InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

MMR slaví Mezinárodní den památek. V letech 2014-2020 podpořilo celkem 221 projektů

19.04.2023
Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podpořilo v programovém období 2014-2020 celkem 221 projektů, které cílí na národní kulturní památky. Poskytli jsme celkem 8,9 mld. korun do rozvoje českého kulturního dědictví.
Foto: mmr.cz
Zmíněných 221 projektů je roztroušeno po celé České republice a jsou to malé i velké projekty co do velikosti finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Výběr památek v jednotlivých krajích ČR


V Karlovarském kraji se díky dotaci rekonstruovala kulturní památka - Goethova vyhlídka v Karlových Varech. Město mezinárodního filmového festivalu se také může pochlubit opravenou Sadovou a Mlýnskou kolonádou. Obě kolonády jsou součástí Městské památkové zóny Karlovy Vary, která je uvedena na seznamu světového dědictví UNESCO.

V Plzeňském kraji jsou početné projekty v Plasích. Podporu tady získal Cisterciácký klášter, Kostel Nanebevzetí Panny Marie a kostel sv. Václava s Hrobkou Metternichů.

Středočeský kraj má povedené projekty například v Kutné Hoře. Z podpory evropských fondů se revitalizoval známý gotický palác Sankturinovský dům, kostel sv. Jakuba nebo základní škola J. A. Komenského. Podařilo se také rekonstruovat bývalou královskou mincovnu a královský palác Vlašský dvůr.

Tábor, jeden ze zástupců Jihočeského kraje, získal finance z evropských fondů na opravu zdejší Bechyňské brány a rozšířil expozici k dějinám Tábora od pravěku do konce třicetileté války. Také se podařilo obnovit Starou radnici, která slouží jako muzeum.

Mezi podpořené památky z IROP v Pardubickém kraji patří Divadlo na hradě i v podhradí v Kunětické hoře. Nově je zpřístupněno severní křídlo hradního paláce, kde vznikl sál pro kulturní, společenské a vzdělávací akce. Zároveň jsme podpořili i druhý projekt s cílem zpřístupnit veřejnosti doposud uzavřené části hradu Kunětická hora. Obnovy se dočkal i Jurkovičův palác a objekt 6. brána.

Systematická práce s dlouhodobou vizí se vyplatí. Dobrým příkladem je Moravskoslezský kraj, kde v Dolní oblasti Vítkovice jsou i projekty, které navazují na dotace z přechozího programu IOP. Jedná se o zpřístupnění další části Dolu Hlubina a Vysoké pece a koksovny Vítkovických železáren široké veřejnosti, a to formou prohlídkové trasy, která zahrnuje seznámení se s výrobním procesem provozu koksovny. Návštěvníci se mohu účastnit organizované prohlídky uhelného okruhu. Průmyslový areál tak postupně získává novou tvář a zvyšuje zájem odborné i široké veřejnosti o kulturní dědictví.

V programovém období 2014-2020 byla silná podpora revitalizace a zatraktivnění národních kulturních památek v ČR. Na jedné památce mohl žadatel realizovat i více projektů podpořených z IROP. V novém programovém období 2021-2027 je připraven už skromnější finanční balíček ve výši 3,5 mld. korun. V květnu 2023 jsou plánované výzvy pro památky. Podrobnější informace k plánovaným výzvám je možné sledovat na webu IROP.

Zdroj: MMR ČR

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »