InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Jelínková (KDU-ČSL): Zvýšení povědomí rodičů o rané péči zkvalitní život zdravotně postiženým dětem

14.09.2023
MPSV společně s Ministerstvem zdravotnictví zahájilo debatu o rozvoji a zlepšení služeb rané péče, která se stará o zdravotně postižené děti do 7 let. Právě tato péče patří do složitého sociálně-zdravotního pomezí a oba resorty si uvědomují, že se musí lépe propojit. I proto včera představily sérii kulatých stolů, na kterých se bude řešit dostupnost, ale i budoucnost rané péče s využitím moderních technologií.
Foto: kdu.cz
"Naším cílem je přiblížit ranou péči a její potřebnost veřejnosti. Raná péče je totiž nenahraditelná jiným typem služby a je nezbytné, aby byla zajištěna včasná a dostupná péče. Chceme, aby měly rodiny dostatek informací o nabízené pomoci pro své děti hned od jejich narození. Tento den bereme jako počátek další spolupráce se všemi potřebnými partnery. Rané péči se budeme věnovat i v následujících měsících," řekla Šárka Jelínková (KDU-ČSL), náměstkyně ministra práce a sociálních věcí.

"Jsem moc rád, že naše dva resorty spojily síly u tak důležitého tématu. Na Ministerstvu zdravotnictví vnímáme jako nejpotřebnější osvětu a navigaci systémem. Dnešní zahájení diskusí bylo důležitým prvním krokem, na který budeme navazovat na kulatých stolech ve spolupráci s pediatry. Máme v plánu také ranou péči zavést do Národního zdravotnického informačního portálu. Uvědomujeme si ale, že hlavní váha je na MPSV, i proto chceme pomoci," řekl na snídani s novináři náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

Včerejší akce byla první v sérii kulatých stolů, které budou probíhat na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na nich se bude probírat nejen raná péče jako taková, ale také screening novorozenců a využití moderních technologií v sociálních službách.

"Raná péče je důležitá, musíme ale choroby u dětí zjišťovat pomocí screeningu dříve, než se klinicky projeví. Budoucnost je tedy ve screeningu. Máme zde různé druhy screeningů a je důležité, aby se s nimi pracovalo co nejvíce. VZP podporuje screeningy a jejich další rozšiřovaní. Mluví se tady o rané péči ze sociálního pohledu. Tato sociální služba pro děti do 7 let by mela pomoci využít plně potenciál rodiny, aby byl psychomotoricky vývoj dítěte co nejhladší. Dnešní konference ukázala, že obě ministerstva zabývající se ranou péčí (MPSV a MZČR) mají k sobě blíž než dříve a budují společně systém příznivý pro děti a jejich rodiny, " přiblížil předseda správní rady VZP a poslanec Tom Philipp (KDUČSL).

Akce se účastnily také neziskové organizace. Za organizace EDA promluvila Jana Ježková, vedoucí rané péče. "Toto setkání ukazuje, že ministerstva chápou důležitost rané péče. Je potřeba rodinám pomáhat už od první chvíle od narození dítěte. Stává se nám, že nás rodiče kontaktují až třeba ve chvíli, kdy je jejich dítěti šest let. Adekvátní pomoc by však mohlo dané dítě dostat již mnohem dříve," prozradila.

To, jak důležité je mezi rodiče dostat informace kolem rané péče, popsala i Pavla Matyášová ze Společnosti pro ranou péči. "Rodičům se kolikrát otočí život o 360 stupňů ze dne na den. Já věřím, že tento začátek povede k tomu, aby dostupnost služby byla Praha 13. září 2023 lépe deklarována, nejlépe do měsíce od žádosti. Je třeba, abychom my jako organizace byly průvodcem v tomto období a také v kvalitě, kterou rodiče a děti nejvíce potřebují."

Přemysl Mikoláš z Autis Centra v českých Budějovicích přidal pohled z jiného spektra. "Jako psycholog a psychoterapeut dobře vím, že zdravotní problémy dítěte jsou velmi traumatickým zážitkem pro celou rodinu. I proto je důležité o tom s těmi rodinami mluvit a být jim co nejvíce nápomocni od samého začátku. Jsme vděční, že se můžeme zapojit a budeme rádi spolupracovat."

Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »