InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministerstvo školství a EU podpoří vysoké školy v transformaci a udržitelném rozvoji

11.09.2023
Ve dnech 7. a 8. září 2023 pořádalo MŠMT 4. ročník konference Dny vzdělávací činnosti vysokých škol. Konference se věnovala roli studentů ve vzdělávání na vysokých školách. Diskutována byla i další aktuální témata vysokoškolského prostředí, jako např. udržitelné chování v rámci vysokých škol nebo role umělé inteligence ve výuce.
Foto: msmt.cz
"Vzdělávací činnost je nejzákladnější rolí vysokých skol, která někdy neprávem stojí mimo hlavní diskuze, a proto si vážím tématu letošní konference Dny vzdělávací činnosti: Student*ka na prvním místě. Rozvoj tématu umožní i aktuální výzvy v rámci programu OP JAK, ve kterém je na kvalitnější materiální a infrastrukturní zázemí, úpravu studijních programů a rozvoj pedagogických a didaktických dovedností vysokoškolských učitelů vyčleněno 15 mld korun," řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

MŠMT v současné chvíli připravuje výzvu na pro podporu udržitelnosti a zelené transformace na veřejných vysokých školách. Nová výzva souvisí s pilířem REPower EU, který vznikl v evropském Nástroji pro oživení a odolnost jako reakce na světovou krizi s energií v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V České republice bude podpořena především energetická bezpečnost a posílena energetická transformace. S tou musí jít ruku v ruce též podpora nových, "zelených" dovedností, jejich prohlubování i změna kvalifikací na pracovních pozicích. Nová výzva na podporu udržitelnosti a zelené transformace je tak zaměřena na tvorbu nových studijních programů a jejich inovaci, na tvorbu nových strategických dokumentů vysokých škol a též na podporu nových kurzů celoživotního vzdělávání, které budou šířit zelené dovednosti směrem k veřejnosti.

Veřejné vysoké školy již z Nástroje pro oživení a odolnost čerpají celkem 3 mld. Kč. Prostřednictvím Národního plánu obnovy připravují a od roku 2022 postupně spouští nové atraktivní studijní programy v progresivních oblastech. Podpora Evropské unie z Národního plánu obnovy tak vysokým školám umožní udržovat krok s požadavky doby a rozvíjet se směrem k udržitelné budoucnosti.

Příklady nových studijních programů

Mendelova univerzita v Brně podpoří pět studijních programů, mezi nimi například "Udržitelnost a cirkulární ekonomika" a "Biomateriály", který zahrnuje principy trvale udržitelného rozvoje produktu, cirkulární ekonomiky a průmyslu 4.0.

Masarykova univerzita v Brně otevřela distanční program "Design informačních služeb". Již přijatí studenti se budou zabývat designovým myšlením a návrhem efektivních informačních služeb využitelných nejen ve veřejné správě.

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem chystá osm nových profesně zaměřených studijních programů, mezi nimi například "Průmyslová energetika", "Biomedicínská technika" a "Ochrana a podpora zdraví".

Česká zemědělská univerzita v Praze připravuje studijní program "Precizní zemědělství".

Univerzita Hradec Králové otevře čtyři kurzy celoživotního vzdělávání se zaměřením na vzdělávání pedagogických pracovníků, učitelů informatiky na ZŠ/SŠ a ICT koordinátorů na školách nebo pracovníků v sociálních službách.

Akademie múzických umění v Praze nakoupí v rámci projektu nové vybavení pro výuku a pro jedenáct předmětů vzniknou nové kurzy.

Zdroj: Ministerstvo školství

Další články z rubriky Domácí

Poslaneckou sněmovnu si prohlédlo více než tisíc návštěvníků

PRAHA - V rámci oslav státního svátku se ve středu 8. května v Poslanecké sněmovně konal tradiční Den otevřených dveří. Tato významná událost umožnila veřejnosti nahlédnout do zákulisí politického dění a prozkoumat prostory, kde se rodí české ...

Premiér Fiala uctil výročí konce druhé světové války

Ve středu 8. května 2024 se předseda vlády České republiky Petr Fiala zúčastnil pietního aktu na pražském Vítkově, aby uctil 79. výročí konce druhé sv ...

Vít Rakušan jednal v Kodani o budoucnosti evropské migrační politiky

Ministr vnitra Vít Rakušan jednal dnes, 6. května 2024, o migraci na mezinárodní konferenci v Kodani. Hlavním tématem byla budoucnost fungování migrač ...

Odstartovala Květnová výzva Do práce na kole 2024

Začal 14. ročník Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. V úterý 7. května ráno se před ministerstvem dopravy uskutečnila cyklosnídaně p ...

MŽP: O program Oprav dům po babičce je velký zájem, překonal hranici dvou tisíc žádostí

Během pondělního výjezdu na Vysočinu zavítal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) do dřevozpracovatelského závodu ve Ždírci, kde jednal o ...

Doporučujeme



Čtvrtek 9.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »