InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česká obchodní inspekce kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku nezletilým

18.09.2023
Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala, zda obchodníci na tuzemském trhu dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Nedodržení povinností v této oblasti zjistila ve 115 případech, kdy ve 111 případech se jednalo o porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2023 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret a nikotinových sáčků bez obsahu tabáku, zejména zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Součástí akce byla i kontrola dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektoři ČOI provedli celkem 1 478 kontrol a u 746 kontrol zjistili porušení právních předpisů, což je 50,5 %. Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zjistili v 111 případech a porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zjistili ve 4 případech. Zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebyl porušen.

V rámci kontrolní akce byly k 70 šetřením přizvány osoby mladší 18 let. Česká obchodní inspekce také spolupracovala s dalšími orgány státní správy a samosprávy, kdy 54 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů, 48 kontrol ve spolupráci s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce, 20 kontrol bylo provedeno za účasti Policie ČR a 4 kontrol se zúčastnily další dozorové orgány. Některých kontrol se zúčastnilo více orgánů státní správy současně.

Zjištěné nedostatky


Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 111 případech:

- ve 46 případech byl porušen zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)

- ve 20 případech zjištěno, že prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

- v 17 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a nikotinové sáčky bez obsahu tabáku osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

- v 9 případech prodávající porušili zákaz prodávat kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

- v 9 případech prodejci na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret a nikotinových sáčků bez obsahu tabáku neumístili pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)

- v 10 případech bylo zjištěno porušení některých dalších ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 4 případech:

- ve všech 4 případech se jednalo o porušení ustanovení § 107 odst. 6, kdy prodejci porušili povinnost prodávat tabákové výrobky v uzavřeném jednotkovém balení

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 803 případech. Mezi nejčastější porušení patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb v souladu s ustanovením § 12 a § 12a v celkem 344 případech; porušování zásad poctivosti prodeje, ve smyslu ustanovení § 3, bylo zjištěno v 235 případech a nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí, v souladu s ustanovením § 16 bylo zjištěno ve 120 případech. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším počtu. V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více ustanovení zákonů současně.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2023 pravomocně uložila 609 pokut v hodnotě 3 934 000 Kč. V některých případech se jedná o sdružené pokuty, které byly uloženy za nedostatky zjištěné při více kontrolách v různých provozovnách jednoho prodávajícího.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 594 kusů výrobků v celkové hodnotě 35 550 Kč a zákaz používání na 123 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »