InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Skupina PPF se podílí na vzniku nového evropského lídra v oboru biotechnologické výroby

09.08.2023
Společnost PPF Biotech uzavřela smlouvu o vložení aktiv své dceřiné společnosti SCTbio (SCT Cell Manufacturing) do firmy eureKING, francouzské účelové akviziční společnosti (SPAC). Po dokončení transakce získá PPF Biotech menšinový podíl v eureKING a bude se tak podílet na vytvoření nového evropského lídra v oboru biotechnologické výroby, jehož akcie budou obchodovány na burze cenných papírů Euronext v Paříži.
Foto: ppf.eu
PPF Biotech je biotechnologickou divizí skupiny PPF a eureKING je první evropskou společností typu SPAC zaměřenou na segment biotechnologické výroby. SCTbio je servisní a logistická organizace nabízející kompletní služby související s výrobou buněčných terapií a virových vektorů.

V rámci připravované transakce jsou aktiva společnosti SCTbio ohodnocena na přibližně 19,5 milionu eur. Firma eureKING získá tato aktiva za peněžní úhradu ve výši 13,08 milionů eur, odpovídající 67 % hodnoty společnosti. Skupina PPF dále získá akciový podíl ve společnosti eureKING, odpovídající 33 % hodnoty společnosti SCTbio. Po dokončení transakce bude SCTbio plně ve vlastnictví společnosti eureKING.

Strategická investice společnosti eureKING do SCTbio je v souladu s paralelně realizovanou akvizicí společnosti Skyepharma Production SAS, což je firma specializující se na výrobu biologických přípravků. Obě transakce tak naplňují vizi eureKING zásadně rozšířit její působnost v oblasti výroby biotechnologických produktů v Evropě.

Michael Kloss, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti eureKING, prohlásil: "Tato transakce má klíčový význam pro naplnění naší vize, stát se novým evropským lídrem mezi výrobci biologických přípravků a zároveň tak přispět k budování životně důležité suverenity evropského kontinentu v oblasti biotechnologické a farmaceutické výroby. SCTbio má v našem oboru vysoký kredit jako spolehlivý partner a má potřebné výrobní kapacity. V návaznosti na akvizice společností SCTbio a Skyepharma hodláme vybudovat silnou síť výrobních zařízení v Evropě, která bude mít globální přesah a bude využívat špičkových kapacit v oblasti klinického vývoje a biotechnologické výroby. Těšíme se, že i díky spolupráci s talentovanými odborníky z SCTbio se nám podaří naplnit naše růstové vize."

Luděk Sojka, generální ředitel společnosti SCTbio, dodal: "Transakce se společností eureKING je pro nás zásadním milníkem. Zaujala nás odbornost a skvělé výsledky kolegů z eureKING a Skyepharma při budování a rozvíjení výrobních organizací v oboru biotechnologií, tzv. CDMO. Společně budeme moci lépe využít naše odborné zkušenosti a položit tak základ silné výrobní sítě, která přispěje k posílení strategických biotechnologických výrobních kapacit v Evropě."

Společnost SCTbio bude nadále poskytovat specializované služby v oblasti buněčných a genových terapií společnosti SOTIO Biotech ze skupiny PPF.

Dokončení transakce se v závislosti na získání souhlasu regulatorních orgánů očekává v posledním čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: PPF

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »