InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

V bývalém areálu Poldi Kladno došlo k rozsáhlému požáru uskladněného dřeva

09.10.2023
V neděli 8. října v 3.53 hodin přijali středočeští hasiči informaci o blíže nespecifikovaném požáru v oblasti průmyslové zóny Kladno východ, to znamená v areálu bývalého gigantu Poldi, kde dnes sídlí několik desítek firem.
Foto: HZS Středočeského kraje
Krajské operační a informační středisko k události vyslalo profesionální jednotku z centrální hasičské stanice Kladno. Po příjezdu na místo nechal velitel zásahu ihned vyhlásit druhý poplachový stupeň a povolat posily, neboť požárem byly zasaženy přibližně dvě třetiny obrovské hromady dřeva, která podle prvního odhadu byla asi sto padesát metrů dlouhá, přes třicet metrů široká a osm metrů vysoká. Požár se navíc vlivem silného větru velice rychle rozšiřoval.

Na uchránění nezasažené části byla potřeba speciální technika, která by byla schopna rozebrat klády, aby se plameny nerozšířily na celou hromadu. Přes operační středisko generálního ředitelství HZS ČR byla na místo vyslána pomoc s těžkou technikou ze Záchranného útvaru Jihlava, kde mají k dispozici pásové rypadlo Caterpillar 336F.

Deset minut před pátou hodinou byl stupeň požárního poplachu zvýšen z druhého na třetí a do Kladna zamířily další jednotky. V rámci mezikrajské pomoci vyjela i jednotka ze stanice HS Praha - Petřiny. V tu dobu bylo na zdolání plamenů nasazeno osm C proudů a monitor z výškové techniky. Pro efektivnější řízení a koordinaci sil byl zřízen štáb velitele zásahu, který měl k dispozici i spojový vůz, který vyslalo kladenské operační středisko. Na místě bylo přes dvacet cisteren, tři automobilové žebříky a další nebytná technika. S požárem bojovalo přes sto profesionálních a dobrovolných hasičů.

Vzhledem k obrovské potřebě hasební vody bylo do nedaleké Teplárny Kladno dovezeno z kladenské stanice velkokapacitní čerpadlo Somati, které pak dodávalo vodu hadicemi z chladicí věže až k požářišti. Kvůli nataženému hadicovému vedení a velkému pohybu hasičských vozidel uzavřela policie průjezd Dubskou ulicí kolem teplárny.

Silný vítr stále komplikoval hasební práce, které byly rozděleny do čtyř úseků. Na hašení bylo přidáno dalších šest monitorů. Hasiči v dýchací technice museli také chránit nedaleké budovy a dvě nákladní soupravy zaparkované v těsné blízkosti. Pomocí vyprošťovacího automobilu se oba kamiony nakonec podařilo odtáhnout do bezpečné vzdálenosti, takže škoda na nich nevznikla.

V 7.49 hodin se hasičům podařilo zastavit šíření požáru a operačnímu středisku byla ohlášena lokalizace. V tu dobu také probíhalo střídání směn profesionálních jednotek. Kromě neustálého hašení hromady dřeva bylo nutné ochlazovat proudem vody střechu nejblíže stojící haly. Podle postupu hasebních prací byly redukovány proudy i nasazení monitorů.

V devět hodin dorazila jednotka Jihlavy, která začala rozebírat uskladněné dřevo, aby se vytvořila proluka mezi požárem a nezasaženou částí. Bylo ale potřeba přeskupit zasahující techniku kvůli uvolnění dostatečného manipulačního prostoru pro pásový stroj i místa pro ukládání materiálu. K události se dostavil majitel firmy, se kterým velitel zásahu celé požářiště obešel. O týlové zabezpečení zasahujících hasičů se postarali členové Českého červeného kříže.

Krátce po obědě a redukci sil, kdy se část jednotek vrátila na základny, se hasiči museli opět zaměřit na ochlazování střechy přilehlé plechové haly, kde se vlivem sálavého tepla začala tavit asfaltová lepenka. V odpoledních hodinách velitel zásahu postupně odesílal další jednotky, ale hasební práce stále pokračovaly. Stejně tak i rozebírání hromady dřeva, proluku v nezasažené části se povedlo vytvořit před patnáctou hodinou.

V 16 hodin byl snížen stupeň poplachu na druhý a zároveň ukončil činnost štáb velitele zásahu. Podle odhadu budou hasiči na místě do ranních hodin, zasažená část se nechává kontrolovaně vyhořet. Hasební práce budou pokračovat na třech úsecích, na pomoc přijedou kolegové z územních odborů Beroun, Mělník a Příbram.

Přestože požárem vznikla škoda za přibližně 18 milionů korun, hasičům se podařilo včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil a prostředků uchránit majetek v částce 50 milionů. Příčinou vzniku požáru bylo podle vyšetřovatele HZS Středočeského kraje úmyslné zapálení. Celá událost se obešla bez zranění.

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Další články z rubriky Krimi

Opilý řidič naboural šest zaparkovaných vozidel a na čerpací stanici rozlil benzín

Prachatice - Dopravní policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je podezřelý 38letý cizinec. ...

Místo seznámení se muž z Lounska dočkal loupeže a vydírání

Lounští kriminalisté objasnili případ vloupání, vydírání, loupeže, krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku, který se udál v polovině du ...

Celníci odhalili v pražských Nuslích další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili nelegální hernu, z níž odvezli sedm kusů herních aut ...

Internetoví podvodníci využili fotografie prezidenta Pavla a z důvěřivé ženy vylákali 1,2 milionu korun

JIČÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Územního odboru Jičín se mimo jiné zabývají případem podvodu, kdy dosud neznámý pachatel ...

V Horním Růžodole zasahovali hasiči u požáru opuštěné budovy

Liberečtí profesionální hasiči v noci na čtvrtek 25. dubna 2024 zasahovali u požáru opuštěné budovy v Horním Růžodole v Liberci. ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »