InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Co ovlivňuje cenu investičního zlata?

15.12.2023
V investičním světě je zlato velice skloňovaným tématem, navíc je charakterizováno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, jak diverzifikovat investiční portfolio, není nic jednoduššího než vložit úspory i do zlatých slitků. V následujících řádcích vám o nich prozradíme více informací a taktéž vás upozorníme na to, kdy je nezbytné hlídat si cenu zlata.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Zlato jako takové je velice žádané nejen pro investiční účely a výrobu šperků, ale taktéž se používá při výrobě některých elektronických a lékařských přístrojů. Cena zlata v dlouhodobém horizontu stoupá, takže se jedná o vskutku efektivního a spolehlivého uchovatele hodnoty. Jaké faktory mají na cenu tohoto drahého kovu vliv?

Co má vliv na cenu zlata?


V posledních padesáti letech cena zlata výrazně vzrostla, přičemž obrovský vliv má především nabídka a poptávka. Zásadním zdrojem poptávek po zlatě jsou zejména vlády a centrální banky.

Zlato se většinou pohybuje v opačném směru než americký dolar, protože tento kov je denominován v dolarech, a proto představuje pojistku proti rostoucí inflaci.

Rezervy centrálních bank


Centrální banky drží v rezervách papírové měny a taktéž zlaté slitky. Když centrální banka diverzifikuje měnové rezervy (tedy proměňuje papírovou měnu na zlato), cena zlata obvykle roste.

Světové centrální banky nakupují nejvíce zlata od roku 1971. Podle údajů v roce 2019 došlo k mírnému poklesu poptávky po zlatu ze strany centrálních bank, ale v letech 2020 až 2022 poptávka opět výrazně stoupla.

Hodnota amerického dolaru


Cena zlata je obecně nepřímo úměrná hodnotě amerického dolaru, protože, jak jsme už uvedli výše, tento kov je denominován v dolarech. Když americký dolar posiluje, cena zlata se drží na nižší úrovni, a naopak. V důsledku toho je zlato považováno za pojistku proti inflaci.

Celosvětová poptávka po špercích a průmyslových výrobcích
V polovině roku 2022 tvořily šperky přibližně 44 % poptávky po zlatě, kdy z hlediska objemu jsou největšími spotřebiteli zlata ve šperkařství Indie, Čína a Spojené státy americké. Dalších 7,5 % poptávky připadá na technologické a průmyslové využití, například na výrobu lékařských přístrojů. S rostoucí poptávkou po spotřebním zboží roste i cena zlata.

Ochrana bohatství


V dobách ekonomické nejistoty, jako je například hospodářské recese, začíná stále více lidí investovat do zlata pro jeho trvalou hodnotu. Zlato je považováno za bezepečný přístav pro investory v neklidných dobách.

Když se dluhopisům, akciím a nemovitostem nedaří, stoupá zájem o investiční zlato, což má vliv i na cenu jako takovou.

Cena zlata na českém trhu


V první řadě je nezbytné zmínit, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. V České republice je tedy nabídka slitků poměrně omezená a většinou se jedná o produkty ze švýcarských rafinérií.

Dávejte si však pozor na ceny, protože i ty jsou výrazně odlišné. Stejné slitky zakoupíte u různých prodejců za různé ceny. Obecně platí, že čeští investoři nakupují za vyšší cenu než v sousedním Německu a Rakousku.

Nestačí sledovat pouze cenu zlata na komoditní burze, ale je nezbytné srovnávat i nabídky tuzemských prodejců. Obraťte se na takového prodejce, který je nejenže levný, ale také působí na trhu dlouhá léta a má zlato i skladem.

"Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu," říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz zaměřený na zlaté slitky a další produkty spojené s tímto drahým kovem.

Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »