InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Pendolina vozí cestující v Česku již 20 let, staly se symbolem pro pohodlné a rychlé cestování na železnici

28.06.2023
Před 20 lety, v noci z 18. na 19. června 2003, přijela do Česka první jednotka Pendolino. Přes počáteční potíže se z Pendolin staly nejspolehlivější vlaky s vysokou disponibilitou. Nasazené jednotky ujedou denně v průměru kolem 950 kilometrů. Soupravy s protáhlým čelem, vysokou rychlostí a novými službami ukázaly Čechům budoucnost železnice a naučily je znovu cestovat vlakem na větší vzdálenosti.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Pendolina se lišila od všech dosavadních vlaků v Česku. Byly to první skutečné rychlovlaky na naší železnici s protáhlým aerodynamickým "čumákem", nízkými vozy s úzkými okny a vytvořily nový český železniční rychlostní rekord 237 km/h. Ten je stále platný, i když České dráhy dnes provozují i rychlejší soupravy a lokomotivy. Neobvyklý vzhled a rekordně rychlé spojení Prahy a Ostravy se staly symbolem pro pohodlné a rychlé cestování na železnici. Díky tomu se dostalo Pendolino i do mnoha rozhovorů, písniček, filmů a dalších uměleckých děl. Zahrálo si dokonce v "bondovce" Casino Royale.

Jejich uvedení do provozu bylo spojeno s problémy, ale po jejich odstranění se staly nejspolehlivějšími vlaky s vysokou disponibilitou. Denně ujede jedno Pendolino v průměru kolem 950 kilometrů. Nejdelší výkon představuje pár vlaků SC Pendolino Košičan, kdy jednotka za jediný den urazí 1 358 kilometrů. Každé z Pendolin od svého uvedení do provozu ujelo více než 5 milionů kilometrů. V čele stojí jednotka 680.002 s více než 5 655 703 kilometry, což by odpovídalo zhruba 7 zpátečním cestám ze Země na Měsíc. Dohromady ujela všechna Pendolina Českých drah už skoro 39 milionů kilometrů a přepravila víc než 18 milionů cestujících.

E-shop, Wi-Fi, nejrychlejší spoje Česka a doprava až na letiště


Poprvé byla Pendolina uvedena do provozu s cestujícím v prosinci 2004 na trati Praha - Děčín. O rok později začala jezdit na lince Praha - Ostrava jako spoje SuperCity (SC) Pendolino. V dalších letech jezdila také z Prahy do Františkových Lázní, Vídně, Vídeňského Nového Města, Bratislavy nebo Žiliny. Nyní jezdí hlavně mezi Prahou a Ostravou a dále obsluhují spoje Bohumín / Ostrava - Praha - Františkovy Lázně / Karlovy Vary a SC Pendolino Košičan Praha - Ostrava - Košice.

Vedle nového, do té doby v Česku neobvyklého designu se na železnici objevily nové služby. Cestující si poprvé na železnici mohli koupit jízdenky přes e-shop, v ceně měli občerstvení a nápoje a Pendolina byly zároveň první vlaky Českých drah vybavené palubní Wi-Fi sítí a informačně-zábavním portálem. Nové vlaky také poprvé u nás provázaly železniční a leteckou dopravu, když byly jako "Lety ve výši nula" označeny codesherovými symboly ČSA OK a příslušnými čísly letů. Zavedeno bylo také přímé spojení železničních stanic (nejprve Holešovice a později hlavní nádraží) a letiště Václava Havla v Praze-Ruzyni.

Pendolina od počátku obsluhují nejrychlejší spoje v Česku. To platí i v současnosti v době oprav na trati Praha - Ostrava, kdy jsou kvůli výlukám v cestovních časech určité rezervy. V jízdním řádu 2024 se předpokládá opět se zrychlením a dosažením cestovních časů mezi Prahou a Ostravou zhruba 3 hodiny s cestovní rychlostí (zahrnuje také zastávky, rozjezd, brzdění a pomalejší úseky) kolem 120 km/h. Rekordně krátké cestovní časy a nové služby přivedly do vlaku na trase Ostrava - Praha nové cestující z aut a dokonce z letadel. Pendolino při svých cestách využívají špičkoví umělci, manažeři, vrcholní politici i sportovci. Bylo také oficiálním dopravním prostředkem několika významných sportovních akcí včetně světového šampionátu v hokeji, který se konal v Praze a v Ostravě.

V letech 2017/2018 prošly všechny jednotky Pendolino modernizací. Ta se týkala především interiéru a vylepšení služeb. Dosazeny byly například nové sedačky, rozšířen byl informační systém pro lepší orientaci cestujících a pro nejmenší cestující byly jednotky nově vybavené dětským kinem.

Sedm trpaslíků a Sněhurka


Méně známé je, že železničáři dali původně sedmi Pendolinům jména podle sedmi pohádkových trpaslíků: Šmudla, Prófa, Kejchal, Rejpal, Stydlín, Štístko a Dřímal. Lokomotivě, která zajišťuje jejich posun v Praze v depu, se říká Sněhurka.

Pendolina řady 680 jsou konstruovaná pro maximální rychlost 230 km/h a mají výkon 4 000 kW. Jsou vybavena pro provoz na napájecích soustavách 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15 kV 16,7 Hz AC. Unikátní je technologie naklápění vozových skříní, které kompenzuje při průjezdu obloukem nepříjemné odstředivé zrychlení, které působí na cestující. Díky této technologii mohou Pendolina projíždět oblouky o 30 až 40 km/h vyšší rychlostí a nabízejí kratší cestovní časy oproti klasickým vlakům.

Do současnosti byly vyvinuty tři generace vlaků Pendolino. Pořídili si je železnice v Itálii, Švýcarsku, Finsku, Portugalsku, Velké Británii, Španělsku, Slovinsku a v Řecku. Jezdí také do Německa. Italskou technologii naklápění vozových skříní využívají také další typy vlaků v Německu včetně jednotek ICE. Poslední generace Pendolina, ale bez naklápěcí technologie, jezdí také v Polsku.

Zdroj: České dráhy

Další články z rubriky Domácí

Vít Rakušan jednal v Kodani o budoucnosti evropské migrační politiky

Ministr vnitra Vít Rakušan jednal dnes, 6. května 2024, o migraci na mezinárodní konferenci v Kodani. Hlavním tématem byla budoucnost fungování migrační politiky EU a nové způsoby, jak řešit nelegální migraci. Ministři představili koncepty zaměřené ...

Odstartovala Květnová výzva Do práce na kole 2024

Začal 14. ročník Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. V úterý 7. května ráno se před ministerstvem dopravy uskutečnila cyklosnídaně p ...

MŽP: O program Oprav dům po babičce je velký zájem, překonal hranici dvou tisíc žádostí

Během pondělního výjezdu na Vysočinu zavítal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) do dřevozpracovatelského závodu ve Ždírci, kde jednal o ...

SVS: Opékací párky od výrobce z Vysočiny obsahovaly listerii, lidé je mohou vrátit v místě nákupu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocyt ...

Trendy v dovolených 2024: Cestovní kanceláře rozšiřují nabídku zájezdů a lidé vyčkávají na last minute

Prodeje zájezdů v prvních čtyřech měsících roku zůstávají srovnatelné s loňským obdobím, ale příčinou není nedostatek zájmu o cestování. Data ukazují, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »