InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravinou Jihočeského kraje oceněna paštika s jelenem a liškou, archivní ovčí sýr i makový olej za studena lisovaný

14.11.2023
Prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje převzalo od ředitelky regionálního odboru SZIF Drahoslavy Brabcové a náměstka ministra zemědělství Radka Lanče na Slavnostním vyhlášení při Svatomartinské neděli v Písku devět lokálních producentů. Značkou Regionální potravina se pyšní například Paštika s jelenem a liškou z Farmy Liška, Hovězí trhané od Zdeňka Misaře, Ovčí gouda archivní sýr ze Statku v Horních Dvorcích, či Makový olej lisovaný za studena z Farmy Nouzovi. V Jihočeském kraji letos soutěžilo 86 produktů od 32 výrobců.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Značku Regionální potravina Jihočeského kraje roku 2023 získaly tyto produkty:


"Z ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje pro našimi zákazníky tolik oblíbené Hovězí trhané, máme opravdu radost. Toto maso ve skle připravujeme s velkou péčí z kvalitního hovězího, které pochází z našeho vlastního chovu. Ctíme kvalitu a poctivou ruční výrobu. A jsme přesvědčeni, že právě díky těmto hodnotám zaujalo naše Hovězí trhané i hodnotitelskou komisi a ta ho zaslouženě ocenila značkou kvality - Regionální potravina," hrdě uvedla Michaela Misařová ze Statku u Misařů.

Slavnostní vyhlášení oceněných produktů v Jihočeském kraji úspěšně zakončilo 14. ročník soutěže Regionální potravina. Celorepublikově se potvrdil rostoucí zájem o toto ocenění mezi regionálními výrobci. Celkem se jich letos přihlásilo rekordních 456. Značka Regionální potravina se uděluje od roku 2010 a každým rokem získává větší popularitu jak mezi výrobci, tak spotřebiteli. Rostoucí zájem producentů o toto ocenění vnímáme jako mimořádně důležitý signál, který svědčí o mnohem lepším povědomí o hodnotě regionálních potravin a s tím souvisejícím významem značky Regionální potravina.

Regionální potravina je nejen symbolem prověřených kvalitních lokálních produktů, ale také platformou pro sdílení informací, propojování výrobců a další rozvoj trhu s regionálními potravinami. Nárůst oceněných výrobců podtrhuje klíčový přínos regionální produkce pro ekonomiku i pro společnost jako celek. Toto ocenění představuje punc nejvyšší kvality, regionality a tradice. Pro SZIF, který tuto značku spravuje, je rostoucí zájem o soutěž skvělou zpětnou vazbou.

Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. O značku Regionální potravina mohou soutěžit producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýše 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku Regionální potravina zdarma po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na cenu Gloria Muasealis, vygradovalo v úterý 14. května odpoledne. V Obecním domě v Praze si totiž ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využi ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »