InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Piráti navolili čelo kandidátky do europarlamentu. Lídrem je Marcel Kolaja

18.09.2023
Pirátskou kandidátku pro volby do Evropského parlamentu povede stávající europoslanec Marcel Kolaja. Dvojkou je Markéta Gregorová, rovněž europoslankyně, následována Zuzanou Klusovou, pirátskou zastupitelkou Moravskoslezského kraje. Na čtvrtou a pátou pozici byli zvoleni europoslanec Mikuláš Peksa a analytik David František Wagner. O podobě čela kandidátky rozhodla hlasováním členská základna Pirátů v rámci mimořádného Celostátní fóra.
Ilustrační snímek | Foto: pirati.cz
"Jsem rád, že se povedlo sestavit silný tým kompetentních lidí, kteří za sebou mají kus odvedené práce. A potřebné znalosti i zkušenosti, aby dokázali na evropské úrovni prosazovat zájmy občanů a přispívat k spravedlivé a prosperující Evropě jako celku," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

"Do čela kandidátky jsme si jako Piráti zvolili silné a autentické osobnosti. Společně s nimi můžeme přinést pozitivní změny v Evropě i v naší zemi. Pevně věřím, že získáme víc mandátů než máme doposud a budeme moci ještě efektivněji prosazovat naši liberální politiku a pracovat na jednotné, moderní Evropě respektující lidská práva," popsal Marcel Kolaja, jenž vedl pirátskou kandidátku do eurovoleb i v roce 2019. Česká republika má v Evropském parlamentu celkem 21 poslanců, z toho tři z nich jsou zástupci českých Pirátů.

Stejně jako Kolaja i Markéta Gregorová byla poprvé zvolena do Evropského parlamentu v roce 2019. Obhajovat mandát bude z druhého místa kandidátky. "Znamená to pro mě nejenom významnou zpětnou vazbu pro mojí dosavadní práci, ale taky závazek být lepší a využít té nenahraditelné pětileté zkušenosti ve prospěch pirátských myšlenek. Jak víte, věnovala jsem se doposud bezpečnostním a lidskoprávním tématům s důrazem na nové technologie. Ráda bych ve svém forte zůstala a rozšířila ho o důraz na umělou inteligenci," nastínila Gregorová s tím, že umělá inteligence může změnit pravidla hry v mezinárodní bezpečnosti i z hlediska zesílené propagandy zemí, jako je Čína nebo Rusko.

"Plíživé zkonzervativnění Evropy se sebou přináší větší tendenci šmírovat každý náš pohyb a používat to proti nám. Proto bych ráda zužitkovala svoje zkušenosti a přinutila konečně Evropu jednat. Někdo začít musí. Já nehodlám nechat autoritáře, aby nám vzali svobodu," dodala Gregorová.

Trojka na kandidátce Zuzana Klusová pracuje jako vedoucí sociální služby pro děti v sociálně vyloučené lokalitě na Karvinsku. Na půdě europarlamentu se chce věnovat sociálně a hospodářsky ohroženým regionům jako to dělala doposud na lokální úrovni: "Každý jeden hlas pro mě je zároveň hlasem pro pomoc uhelným regionům. Chudoba, nerovnost a nespravedlnost jsou živnou půdou pro růst extremismu a šíření dezinformací. Jsem ráda, že my jako Piráti si to uvědomujeme. Místo šmírování, represe a cenzury chceme jít cestou systematické pomoci a vzdělávání a totéž prosazovat i v rámci Evropské unie."

"Mým cílem je zlepšit životní prostředí, ale především ruku v ruce s tím také kvalitu života lidí v uhelných regionech. Chci, aby evropské miliardy pomohly řešit skutečné problémy skutečných lidí. Chci bojovat za svobodnou, udržitelnou, ale také sociálně spravedlivou Evropu, kde má každý člověk bez ohledu na svůj původ, společenský status, sexuální orientaci nebo vzhled stejnou šanci uspět," popsala Klusová.

Na čtvrtou pozici pirátské kandidátky si členská základna zvolila současného europoslance Mikuláše Peksu. Ten se v Bruselu věnuje dotačním politikám, ochraně právního státu, digitalizaci a modernizaci ekonomiky s ohledem na udržitelnost a ochranu klimatu. "Snaha o transparentní, férovou a udržitelnou Evropu jistě nevyvolává radost u českých dotačních oligarchů, ať už je to agrobaron Andrej Babiš nebo uhlobaroni jako třeba Daniel Křetínský. Evropa ale musí sloužit všem občanům, ne jen těm vyvoleným," uvedl Peksa.

Pětkou kandidátky je analytik David František Wagner, který má zkušenosti mimo jiné s tvorbou evropské legislativy: "V europarlamentu bych chtěl prosazovat férovou hospodářskou soutěž, spravedlivé daně i rozumné přidělování dotací. Výzvy pro životní prostředí zvládneme jen jako inovativní, pestrá a bohatá společnost"

Zdroj: Pirátská strana

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »