InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česká obchodní inspekce kontrolovala zákaz prodeje alkoholu a tabáku

12.07.2023
V 1. čtvrtletí tohoto roku proběhla kontrolní akce zaměřená na dodržování právních předpisů, které upravují nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret. Zejména se jednalo o kontrolu zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce v období od 2. ledna do 31. března 2023 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Celkem provedla 1 956 kontrol. Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zjistila v 72 případech, porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, zjistila ve 4 případech. Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Celkem bylo porušení právních předpisů zjištěno při 1 045 kontrolách, což představuje 53,4 % z počtu 1 956 provedených kontrol.

V rámci kontrolní akce byly k 21 šetřením přizvány osoby mladší 18 let. Dále ČOI spolupracovala s pracovníky živnostenských úřadů (při 42 kontrolách), 17 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce a 2 kontroly byly provedeny za účasti Policie ČR a 3 kontroly s dalšími dozorovými orgány. Některých kontrol se zúčastnilo více orgánů státní správy současně.

Vzhledem k vysokému procentuálnímu počtu zjištění a rovněž pro vysokou míru zdravotního rizika, zejména pro osoby mladší 18 let, kdy byl ve 13 případech zjištěn prodej alkoholických nápojů mladistvým, bude Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v následujícím čtvrtletí roku 2023.

Zjištěné nedostatky

Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 72 případech.


Z tohoto počtu bylo:

- ve 29 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

- ve 13 případech zjistili inspektoři porušení ustanovení, které zakazuje prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)

- v 11 případech prodejce na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístil pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)

- v 5 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

- v 5 případech bylo zjištěno, že prodejce nebyl vybaven počítačovým systémem, který elektronicky jednoznačně ověří věk spotřebitele a v okamžiku prodeje jednoznačně neověřil věk spotřebitele, tj. neověřil, že kupující spotřebitel není mladší 18 let, neboť tabákové výroby, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety lze prodávat prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, pouze pokud je vyloučen jejich prodej osobám mladším 18 let; za tím účelem musí být prodejce těchto výrobků prostřednictvím prostředku komunikace na dálku vybaven příslušným počítačovým systémem

- v 9 případech se jednalo o méně častá porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 4 případech.

Z tohoto počtu:

- ve 2 případech prodejci porušili povinnost prodávat tabákové výrobky v uzavřeném jednotkovém balení (§ 107 odst. 6)

- ve 2 případech byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu nižší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 110 odst. 1)

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 1 149 případech. Mezi nejčastější porušení, 436 případů, patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12 a § 12a), porušování zásad poctivosti prodeje, 398 případů (§ 3), nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí - 162 případů (§ 16). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším počtu.

Dále obchodníci porušili i jiné právní předpisy české legislativy a EU.

V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více zákonů, resp. jednotlivých ustanovení, současně.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v 1. čtvrtletí tohoto roku celkem 910 pokut v hodnotě 6 229 500 Kč.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 1 987 kusů výrobků v celkové hodnotě 84 816 Kč a zákaz používání na 234 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »