InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

IKEA hlásí meziroční růst tržeb o 5,7 procent

16.10.2023
Společnost Ingka Group dnes oznámila svůj podíl na maloobchodních tržbách IKEA ve výši 41,7 miliard eur za finanční rok 2023 , čímž dosáhla ve srovnání s minulým rokem nárůstu o 5,7 % (39,5 miliard eur ve finančním roce 2022). IKEA má za sebou 80 let zkušeností a nepřestává usilovat o to, aby byla přístupnější, cenově dostupnější a udržitelnější.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Navzdory nepříznivým externím faktorům, jako je pandemie nebo ekonomická a geopolitická nestabilita, zachovává Ingka Group věrnost vizi IKEA, kterou je vytvářet lepší každodenní život pro co nejvíce lidí. Přinášíme čerstvou inspiraci v oblasti bytového zařízení a zintenzivňujeme investice do digitálních kanálů a nových i stávajících obchodních domů. To vedlo k nárůstu návštěvnosti obchodních domů o 7 % a podílu online kanálů na 26 % (25 % ve finančním roce 2022). Po celý finanční rok i v posledních týdnech společnost usilovala o snižování cen, kdekoli to bylo možné, a v nadcházejících měsících se bude o totéž snažit u mnoha výrobků napříč trhy.

"Život v domácnosti je dnes důležitější než kdykoli dříve a naším cílem bude za všech okolností plnit lidem sny a vycházet vstříc jejich potřebám. Celý rok jsme investovali do budoucnosti našeho podnikání i do opatření, jimiž snižujeme absolutní emise uhlíku. Chráníme tak naši planetu, náš společný domov. Udělalo na mě velký dojem, jak kolegové z IKEA reagují a posilují vztah se zákazníky - jak se snaží zrealizovat naši vizi a být pro život v domácnosti skutečným partnerem. Ohledně budoucnosti jsem optimista - a současně se připravuji na to, že naše cesta nebude ani nadále jednoduchá," řekl Jesper Brodin, generální ředitel Ingka Group.

IKEA slaví 80. narozeniny a hodlá přicházet s dalšími vylepšeními. V obchodních domech se chystá zvýšit kapacity vyřizování objednávek a zároveň chce fungovat jako omnikanálový prodejce, se kterým můžou zákazníci komunikovat kdykoli, kdekoli a jakkoli. Ingka Group otevřela 60 nových lokalit po celém světě, ať už šlo o obchodní domy například v Kodani, Madridu, Římě a San Francisku, nebo plánovací místa v Austrálii, Srbsku a Švýcarsku.

Dále společnost oznámila, že zrychluje investice do některých ze svých největších trhů. Jen do USA, Velké Británie, Francie a Španělska investovala více než 4,5 miliardy eur, aby tu vylepšila zákaznickou zkušenost a transportní služby. Již dříve tento rok oznámila Ingka Group také akvizici společnosti Made4net, lídra nové generace v oblasti vyřizování prodeje, čímž zvýšila kapacitu, která je třeba pro skvělou komplexní zákaznickou zkušenost.

Dále společnost zavádí nové funkce v nástroji IKEA Kreativ, což je technologie umělé inteligence a počítačového vidění, která zákazníkům pomáhá vizualizovat jejich vysněné bytové zařízení ve 3D. Společnost také vytváří udržitelné obchodní domy a v každém z nich zřizuje oddělení zlevněného zboží a udržitelných řešení, aby co nejvíce lidem pomohla žít udržitelnější život v domácnosti, spotřebovávat méně energie a vody, snižovat množství odpadu a výrobků k jednorázovému použití. Chce tak více lidí pobídnout k tomu, aby výrobky opravovali, prodávali dál, recyklovali a jinak se o ně postarali například tím, že zařídí zpětný odběr, dají je do prodeje z druhé ruky nebo je prodají na náhradní díly.

"K výrobkům a službám IKEA má přístup více lidí než kdy dřív a my se budeme snažit ještě více se zákazníky spolupracovat a s co nejvíce lidmi se potkávat osobně nebo i ve virtuálním prostředí. Současně neúnavně inovujeme maloobchodní nabídku. Pečlivě nasloucháme zpětné vazbě od zákazníků a snažíme se zajistit, aby u nás dostali to, po čem nejvíce touží - pohodlnou nákupní zkušenost, dobrý poměr ceny a kvality a kvalitní výrobky, které dlouho vydrží - a mohli si tak u sebe doma zařídit příjemnější a udržitelnější život. Touto cestou hodláme kráčet i nadále," uvádí Tolga Öncü, Ingka Retail Manager Ingka Group.

Zatímco Ingka Group dál roste a podává skvělé výkony, na jejím podnikání se odráží stabilní tempo transformace maloobchodu. "Je nutné, abychom průběžně přemýšleli o tom, jak naše firmy posílit a zajistit jejich finanční zdraví pro další generace," pokračuje Jesper Brodin, generální ředitel Ingka Group.

Ingka Group také zrychlila investice do udržitelnosti a podporuje IKEA v tom, aby dosáhla svých cílů v rámci boje proti změnám klimatu. Především jde o snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 ve větším množství, než se vyprodukuje v rámci systému hodnot IKEA, aniž by došlo k ohrožení rozvoje obchodní činnosti IKEA. Společnost se zavázala v průběhu let investovat 6,5 miliard eur do obnovitelných zdrojů energie a téměř 4 miliardy již byly investovány. Zároveň společnost rozšiřuje vozový park elektromobilů, takže už téměř čtvrtinu veškeré dopravy k zákazníkovi zajišťují vozidla s nulovými emisemi.

Společnost se rovněž zavázala nabízet na všech svých trzích potraviny rostlinného původu za stejnou cenu jako masové alternativy nebo dokonce levněji.

Společnost Inter IKEA Systems B.V., která je vlastníkem konceptu IKEA a celosvětovým poskytovatelem licence IKEA, dnes rovněž oznámila celkové maloobchodní tržby IKEA ve výši 47,6 miliardy eur u všech 12 skupin franšízových společností. Ingka Group představuje téměř 90 % z celkových tržeb.

Zdroj: IKEA

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »