InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Předseda vlády ČR Fiala: Silná a moderní armáda je naším společným cílem

28.06.2023
Bezpečnost naší země a občanů závisí na plnění spojeneckých závazků, silné a moderní armádě a spolupráci s klíčovými spojenci. To připomněl předseda vlády ČR Petr Fiala na bilanční tiskové konferenci s ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu AČR generálporučíkem Karlem Řehkou v úterý 27. června na Ministerstvu obrany. Na tiskové konferenci byl také zveřejněn seznam vojenské techniky, kterou Česko darovalo od ledna do května ukrajinské armádě.
Foto: mocr.army.cz
Od nástupu vlády Petra Fialy je na rezort obrany upřena velká pozornost nejen kvůli vojenskému konfliktu na Ukrajině, ale také kvůli nutné modernizaci armády. "Na všechny tyto výzvy musíme reagovat a jsem přesvědčen, že se to paní ministryni Černochové ve spolupráci s panem generálem Řehkou daří," řekl na úvod tiskové konference předseda vlády.

"Česko dlouhodobě neplnilo závazek výdajů ve výši dvou procent HDP na obranu. To bohužel bylo znát na vybavení naší armády, i na naší pozici v NATO. Tuto povinnost jsme vložili do zákona, který na začátku června podepsal prezident republiky. Po Polsku a Lotyšsku jsme třetí zemí Aliance, která si tento závazek uzákonila," uvedl premiér s tím, že armáda tak může po letech počítat s jistotou a stabilitou finanční podpory i v době, kdy musí vláda konsolidovat veřejné finance.

Premiér také připomněl konkrétní kroky, které vláda ohledně modernizace armády učinila. "Na konci května jsme schválili nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliard korun. Paní ministryně na základě našeho pověření zahájila jednání s Německem o společném nákupu bojových tanků, i tady by se na dodávkách významně podílel český obranný průmysl. Zásadní pro moderní armádu je taky moderní letectvo, proto jednáme se spojenými státy o nákupu nejmodernějších multifunkčních letadel F-35. Díky vysokému podílu českého obranného průmyslu na armádních zakázkách podporujeme český obranný průmysl, který produkuje vysokou přidanou hodnotu a je úzce spojen s vědou a výzkumem," sdělil premiér.

Podle předsedy vlády se také ministryni obrany daří napravovat věci, které Česká republika jako členská země NATO zanedbala. "Máme výborné vztahy se Spojenými státy. Obrannou smlouvu mezi našimi zeměmi jsme měli mít už dávno," zopakoval premiér. "Všechny naše sousední země tuto smlouvu mají včetně Maďarska, Polska, Slovenska či Rumunska," uvedl a dodal, že celkem má tuto smlouvu 24 členských zemí NATO.

"Patříme mezi největší dárce a dodavatele vojenské pomoci. Od ledna do května tohoto roku jsme Ukrajině poskytli 24 kusů tanků, 76 kusů bojových vozidel pěchoty, 16 speciálních vozidel kompletů protivzdušné obrany, 57 342 kusů nábojů pro kanóny a kanónové houfnice, 645 kusů protitankových řízených střel a 144 kusů protiletadlových prostředků. K tomu další vojenský materiál, výstroj, náhradní díly, pohonné hmoty, ale i materiál radiační, chemické a biologické ochrany," vyjmenoval premiér vojenskou pomoc v letošním roce. Česká vláda také koordinovala a zajišťovala dodávku dalších stovek kusů těžké vojenské techniky formou licencí, koordinaci nákupu ze zahraničí a podobně.

Ochotu ČR vzdát se starší techniky ještě z dob minulého režimu, naši spojenci oceňují konkrétními kroky. Například USA darovalo Česku zhruba 2,7 miliardy korun na modernizaci armády a poté další 4,4 miliardy korun. K tomu Česká republiky dostala od Spojených států také osm vrtulníků. Významný dar obdržela česká armáda také od Německa ve formě 15 tanků Leopard.

"Naším společným cílem je silná moderní česká armáda. Tomu napomáhá jak vedení Ministerstva obrany v čele s paní ministryní Černochovou, tak generální štáb v čele s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Armáda má v naší vládě silnou podporu. Víme, proč to děláme, víme, jaký cíl sledujeme a jsme si vědomi toho, jak je důležitá bezpečnost České republiky. I díky tomu se Česko v celosvětových měřítcích dostává na přední místa nejbezpečnějších zemí na světě. To je výborná zpráva pro naše občany," uzavřel předseda vlády.

Na závěr náčelník generálního štábu AČR jménem vojáků poděkoval premiéru Petru Fialy a jeho vládě za přínos armádě. "To, co vláda dělá, nebereme automaticky. Zvlášť v této těžké situaci," uvedl náčelník generálního štábu, který předsedovi vlády daroval bodák MK. I k útočné pušce CZ BREN 2.

Zdroj: Vláda ČR

Další články z rubriky Domácí

Stále lepší automatické překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků v Česku

Dokonalejší automatické překladače znamenají i dokonalejší kybernetické útoky. Kvalita textů phishingových zpráv je totiž stále lepší a není tak často vůbec poznat, že je nepsal rodilý Čech. Nesprávně zvolená slova či pravopisné chyby proto již ...

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodilo záchranný kruh rodinám čelícím energetické chudobě

Významný podíl českých domácností je ohrožen nebo se přímo nachází v energetické chudobě - podle analýzy Podnikohospodářské fakulty VŠE šlo v roce 202 ...

ČSOB: V aplikaci DoKapsy lze nově vyhledat i zaplatit většinu vlakových spojů Českých drah

Uživatelé multifunkční aplikace DoKapsy, která je zdarma přístupná klientům všech bank, mají od května k dispozici novou službu s názvem Vlaková jízde ...

Hnutí DUHA: Dobrovolníci pomohou poškozeným lesům a polím. Mohou se přihlásit do Týdnů pro krajinu

Od Šumavy až po Moravskoslezské Beskydy mohou letos opět pomáhat dobrovolníci při osmi týdenních turnusech akce Týdny pro krajinu, které Hnutí DUHA po ...

Startují Týdny mediálního vzdělávání, zapojilo se do nich rekordních 250 vyučujících a dalších vzdělavatelů

Už poosmé pořádá vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) akci na podporu mediální gramotnosti mladých lidí s názvem Týdny mediálního vzděláván ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »