InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Miliony cigaret a desítky tun tabáku zajistili celníci při raziích na Královéhradecku

11.07.2023
Královéhradeckým celníkům sekce Pátrání Generálního ředitelství cel se podařilo dokončit závěrečnou fázi trestního spisu s krycím názvem "VENOM". Díky operativním informacím a spolupráci s orgány Polské republiky a Rakouska odhalili únik na spotřební dani ve výši nejméně 111 123 772 Kč a při razii 5. - 8. května zadrželi 13 osob ukrajinské, gruzínské a litevské národnosti. Zvlášť závažný zločin skupina páchala na území České republiky, Slovenské republiky, Polské republiky a v Rakousku.
Foto: celnisprava.cz
Při prohlídkách areálu v obci Černožice zajistili 8 672 600 padělků cigaret s označením Marlboro Original, 22 tun tabáku a kompletní výrobní linku na cigarety včetně příslušenství. Při dalších domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků zajistili finanční hotovost ve výši dva a půl milionu korun a 19 402 EUR na bankovních účtech, 52 465 EUR a 476 ks investičních mincí v hotovosti (odhadnutá hodnota 333 200 Kč), vozidla zn. Lamborghini, Bentley, Porsche, dvě Mercedes-Benz, AUDI, tahač MAN s návěsem v odhadované výši 9 550 000 Kč a nemovitosti v odhadované výši 73 000 000 Kč. Díky mezinárodní spolupráci a výměně informací proběhly prohlídky a zadržení pachatelů mezinárodní organizované skupiny i na Slovensku a v Polsku.

Úkony trestního řízení ve věci podezření ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné platby zahájili v únoru. Informace o možném páchání trestného činu obdrželi celníci od oddělení Pohraniční stráže Polské republiky.

Nestandardní prvky kamionové přepravy, nedůvodné záměny nákladních vozidel a návěsů jejich podezření jen potvrdilo.

Systém přepravy, skladování a samotnou produkci cigaret měla skupina velmi propracovanou. V objektu měli dělníci plně vybavené ubytování. Celá výrobna byla "chráněna" detektory pohybu, detektory radiového signálu, rušičkami mobilních sítí, GPS lokátory a kamerovým systémem, který byl napojen na několik monitorů.

Při prohlídkách se v objektu našly desítky palet komponentů na výrobu a distribuci cigaret (papír na vnitřní stavbu krabiček, filtrový papír s nápisem Marlboro, cigaretový papír, disperzní lepidla, celofán, přířezy, hliníkové fólie a další). "Výrobci" disponovali kompletní technologií na výrobu cigaret včetně balicí linky na krabičky, sušičkou, diesel generátory na výrobu elektrické energie, vysokozdvižnými vozíky a dalším. V zásobě měli 10 000 litrů motorové nafty. Tabák určený k výrobě cigaret pocházel z Itálie a komponenty z Polska. Našla se i zbraň a náboje.

V Polsku bylo zadrženo 17 podezřelých, 12 osob je v současné době ve vazbě. Byly zlikvidovány 2 nelegální plně vybavené továrny na cigarety, sklady, zajištěno 70 tun tabáku a 13 milionů cigaret. Výše škody byla vyčíslena na 75 milionů PLN. Hodnota zajištěného zboží činila téměř 35 milionů PLN.

Na Slovensku bylo zadrženo 7 osob. Obvinění bylo sděleno osmi osobám. Byly odhaleny dvě kompletní výrobní linky, bylo zajištěno více než 7 milionů cigaret, 791 kilogramů surového tabáku, 152 kilogramů řezaného tabáku. Škoda na daních byla odhadnuta na 1 milion EUR. Slovenští vyšetřovatelé objevili ještě další výrobní linku, která měla být uvedena do provozu.

Při razii byla nasazena nejmodernější technika celní správy i policie. Realizace byla tak rozsáhlá, že se na zákroku podílela Skupina operativního nasazení celní správy, Hasičský záchranný útvar, Letecká služba PČR, Útvar zvláštních činností SKPV PČR a Vězeňská služba.

Zdroj: Celní správa

Další články z rubriky Krimi

Opilý řidič naboural šest zaparkovaných vozidel a na čerpací stanici rozlil benzín

Prachatice - Dopravní policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, ze kterého je podezřelý 38letý cizinec. ...

Místo seznámení se muž z Lounska dočkal loupeže a vydírání

Lounští kriminalisté objasnili případ vloupání, vydírání, loupeže, krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku, který se udál v polovině du ...

Celníci odhalili v pražských Nuslích další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili nelegální hernu, z níž odvezli sedm kusů herních aut ...

Internetoví podvodníci využili fotografie prezidenta Pavla a z důvěřivé ženy vylákali 1,2 milionu korun

JIČÍNSKO - Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Územního odboru Jičín se mimo jiné zabývají případem podvodu, kdy dosud neznámý pachatel ...

V Horním Růžodole zasahovali hasiči u požáru opuštěné budovy

Liberečtí profesionální hasiči v noci na čtvrtek 25. dubna 2024 zasahovali u požáru opuštěné budovy v Horním Růžodole v Liberci. ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »