InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ubytovny jsou opět zdrojem zisků pro šmejdy. Sociální demokracie požaduje řešení

14.08.2023
Konec obchodu s bydlením pro chudé, hospodárné zacházení se sociálními dávkami a zlepšení života v lokalitách, které se opět mění v chudinské čtvrti. To požaduje Sociální demokracie, a zároveň nabízí řešení.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Znovu se prohlubují problémy v místech, která se dříve označovala jako vyloučené lokality. Na chudobě lidí, kteří jsou nuceni v nich žít, vydělávají majitelé ubytoven a spekulanti. Ti skupují nemovitosti a jejich prostřednictvím zneužívají sociálně slabých ke svému zbohatnutí," poukazuje na problém předseda Sociální demokracie Michal Šmarda. Současná vláda přitom podle něj rezignovala na jakékoliv řešení a pomoc městům, jichž se problém týká.

Nejvážnější situace je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. "Je potřeba ji řešit za pomoci státu a ve spolupráci s vedením tamních měst a obcí," zdůrazňuje předseda Sociální demokracie. Každý má totiž podle něj mít šanci žít kvalitní život, přičemž současné nastavení sociálního systému to velmi komplikuje. "Změny v poskytování příspěvku na bydlení často navíc ještě ve větší míře nahrávají zneužívání dávek," dodává.

Máme jasné řešení, které vychází z praxe ve městech, kde jsou zástupci Sociální demokracie starosty nebo primátory:

- Je nutné vytvoření cenových map, aby nedocházelo k nadhodnocování nájmů za ubytovny. Dnes dostává ubytovací zařízení až 80 % tzv. normativních nákladů (= průměrný náklad bydlení dle velikosti obce a počtu členů domácnosti). Chceme cenové mapy a účinnější kontroly proti zneužívání, které zamezí plýtvání při vyplácení přímých příspěvků ubytovatelům. Stát jako plátce má požadovat garanci důstojného bydlení.

- Ubytovny nejsou určeny k ubytování rodin s dětmi. Je potřeba dát regionům prostředky na rekonstrukci zchátralých budov. Problémem v těchto lokalitách totiž není nedostatek bytů, ale jejich malé obsazení. Stát by měl poskytnout obcím prostředky na rekonstrukce bytového fondu.

Sociálně slabí by měli primárně obsadit tyto obecní byty a teprve až skutečně nebudou lze hledat řešení v soukromé nabídce. Zamezíme tím kšeftům s chudobou.

- Developeři se musejí podílet na rozvoji měst a obcí.

- Nezbytné jsou investice do sociálního bydlení pro studenty, seniory nebo lidi, kteří se dočasně ocitli v tíživé situaci. Pro projekty sociálního bydlení může být příkladem Vídeň, která investovala desítky miliard EUR.

- Je potřebné zlepšit efektivitu výplaty dávek a odstranit nežádoucí stav, kdy osoba může pobírat příspěvek až šest měsíců, ačkoliv má vlastní příjem na úhradu bydlení, protože v době bezprostředně po podání žádosti získala práci. Je nemyslitelné, aby dávky na podporu v bydlení čerpaly OSVČ s paušální daní, které ve skutečnosti mají nadprůměrné příjmy.

- Nezbytně nutné je důsledné vymáhání plnění povinností souvisejících s poskytováním dávek, jako je školní docházka, bezdlužnost a podobně. Tuto podmínku prosadili do legislativy Sociální demokraté.

- Je třeba najít řešení strukturální nerovnosti mezi jednotlivými regiony. Chceme podmínit například investiční pobídky tím, že se investice umístí do chudších regionů s vyšší nezaměstnaností a horší ekonomickou úrovní.

Zdroj: SOCDEM

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo zdravotnictví úspěšně dokončilo pilotní fázi Programu pozitivního rodičovství

Na jaře letošního roku přechází pilotní projekt světově uznávaného programu do navazující fáze "Triple P II". Během několika let fungování pod záštitou Ministerstva zdravotnictví bylo v metodice pozitivního rodičovství odborně proškoleno a ...

1. náměstek ministryně obrany Šulc jednal v Berlíně o společných vyzbrojovacích projektech i podpoře Ukrajiny

První náměstek ministryně obrany František Šulc se v pondělí 13. května v Berlíně v prostorách Spolkového ministerstva zahraničí SRN zúčastnil jednání ...

Agentura CzechInvest rozšiřuje svou zahraniční síť o kancelář na Tchaj-wanu

Agentura CzechInvest oznamuje zahájení provozu své zahraniční kanceláře na Tchaj-wanu, která má podpořit spolupráci mezi Českem a Tchaj-wanem. Jedná s ...

Ministerstvo vnitra spustí pilotní projekt dobrovolných návratů na Ukrajinu

Ministerstvo vnitra spustí od června do listopadu pilotní projekt asistovaných dobrovolných návratů na Ukrajinu. Do programu, který je koncipován maxi ...

ČSÚ: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvořili cizinci. Poprvé za posledních 20 let bylo mez ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »