InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česká obchodní inspekce kontrolovala dodržování zákona o výrobcích s ukončenou životností

18.07.2023
Česká obchodní inspekce uskutečnila v 1. čtvrtletí 2023 kontroly zaměřené na dodržování zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností. Celkem provedla 458 kontrol a porušení některého z ustanovení tohoto právního předpisu zjistila ve 202 případech. Nejčastěji poslední prodejce, distributor a výrobce neuvedl při prodeji nového elektrozařízení odděleně od jeho ceny náklady na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Česká obchodní inspekce provedla v 1. čtvrtletí tohoto roku 458 kontrol, které byly zaměřené na dodržování zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností. Jednalo se o vybrané produkty, jako jsou elektrozařízení, baterie, akumulátory a pneumatiky.

Hlavním cílem kontrolní akce bylo ověření dodržování povinností právnických a podnikajících fyzických osob v postavení výrobce, distributora a posledního prodejce podle ustanovení tohoto zákona a právních předpisů vydaných k jeho provedení a ověření dodržování dalších právních předpisů v dozorové pravomoci ČOI.

Česká obchodní inspekce zjistila, že ve 202 případech byl porušen zákon č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, kdy z tohoto počtu:

- v 85 případech poslední prodejce, distributor a výrobce při prodeji nového elektrozařízení neuvedl odděleně od jeho ceny náklady na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění odpadního elektrozařízení na 1 kus nebo 1 kg nového elektrozařízení (§ 73 odst. 1)

- v 82 případech poslední prodejce, u něhož výrobce nezřídil místo zpětného odběru, neumístil viditelnou a čitelnou informaci ve svém prodejním místě o možnostech odevzdání odpadní baterie nebo akumulátoru nebo kde je lze odevzdat k zpětnému odběru (§ 88 odst. 2)

- ve 22 případech poslední prodejce písemně neinformoval konečného uživatele o způsobu zajištění zpětného odběru vybraných výrobků po ukončení jejich životnosti (§ 18 odst. 3)

- v 7 případech poslední prodejce, u něhož není zřízeno místo zpětného odběru odpadního elektrozařízení, neumístil v prodejním místě viditelnou a čitelnou informaci o tom, kde lze odpadní elektrozařízení z domácnosti odevzdat ke zpětnému odběru (§ 66 odst. 4)

- ve 4 případech byly porušené povinnosti, které ukládají poslednímu prodejci přenosných baterií nebo akumulátorů zpětně odebírat odpadní přenosné baterie nebo akumulátory od konečného uživatele přímo v prodejním místě po celou provozní dobu, bez nároku na úplatu za tento odběr, bez ohledu na výrobní značku, bez ohledu na datum jejich uvedení na trh a bez vazby na koupi nového výrobku, pokud jde o prodejní místo posledního prodejce, jehož ekonomická činnost je uvedena v příloze č. 4 k tomuto zákonu, a přenosné baterie nebo akumulátory jsou nabízeny jako stálá součást prodejního sortimentu (§ 88 odst. 1 písm. a)

- v 1 případě bylo zjištěno porušení § 66 odst. 3, které se týká povinnosti posledního prodejce písemně informovat konečného uživatele o způsobu zajištění zpětného odběru odpadních elektrozařízení a označení místa jejich odevzdání

- v 1 případě bylo zjištěno porušení § 99 odst. 1, které se týká povinnosti posledního prodejce uvádět odděleně od ceny pneumatiky náklady na zpětný odběr, zpracování a využití odpadních pneumatik na 1 kus nebo 1 kg

Inspektoři ČOI také kontrolovali další právní předpisy, kdy jejich porušení zaznamenali v 302 případech.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem ve 201 případech. Mezi nejčastější porušení patřilo porušování zásad poctivosti prodeje (§ 3) - v 62 případech, dále neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb a slev z cen výrobků (§ 12 a § 12a) - v 52 případech a ve 24 případech se jednalo o nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším počtu.

V 35 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve 20 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh a ve 46 případech bylo kvalifikováno porušení dalších ustanovení zákonů v dozorové kompetenci ČOI.

V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více jednotlivých ustanovení zákonů současně.

V rámci kontrolní akce bylo 6 kontrol provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce v období od 1. ledna do 31. března 2023 pravomocně uložila 212 pokut v celkové hodnotě 712 500 Kč. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 47 kusů výrobků v celkové hodnotě 2 918 Kč a zákaz používání na 27 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »