InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vláda schválila ozdravný balíček. Ruší 22 daňových výjimek a od ledna 2024 chce zvýšit rodičovský příspěvek

29.06.2023
Vláda Petra Fialy schválila na jednání ve středu 28. června 2023 návrh změnového zákona, jehož cílem je zakomponovat do legislativy úsporná opatření z vládního ozdravného balíčku. Odsouhlasila také návrh novely zákona o státní sociální podpoře, kterým chce mimo jiné od 1. ledna 2024 navýšit rodičovský příspěvek, a návrh novely zákona o náhradním výživném. Přijala rovněž novou bezpečnostní strategii státu či návrh transformačního plánu České pošty.
Ilustrační snímek | Zdroj: vlada.cz
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, novelizuje celkem 62 právních norem. Vláda chce těmito změnami zrealizovat další kroky z balíčku ozdravných opatření, který zveřejnila 11. května pod názvem Česko ve formě. Změny se dotýkají oblasti daňové, rozpočtové, sociálního zabezpečení, dopravy a řady dalších a mají zabránit raketovému růstu zadlužování země.

"Kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se brzy vymkla z ruky a doplatily by na to naše děti, naši vnuci a to nikdo rozumný a zodpovědný nemůže dopustit. Proto jsme sestavili ozdravný balíček, vedli jsme dlouhá politická jednání, abychom ho co nejlépe vyladili a aby odpovídal představám naší vládní koalice. Jeho legislativní část dnes schválila vláda a o prázdninách zamíří do Poslanecké sněmovny," konstatoval předseda vlády Petr Fiala.

"Jen připomenu, že pokud bychom nic neudělali, pokud bychom tento ozdravný balíček nesestavili a neschválili, schodek rozpočtu by v příštím roce byl o skoro 98 miliard vyšší a v roce 2025 o více než 150 miliard vyšší," poukázal premiér.

"Dnes jsme tedy schválili zásadní zjednodušení a pročištění našeho komplikovaného daňového systému. Rušíme 22 daňových výjimek, což se projeví i tím, že se zkrátí daňové přiznání. DPH bude mít dvě sazby namísto současných tří. Celý daňový systém se tak zjednoduší, zpřehlední. Více zdaníme alkohol, tabák a další položky, které zatěžují naše zdravotnictví a vytvářejí dlouhodobé náklady pro naši společnost. Zároveň ale zlevňujeme důležité položky, bez kterých se nikdo neobejde, jako jsou potraviny, bydlení či zdravotnické pomůcky," vyjmenoval některá opatření předseda vlády.

"Soustředili jsme se také na to, aby dopad daňových změn, které musíme udělat, na občany, na zaměstnance byl co nejnižší. Na paměti jsme rovněž měli ochranu zranitelných skupin. Právě proto dochází ke snížení daně z přidané hodnoty na potraviny nebo na zdravotnické pomůcky nebo se zvyšuje minimální výše garantovaného důchodu," připomněl premiér.

Vláda se soustředila především na úsporné kroky ve výdajích státu. "Rozhodli jsme omezit neinvestiční dotace, skončit s dotačním podnikáním, což příští rok přinese téměř 46 miliard korun. Sami jdeme příkladem, více než dvacet miliard ušetříme na provozních a mzdových výdajích státu. Toto opatření se projeví hned v rozpočtu na příští rok. Jsme jako vládní koalice přesvědčeni, že ozdravný balíček je střízlivý a vyrovnaný, že je promyšlený, zodpovědný a zásadně se nedotkne žádné sociální či jiné skupiny v naší zemi," podotkl Petr Fiala.

Vláda schválila návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Novelou chce zvýšit od 1. ledna 2024 výši rodičovského příspěvku o 50 000 korun u jednoho dítěte a o 75 000 korun u vícerčat. Nárok na navýšení mají mít rodiče dětí narozených po 1. lednu 2024. Zároveň se u nově narozených dětí zkrátí maximální doba pobírání této dávky ze čtyř let na tři. Novela má také zrychlit a zjednodušit řízení o dávkách státní sociální podpory a umožnit postupnou digitalizaci jednotlivých agend tak, aby se radikálně snížila byrokratická zátěž úřadů práce.

Kabinet projednal a schválil také návrh novely zákona o náhradním výživném, jejímž cílem je prodloužit dobu možného čerpání dávky náhradního výživného ze stávajících 24 měsíčních výplat na dvojnásobek. Prodloužení doby, kdy stát pomáhá samoživitelkám a samoživitelům vykrývat výpadky v platbách výživného druhého rodiče, má vyřešit případy, kdy se vymáhání výživného po povinné osobě neúměrně protahuje.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Domácí

Stále lepší automatické překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků v Česku

Dokonalejší automatické překladače znamenají i dokonalejší kybernetické útoky. Kvalita textů phishingových zpráv je totiž stále lepší a není tak často vůbec poznat, že je nepsal rodilý Čech. Nesprávně zvolená slova či pravopisné chyby proto již ...

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodilo záchranný kruh rodinám čelícím energetické chudobě

Významný podíl českých domácností je ohrožen nebo se přímo nachází v energetické chudobě - podle analýzy Podnikohospodářské fakulty VŠE šlo v roce 202 ...

ČSOB: V aplikaci DoKapsy lze nově vyhledat i zaplatit většinu vlakových spojů Českých drah

Uživatelé multifunkční aplikace DoKapsy, která je zdarma přístupná klientům všech bank, mají od května k dispozici novou službu s názvem Vlaková jízde ...

Hnutí DUHA: Dobrovolníci pomohou poškozeným lesům a polím. Mohou se přihlásit do Týdnů pro krajinu

Od Šumavy až po Moravskoslezské Beskydy mohou letos opět pomáhat dobrovolníci při osmi týdenních turnusech akce Týdny pro krajinu, které Hnutí DUHA po ...

Startují Týdny mediálního vzdělávání, zapojilo se do nich rekordních 250 vyučujících a dalších vzdělavatelů

Už poosmé pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) akci na podporu mediální gramotnosti mladých lidí s názvem Týdny mediálního vzděláván ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »