InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Díky projektu MPSV si více než 17 tisíc lidí s hendikepem našlo práci

11.07.2023
MPSV a Úřad práce ČR dlouhodobě pomáhá lidem se zdravotním postižením řešit jejich nesnáze při hledání pracovního uplatnění. Tuto snahu podpořil projekt Rozvoj systému podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením na volném trhu práce, který byl zahájen v červnu 2017. Jeho cílem bylo proškolit zaměstnance ÚP, aby dokázali poskytnout individuální poradenství. Díky projektu získalo ke konci dubna zaměstnání 17 tisíc lidí s hendikepem. Dvě třetiny z nich se uplatnily na otevřeném trhu práce.
Foto: pexels.com
"Výsledky projektu jasně ukazují, že zaměstnávání lidí, kteří mají nějaký druh zdravotního postižení, a hůře si proto hledají práci, je nejen možné, ale také prospěšné jak pro jednotlivce, tak pro celou společnost. Jsem rád, že projekt efektivně naplňuje závazek pomoci lidem s hendikepem při hledání pracovního uplatnění," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V rámci projektu bylo vyškoleno 99 zaměstnanců. Ti se věnují výlučně problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP). Celkem je na určených kontaktních pracovištích 85 specialistů poradenství pro OZP a 14 koordinátorů zaměstnávání OZP na krajských pobočkách. Vznikla tak celorepubliková síť specialistů, kteří spolu navzájem spolupracují.

Součástí práce poradců je i komunikace se zaměstnavateli, sociálními partnery nebo pracovníky poskytujícími sociální práci. "Je potřeba co nejvíce propojit nabídku s poptávkou na trhu práce s ohledem na specifické potřeby jednotlivých uchazečů z této skupiny a současně podpořit společenskou odpovědnost zaměstnavatelů," řekla vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti Kateřina Štěpánková.

Za dobu trvání projektu poskytli specialisté více než 134 tisíc individuálních poradenských schůzek. A v čem vidí přínos projektu sami poradci? "Mám dobrý pocit z toho, že konečně mají klienti jednu kompetentní osobu, která řeší všechny jejich záležitosti. Potřebují, aby poradce měl informace komplexní a nemusel je zase někam posílat," říká jeden z nich. Další dodává: "Pomáháme klientům řešit různé problémy, navedeme je na potřebné kontakty, případně na sociální služby. I co se týče různých finančních problémů, právních problémů, exekucí, takže ta škála činností je pestrá a tohle nás na tom vlastně baví."

Projekt návazně pokračuje s cílem rozvíjet započaté aktivity. Hlavním záměrem je oslovit lidi se zdravotním postižením, kteří se zatím z nějakého důvodu o práci neucházejí, ale mohli by. "Uvědomujeme si, že klienti z řad OZP mají specifické potřeby. Díky poradcům je zajištěn individuální přístup, který s nimi umožňuje navázat tolik potřebnou důvěru. Současně je nutné respektovat odlišnosti, spojené s konkrétním zdravotním znevýhodněním. Znamená to například mít materiály ve srozumitelné formě v podobě například snadného čtení nebo pomocí metodiky Easy to read," dodala ředitelka odboru integrace na trh práce Anna Brabcová.

"Chceme těmto lidem dodat odvahu, potřebný servis a zejména veškeré informace, které jim napomohou získat pracovní uplatnění. To se děje zejména díky účasti na ergodiagnostice, v pracovní rehabilitaci nebo rekvalifikacích," vysvětluje odborný garant projektu Petr Vyhnánek.

Projekt má za cíl přispět zejména k osvětě a poskytování potřebných informací zaměstnavatelům na otevřeném trhu práce. Ve společnosti stále panuje mnoho předsudků týkající se OZP. "Je potřeba rozšířit povědomí o celé skupině lidí s hendikepem. Osoba se zdravotním postižením není jenom člověk na vozíku nebo nevidomý. Musíme si uvědomit, že zdravotních problémů je velké množství a že to na člověku vlastně ani nemusí být vidět," dodal ministr Jurečka.

Navazující projekt bude trvat další čtyři roky. Jeho součástí bude i webová stránka, která nabídne ucelené informace o problematice zaměstnávání OZP.

Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »