InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

Raspberry Pi - co se na začátku hodí?

15.06.2023
Teprve začínáte s Raspberry Pi a přemýšlíte, do čeho musíte investovat nejdříve a na co se vyplatí soustředit? Zjistěte, jaké příslušenství k Raspberry Pi si koupit, jak vybrat pro sebe nejlepší model zařízení, jak spustit mikropočítač a jak ho nakonfigurovat. Pokud znáte odpovědi na tyto otázky, bez problému zvládnete přípravu svých prvních projektů.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com / Manuel-H

Jaký model Raspberry Pi si vybrat?


V současnosti jsou na trhu dostupné především tři řady Raspberry Pi v několika různých variantách. Každý z modelů má jiný výpočetní výkon, rozsah provozu nebo funkce. Z hlediska výkonnosti bude nejlepší volnou nejnovější verze, tedy Raspberry Pi. Výrobce se rozhodl použít výkonný, čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A72 s taktováním do 1,5 GHZ, 4 USB porty (včetně dvou USB 3.0), a také pro modul Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 802.11ac/n. V rámci této řady si můžete koupit varianty s 1, 2 nebo 4 GB paměti, díky čemuž je možné bezproblémové přizpůsobení zařízení vlastním potřebám.

Oblíbenou volbou nadále zůstává Raspberry 3, i když se rozdíly v cenách neustále snižují. Proto se vyplatí vsadit na novější model - díky tomu můžeme počítat s většími možnostmi, plynulejším chodem a ještě rychlejším provedení konkrétních příkazů. Jak "čtyřku", tak i "trojku" lze koupit v e-shopu Botland, který už po dlouhá léta podporuje polské milovníky elektroniky, robotiky a informatiky.

Jaké příslušenství si k Raspberry Pi koupit?


Pro plné využití možností mikropočítače Raspberry Pi se vyplatí vybavit ho různým příslušenstvím. Přestože zařízení tohoto typu zajišťují dosti široké funkce dokonce i jako samotná deska se základními prvky, další produkty umožní realizovat mnohem více projektů. Mezi nejužitečnější řešení patří kabely různého druhu, diody a moduly umožňující využít nové funkce (např. spojené s GSM připojením). Pokud například chceme z Raspberry Pi vytvořit plnohodnotný počítač, budeme potřebovat displej s kabelem, paměťový nosič (jako je microSD karta) a klávesnici. Navíc se vyplatí investovat do reproduktorů, sluchátek, USB hubů nebo dalšího příslušenství a gadgetů. Volba jednotlivých doplňků by měla především odpovídat potřebám realizovaných projektů.

Jak spustit Raspberry Pi?


Před prvním spuštěním Raspberry Pi se vyplatí věnovat pozornost paměťovému nosiči. Na rozdíl od stolních počítačů nemají desky vlastní pevný disk. Místo toho se používají paměťové karty, např. vyrobené technologií microSD. Mikropočítač je vybaven speciálním slotem, který lze využít právě na takovéto prvky. Na paměťovou kartu se dá nahrát např. operační systém nebo program, který se bude spouštět spolu se startem zařízení. Abychom si používání Raspberry Pi usnadnili, můžeme si koupit předpřipravenou SD kartu se systémem Raspbian.

Po umístění karty do Raspberry Pi lze desku připojit k počítači pro úpravu uložených dat nebo odeslání nového programu. Pokud chceme, aby zařízení pracovalo samostatně, musíme připojit adaptér. V případě, kdy jsme si dříve opatřili displej, na něm můžeme zobrazovat různý obsah, což výrazně usnadní obsluhu zařízení. Pokud se chceme dozvědět více, je dobrý nápad seznámit se s návody dostupnými na internetu - mnohé z nich lze najít na stránkách projektu, stejně jako na stránkách obchodů, která prodávají zařízení tohoto typu.

Kde hledat pomoc s Raspberry Pi?


Obřím plusem Raspberry Pi je rozsáhlá komunita nadšenců, kteří se už dlouhá léta věnují tvorbě vlastních projektů pro zařízení tohoto typu. To znamená, že se na internetu dá bez problému najít nezbytná pomoc v případě jakýchkoliv problémů. Stačí jen zadat heslo, které nás zajímá, do vyhledávače - okamžitě vyskočí mnoho stránek a fór, kde se popisuje daná problematika.

Kromě toho se vyplatí investovat do různých knih, které se hodí jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé uživatele. Jednou z největších předností Raspberry Pi je možnost rozšíření desky o přídavné moduly a prvky, které ještě navýší jeho možnosti. Díky tomu je počet realizovatelných projektů prakticky neomezený - vyplatí se neustále investovat do svého rozvoje a tvořit čím dál tím zajímavější systémy s využitím mikropočítače Raspberry Pi.

Autor: L.H.

Další články z rubriky TechMag

Jaké stroje pracují v lese v rámci těžby?

Zdědili jste kus lesa? Pokud s ním nemáte jiné plány, tak ho můžete prodat. Je-li ale plný kvalitních dřevin, můžete v něm těžit dřevo. Na koho se v těchto případech ...

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabíd ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »