InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Magnetické separátory pro recyklaci odpadu

18.12.2023
V oblasti recyklace odpadu hrají magnetické separátory klíčovou roli ve zpracování a třídění materiálu. Firma Magsy s.r.o. se specializuje na výrobu těchto zařízení a poskytuje komplexní řešení pro splnění individuálních požadavků klienta. V tomto článku se zaměříme na druhy a výhody používání magnetických separátorů při recyklaci odpadu.
Magnetický separátor | Foto: Magsy s.r.o.

Recyklace odpadu a role separátorů


Recyklace odpadu představuje klíčový prvek udržitelného a ekologického nakládání s odpady. Jedním z nezbytných procesů v recyklačním řetězci je separace materiálů, která umožňuje efektivní získávání opětovně použitelných surovin. Separátory jsou v tomto kontextu klíčovými zařízeními, která usnadňují třídění a odstraňování nežádoucích prvků z odpadu. Zde je několik důvodů, proč jsou separátory nezbytné v procesu recyklace:

Separátory jsou navrženy tak, aby efektivně oddělovaly různé druhy materiálů. Výsledkem je optimalizovaný proces třídění, který umožňuje identifikovat a izolovat specifické složky odpadu, jako jsou kovy, sklo, papír nebo plast.

Čistota recyklovaných materiálů je klíčovým faktorem pro jejich další využití. Separátory odstraňují nečistoty a nežádoucí příměsi, což vede k vyšší kvalitě recyklovaných surovin. Čistší materiály jsou pak lépe přijímány průmyslovými výrobci při výrobě nových produktů.

Díky efektivní separaci lze získat větší hodnotu z recyklovaných materiálů. Separátory pomáhají minimalizovat ztráty a zvyšují ekonomickou efektivnost celého recyklačního procesu.

Třídící linka


Naše firma nabízí kompletní služby, které zahrnují návrh, konstrukci a výstavbu třídících linek, které jsou navrženy na míru potřebám každého zákazníka. Celková podoba třídící linky je vytvořena s ohledem na specifické požadavky a potřeby klienta. Postup realizace projektu zahrnuje návštěvu místa, zaměření, návrh řešení, výrobu, instalaci a zprovoznění linky na místě.

Návrh těchto linek závisí na konkrétní aplikaci, typu materiálu a celkovém množství, které bude separační linkou procházet. Mezi klíčové komponenty těchto linek patří:

1. Třídící linky jsou navrženy speciálně podle druhu materiálu, který prochází procesem třídění. Například k separaci nemagnetických kovů jsou vybaveny výkonnými neodymovými magnety. Tyto magnety jsou schopny efektivně identifikovat a oddělit kovové části z odpadu.

2. Slouží k identifikaci přítomnosti kovových příměsí v materiálu. Tím umožňují přesné určení, kde se nachází kovové nečistoty a umožňují následnou účinnou separaci.

3. Dopravníky jsou klíčovou součástí třídících linek. Jsou navrženy s ohledem na typ a objem materiálu, který je přepravován. Různé druhy dopravníků jsou používány pro efektivní pohyb materiálu skrz třídící linku.

4. Drtiče a mlýny jsou integrovány do třídících linek za účelem rozemletí materiálu na požadovanou velikost. Tím se zajišťuje, že materiál procházející separačním procesem má optimální velikost pro účinnou separaci a recyklaci.

Každá z těchto komponent je pečlivě začleněna do návrhu třídící linky, aby společně vytvořily efektivní a specializovaný systém pro recyklaci odpadu. Tyto technologie přispívají k udržitelnému zpracování odpadu a umožňují znovupoužití cenných materiálů, což je klíčové pro budoucnost ekologického odpadového hospodářství.

Magnetický separátor nad pásovým dopravníkem


Jedním z klíčových prvků v třídících linkách je magnetický separátor nad pásovým dopravníkem. Mohou být vybaveny automatickým čištěním, a proto jsou vhodné pro separaci feromagnetických nečistot z lehce prostupných materiálů během jejich přepravy na pásovém dopravníku. Ochranné kryty zajišťují bezpečný provoz v různých podmínkách.

Použití v průmyslu:
- Pomáhají separovat kovy z odpadu, čímž umožňují efektivní recyklaci.
- Využívají se při recyklaci kovů a dalších materiálů, zvyšují kvalitu separace a čistotu výsledných produktů.
- Kde je přepravován dobře prostupný materiál.
- Tento separátor je vhodný pro situace, kde je přepravovaný materiál bohatý na feromagnetické nečistoty. Doporučuje se však s opatrností v případech, kdy je účelem ochrana zařízení před poškozením, například v technologickém řetězci zpracování surovin.

Přestože maximální rychlost dopravníkového pásu je omezena na 1,5 m/s, magnetické separátory nad pásovým dopravníkem jsou flexibilní a efektivní v řadě průmyslových uplatnění.

Tyto separátory jsou konstruovány ve standardních rozměrech podle šířky dopravníkového pásu. Existují tři hlavní varianty:

ECO: S tloušťkou magnetu 190 mm, vhodné pro méně náročné prostředí.

STANDARD: S tloušťkou magnetu 230 mm, plně zakryté pro použití v prašných prostředích.

ES (Extra Strong): S tloušťkou magnetu 300 mm, pro náročné podmínky s horší prostupností materiálu.

Způsob montáže


Montáž magnetického separátoru nad pásovým dopravníkem je jednoduchá díky čtyřem závěsným okům. Separátor by měl být umístěn co nejblíže materiálu určeného k separaci, s dodržením vzduchové mezery pro zachycené kovové nečistoty.

Magnetický buben


Dalším klíčovým typem separátoru jsou magnetické bubny, určené k separaci kovových částí ze sypkých směsí. Tyto bubny jsou umístěny pod násypkou stroje nebo za pásovým dopravníkem, což umožňuje efektivní separaci kovových částí. Magnetické bubny jsou dostupné v různých provedeních, včetně skříňové konstrukce, dvoupatrových variant a kombinací různých typů magnetů.

Pro efektivní separaci je klíčový i vibrační dopravník, který rozmělňuje nahromaděný materiál na dopravníku do rovnoměrné vrstvy. Tento dopravník je vhodný pro suché sypké materiály a zabraňuje nežádoucímu vypadnutí materiálu mimo dopravníkový pás.

Konstrukce
Magnetický buben se skládá z vnějšího nerezového pláště s unašeči, které se otáčí, a z magnetického jádra osazeného feritovými nebo výkonnými neodymovými magnety NdFeB. Tyto magnety vytvářejí potřebné magnetické pole na povrchu bubnu. Díky tomu jsou kovové částice zachyceny a přeneseny až za osu bubnu. Zde dochází k odmagnetizování, a kovy se samovolně uvolní, na rozdíl od nekovového materiálu, který je oddělen již před osou magnetického bubnu.

Magnetický buben ve skříňové konstrukci
Tento model magnetického bubnu je dodáván včetně skříňové konstrukce, což zjednodušuje instalaci. Materiál k separaci se vsypává do horní části skříňové konstrukce, a kovy a separovaný materiál vypadává zvlášť skrz dva otvory. Různé parametry, jako průměr bubnu a rozměry skříňové konstrukce, lze přizpůsobit podle potřeb.

Dvoupatrový magnetický buben
Tento pokročilý model s dvěma patry poskytuje vyšší kvalitu separace. Dva magnetické bubny minimalizují znečištění odseparovaných kovů a zvyšují čistotu výsledného materiálu. Různé typy magnetů, včetně feritových a neodymových, lze kombinovat podle specifických požadavků.

Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »