InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vzdušné síly zahájily klíčové cvičení Odolné nebe pro ochranu vzdušného prostoru ČR

28.08.2023
Dneškem startuje dvoutýdenní národní cvičení vzdušných sil Odolné nebe. Prověří a zdokonalí plánování a řízení operací a samotné systémy velení a řízení. Zapojí se do něj více než čtyři sta vojáků ze všech složek Vzdušných sil AČR a desítky kusů techniky. Do cvičení se zapojí i složky IZS.
Foto: acr.army.cz
Odolné nebe je testem tzv. národního posilového systému protivzdušné obrany ČR, který může být aktivován k ochraně vzdušného prostoru ČR v době krize či při mimořádných situacích. Naposledy se tak stalo po útoku na WTC 11. září 2001, během pražského summitu NATO v roce 2002 či při podpisu rusko-americké odzbrojovací smlouvy START.

Při aktivaci národního posilového systému jsou kromě známých prvků povolány mj. i ostatní letouny, velitelská stanoviště leteckých základen a protivzdušné obrany, radiolokační prostředky, protiletadlové raketové systémy různých dosahů či pasivní sledovací systémy.

"Hlavním úkolem cvičení je zdokonalit schopností všech dedikovaných jednotek a štábů vyčleněných pro národní posilový systém v plnění širokého spektra úkolů se zaměřením zejména na taktické létání, obranné protivzdušné operace pozemní protivzdušné obrany, vzdušnou přepravu, blízkou leteckou podporu, operace ISR (zpravodajská a průzkumná činnost) a na sladění systému velení a řízení na operačním a taktickém stupni. Dále je to plánování a realizace společných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations)," přiblížil velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka.

Letos budou mít podle něj jednotky na programu obranu letiště Čáslav a jaderné elektrárny Temelín. Jedním z úkolů bude i provedení leteckého manévru vrtulníkovou letkou a vybudování předsunuté letecké základny (tzv. FARP) včetně adekvátní ochrany sil (tzv. Force Protection).

Cvičení má podle generála Čepelky také prověřit schopnost řídit všechny jednotky pod národním velením a v případě potřeby harmonizovat operace NATO, které se mohou dotýkat vzdušného prostoru ČR. "Velitelství vzdušných sil vyčleňuje a doplňuje svým personálem 261. středisko řízení a uvědomování (CRC - Control and Reporting Centre), které je součástí 26. pluku velení, řízení a průzkumu. V rámci cvičení plní významnou úlohu, je "mozkem" celého cvičení, kde probíhá velení a řízení. Tento komponent, který vzniká v případě potřeby, se nazývá Národní středisko velení a řízení-ANCC (Air National Component Centre)," vysvětlil.

První týden Odolného nebe bude výcvikový pro posádky L-159, směny CRC/SAMOC i směny ANCC. Druhý prověří fungování celého systému veleni a řízení VzS. Do cvičení jsou mimo jiné zapojeny i mimorezortní složky, včetně vyčleněných příslušníků vlady.

Cvičení se zúčastní všechny složky Vzdušných sil AČR včetně množství letecké a protivzdušné techniky.

"Ochrana našeho území je priorita. Cvičíme a snažíme se být lepší v tom, co děláme. Učíme se se z chyb a reagujeme na vzniklou situaci na východní hranici NATO. Zároveň dokazujeme, že naše schopnost plánovat, zabezpečit a zkoordinovat všechny druhy scénářů v rámci NATO je samozřejmost. Bezprostředně po Odolném nebi 2023 proběhne cvičení Ample Strike Lite (AMSE23), které volně na toto cvičení navazuje. V průběhu tohoto cvičení budeme zdokonalovat schopnosti leteckých návodčích," doplnil velitel vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »