli na hranu svých možností a o tom svědčí, kolik týmů nakonec dokončilo celý závod. Organizátoři letošní rok připravili skvěle a trochu jinak než v předešlých letech. I nové a mladé týmy si mohly vyzkoušet všechny disciplíny a pokud nesplnili třeba jednu, neznamenalo to, že musí ukončit závod, což je skvělé a já sám to velice oceňuji," uvedl závodník z 43. výsadkového pluku Chrudim, který skončil na třetím místě.

Přebor, který nezná hranice


Fyzické a psychické vyčerpání závodníky postupně oslabovalo natolik, že do cíle dorazila méně než polovina. V extrémních horských podmínkách ušli 70 km a překonali převýšení skoro 4 000 m.

Rotmistr Ondřej Rácz, člen stříbrného družstva 13. dělostřeleckého pluku, o závodě řekl: "Letošní rok se nám příliš nedařilo, ačkoliv byl závod a disciplíny skvěle připravené. Bohužel počasí nám nevyšlo úplně dle našich představ, protože se měnilo každou minutou. Porvali jsme se s tím a společnými silami a díky týmovému duchu se nám podařilo dojít až do konce. A to je pro nás obrovský úspěch a zadostiučinění."

Historický odkaz


Novodobá forma závodu se koná již od roku 2009 a navazuje na historii závodů lyžařských hlídek čs. branné moci konaných každý rok v dobách první republiky. Po druhé světové válce se závody konaly i nadále v rámci ČSLA, ale ne již v duchu demokratických myšlenek prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, předválečné armády a Sokola, který stál u zrodu vojenské tělovýchovy za první republiky.

"Je potřeba si uvědomit, že tři čtvrtiny našich hranic je tvořeno pohořím, a proto je důležité udržovat schopnosti našich vojáků v této oblasti na vysoké úrovni," zaznělo v proslovu plukovníka Vlastimila Urbana, zástupce velitele pluku při zahajovacím ceremoniálu.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na cenu Gloria Muasealis, vygradovalo v úterý 14. května odpoledne. V Obecním domě v Praze si totiž ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využi ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »