InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Úřad práce: Nezaměstnanost v říjnu klesla, je nejnižší v celé EU

08.11.2023
Úřad práce ČR evidoval k 31. 10. 2023 celkem 260 641 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 2 379 méně než v předchozím měsíci a o 4 849 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně klesl o 0,1 p.b., meziročně se nezměnil. Ke konci října činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR nejnižší v rámci celé Evropské unie. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za září) dosáhla 2,7 % (průměr EU 5,9 %).
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
V říjnu odešlo z evidence ÚP ČR téměř 40,5 tisíce lidí. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla ve všech krajích, nejvíce pak v Praze. Hlavní město hlásí největší pokles i v rámci meziročního srovnání. V absolutní hodnotě ubylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Za poslední dva roky se meziročně snížil podíl uchazečů o zaměstnání v kategorii 50+, a to o 1,7 p. b.

"Nejnižší míra nezaměstnanosti v EU, kterou si jako Česká republika držíme dlouhodobě, je dobrou zprávou. Potvrzuje se, že naše firmy stále umí vytvářet nová pracovní místa a za to všem zaměstnavatelům patří poděkování. Myslíme ale i na další rozvoj trhu práce. Stále totiž máme velké množství neobsazených míst, které musíme zaplnit všemi, kdo pracovat chtějí a mohou. Naším cílem je také zpružnění adresného přijímání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí," uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

"Jsme největší pomáhající organizace v ČR. V rámci individuálního přístupu se snažíme klientům pomoci najít rychle novou práci. Prostřednictvím financování rekvalifikací jim umožňujeme získat nebo si prohloubit znalosti a dovednosti. Prostřednictvím cílených aktivit a projektů pak zohledňujeme jejich specifické potřeby. Zároveň spolupracujeme i přímo se zaměstnavateli. Jinak řečeno - naším cílem je co nejvíce pomoci našemu pracovním trhu," shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Zaměstnavatelé aktuálně hledají zaměstnance zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví, dlouhodobě pak kvalifikované řemeslníky. Současně ještě stále mají stále zájem o sezónní pracovníky v oblastech jako je zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod.

V následujících měsících nezaměstnanost, v souvislosti s útlumem sezónních prací, pravděpodobně vzroste. Což odpovídá klasické vývojové křivce. Situaci mohou, i přes aktuální stabilizaci, nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině.

Nezaměstnanost v regionech


Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let) byl v říjnu v Ústeckém (5,4 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v kraji Zlínském, v Kraji Vysočina, v Jihočeském a v Plzeňském kraji (shodně 2,6 %). Meziročně se situace nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti říjnu 2022 o 0,3 p. b. Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci října v okrese Praha-východ (1,4 %), Praha-západ (1,6 %), Pelhřimov (1,7 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8 %), Most (7 %) a Chomutov (6,3 %).

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání


Během října se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 38 072 lidí. To je meziměsíčně méně o 9 706 osob (o 20,3 %) a meziročně méně o 89 (o 0,2 %) uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (4 866) a Středočeský kraj (4 674). Naopak nejméně kraj Karlovarský (1 229). Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze (4 378) a nejméně v okrese Prachatice (136). O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době zejména lidé, kteří přicházejí např. z oblasti maloobchodu, veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení, velkoobchodu, výroby kovových konstrukcí, vzdělávání, výroby potravinářských výrobků nebo zdravotní péče.

Naopak z evidence odešlo 40 451 uchazečů, tj. o 5 110 osob (o 11,2 %) méně než v předchozím měsíci a o 1 702 (o 4,4 %) více než v říjnu 2022. Novou práci získalo 27 501 lidí. Řada z nich našla uplatnění v oblasti maloobchodu, vzdělávání, velkoobchodu, ve zdravotnictví, ve výrobě kovových konstrukcí, ve veřejné správě nebo výrobě potravinářských výrobků.

Volná pracovní místa


Ke konci předchozího měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 280 496 volných pracovních míst, o 1 499 méně než v září a o 16 864 méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo aktuálně připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Z toho nejvíce v okresech Karviná (9,8), Bruntál (6,4), Jeseník (4,4) a Děčín (4,3). Na přibližně 72,7 % z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé hledají uchazeče se základním či nižším vzděláním, 70,4 % pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, uklízeče nebo zedníky, kamnáře a dlaždiče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (85 989 míst) a ve Středočeském kraji (54 867 míst).

V předchozím měsíci nahlásili zaměstnavatelé celkem 17 410 nových volných pracovních míst, což je o 3 více než ve stejnou dobu loni. Odchodem zaměstnanců se uvolnilo 1 977 míst. ÚP ČR naopak obsadil 3 827 volných pracovních míst.

ÚP ČR pomáhá v rámci klíčové aktivity, kterou je monitoring pracovního trhu, zaměstnavatelům s obsazováním volných míst, stejně jako uchazečům o zaměstnání se zprostředkováním práce. Mimo jiné pořádá pro firmy výběrová řízení, tematické semináře nebo třeba pomůže s rekvalifikací.

Zdroj: Úřad práce ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »