InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Nezaměstnanost v červenci mírně vzrostla, z evidence Úřadu práce ČR přesto odešlo 27,5 tis. lidí

08.08.2023
Úřad práce ČR evidoval k 31. 7. 2023 celkem 258 933 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 9 141 více než v předchozím měsíci a o 18 227 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob mírně vzrostl - meziměsíčně o 0,1 p. b., meziročně pak o 0,2 p. b. Ke konci července činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání se míra nezaměstnanosti drží stále na předních příčkách. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za červen) dosáhla 2,7 % a byla druhá nejnižší v rámci celé Evropské unie (průměr EU 5,7 %).
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období.

"Je povzbudivé, že se nezaměstnanost v České republice stále drží na velmi nízké úrovni. Dokonce je nadále jedna z nejnižších v rámci celé EU. Velké poděkování patří především podnikatelům a firmám, kteří pracovní místa vytvářejí. Budeme podporovat trh práce tak, abychom tento pozitivní trend udrželi i do budoucna," uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

"V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených a také každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR. V menší míře se začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září," shrnuje zastupující generální ředitel ÚP ČR Karel Trpkoš.

Zaměstnavatelé mají stále zájem o pracovníky ve výrobě a na dělnických pozicích. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také třeba odborníci v informačních technologiích. Pokud jde o sezónní činnosti - zaměstnavatelé aktuálně poptávají pracovníky zejména ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách.

V rámci letních brigád zaměstnavatelé většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance. Aktuálně nabízejí prostřednictvím ÚP ČR v menší míře "brigádnická" místa pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, obchodě, pomocníky ve výrobě, uklízeče, v rekreačních resortech (pro pokojské, číšníky, servírky), případně na koupalištích, obsluhu stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují pozice ve strojírenství.

V následujícím měsíci by nezaměstnanost mohla stagnovat nebo mírně klesnout. V dlouhodobějším horizontu pak situaci na pracovním trhu ovlivní, stejně jako každý rok, postupné ukončování sezónních prací. Promítnout se mohou i případné ekonomické a sociální změny či válečný konflikt na Ukrajině.

Ukrajina


Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce července 2023 práci celkem 282 775 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou (zhruba ? - 193 698 - z nich jsou ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 109 378 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (18 969 osob), Plzeňském (15 430 osob) a Jihomoravském kraji (12 730 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali.

Ke konci předchozího měsíce bylo v evidenci ÚP ČR celkem 15 328 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou (červen 15 880 osob). Podali žádosti o zaevidování jako zájemci (1 151 osob, červen 1 215 osob) nebo uchazeči (14 177 osob, červen 14 665 osob) o zaměstnání. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání pak tvořili 5,5 % (červen 5,9 %). Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 31. 7. 2023 zaevidovalo na ÚP ČR celkem 43 589 (červen 42 534) osob s dočasnou ochranou.

Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra. Úřad práce ČR proto nabízí cizincům mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací dosud (od vypuknutí konfliktu na Ukrajině) zahájilo celkem 6 707 lidí a 6 147 z nich ho také už absolvovalo. Jen v červenci 2023 nastoupilo do kurzu 545 cizinců a 509 ho úspěšně ukončilo. Vždy se jednalo o zvolenou rekvalifikaci. Pokud jde o kurzy odborné, probíhá jich méně. Důvodem je neznalost českého jazyka. Nejčastěji se jedná o rekvalifikace pro svářeče a pracovníky v sociálních službách. ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i zaměstnavatelům, u kterých občané Ukrajiny už pracují. A to prostřednictvím příspěvku v rámci projektu POVEZ II. Veškeré aktuální informace spadající v této souvislosti do agendy ÚP ČR jsou k dispozici na webových stránkách

Nezaměstnanost v regionech


Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červenci v Ústeckém (5,4 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni, což je dlouhodobý stav nezaměstnanosti v těchto regionech. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v kraji Jihočeském (2,6 %), Zlínském, Kraji Vysočina a kraji Pardubickém (shodně 2,7 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti červenci 2022 o 0,5 p. b. V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci července v okrese Praha-východ (1,6 %), Pelhřimov a Praha-západ (shodně 1,7 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,2 %), Most (7,1 %) a Chomutov (6,4 %)..

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání


Během července se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 36 676 lidí. To je meziměsíčně více o 5 108 osob (o 16,2 %) a meziročně více o 1 830 (o 5,3 %) uchazečů. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (4 807) a Středočeský kraj (4 357). Naopak nejméně kraj Karlovarský (1 061). Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence ÚP ČR v Praze (3 920) a nejméně v okrese Prachatice (142). O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence ÚP ČR žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí např. z oblasti vzdělávání, maloobchodu a velkoobchodu, veřejné správy, obrany a sociálního zabezpečení, výroby kovových konstrukcí, zdravotní péče nebo poštovní a kurýrní služby.

Naopak z evidence odešlo celkem 27 535 uchazečů, tj. o 8 134 osob (o 22,8 %) méně než v předchozím měsíci a o 2 086 (o 8,2 %) více než v červenci 2022. Novou práci získalo 15 838 lidí. Řada z nich našla uplatnění například v malo a velkoobchodu, ve veřejné správě, ve zdravotnictví, ve výrobě kovových konstrukcí, potravinářských výrobků a ve stravování a v pohostinství.

Podpora v nezaměstnanosti


Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci 76 387 osob, což představuje 29,5 % všech uchazečů o zaměstnání (červen 2023 - 28,1 %, červenec 2022 - 31,9 %). Počet lidí s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně poklesl o 449 osob. Uchazeči v průměru dostávali 10 525 Kč měsíčně (červenec 2022 - 9 855 Kč). Podporu v nezaměstnanosti do 4 500 Kč pobíralo 6 596 (8,6 %) osob. Jedná se zejména o klienty, kteří přišli do evidence ÚP ČR např. po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Maximální výši podpory, tedy 22 798 Kč, pak ÚP ČR v červenci vyplácel 3 623 (4,7 %) uchazečům o zaměstnání. V předchozím měsíci vyplatil Úřad práce ČR podle předběžných údajů v rámci podpor v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci celkem 777 650 tis. Kč (červen 787 657 tis. Kč).

Volná pracovní místa


Ke konci předchozího měsíce nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 285 627 volných pracovních míst, o 1 063 méně než v červnu a o 27 623 méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Z toho nejvíce v okresech Karviná (10,2), Bruntál (5,1), Most (4,4) a Ústí nad Labem (3,6). Na přibližně 71,9 % z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé hledají uchazeče se základním či nižším vzděláním, 70,4 % pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, uklízeče nebo zedníky, kamnáře a dlaždiče.

Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (83 644 míst) a ve Středočeském kraji (54 063 míst). V předchozím měsíci nahlásili zaměstnavatelé celkem 17 491 nových volných pracovních míst, což je o 1 893 méně než ve stejnou dobu loni. Odchodem zaměstnanců se uvolnilo 1 801 míst. ÚP ČR naopak obsadil 3 151 volných pracovních míst.

Zdroj: Úřad práce ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »