InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Armádní agentura personalistiky slaví 10 let. Nabírá nový personál, školí vojáky i připravuje vyznamenání

06.04.2023
Deset let už Agentura personalistky AČR slouží potřebám armády. Jejíma "rukama" za tu dobu prošly desetitisíce zájemců o službu v profesionální armádě či aktivní záloze, tisíce jich vyslala na studijní pobyty v ČR i zahraničí. Jejím úkolem ale není jen nábor a vzdělávání personálu. Vojákům řídí služební kariéry, hodnotí jejich profesní připravenost, zkoumá atmosféru v týmech a připravuje je na civilní kariéru.
Foto: mocr.army.cz
Výročí si včera připomněla bohoslužbou ve Vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech. Za uplynulých deset let agentura (AP), kterou v současnosti řídí plukovník gšt. Vladimír Studený, zaevidovala přes 80 tisíc zájemců o službu v armádě a přes 16 tisíc mužů a žen přijala do služebního poměru vojáka z povolání (VZP). Z více než 11 tisíc zájemců o službu v aktivní záloze (AZ) zařadila téměř 4,5 tisíce lidí.

Právě nábor je jednou z priorit ministryně obrany Jany Černochové. Už před vypuknutím konfliktu na Ukrajině (a v posledních měsících ještě víc), se zvýšil počet těch, kteří chtějí sloužit v uniformě a armáda ve spolupráci s personalisty hledá způsoby, jak tyto zájemce získat pro uniformu.

"V loňském roce jsme navýšili náborové cíle a ruku v ruce s tím došlo ke zlepšení materiálního zabezpečení náborových středisek, které nyní umožňují mj. on-line komunikaci. Předložili jsme také novelu zákona, která přináší nové benefity pro vojáky AZ a zanedlouho spustíme virtuální náborové středisko, které umožní nábor v atraktivním on-line prostředí," vypočítává jen některé novinky v oblasti získávání nového personálu ministryně Černochová.

Svoji vlastní náborovou kampaň už zahájili také spojaři, kteří se zaměřují na specialisty v technickém, elektro a IT směru. A zvýšená aktivita se podle všeho vyplácí: "Ve spolupráci právě s Agenturou personalistiky se k nám dnes hlásí stovky potenciálních zájemců, kdy s desítkami z nich již byly podepsány konkrétní závazky, případně je jejich nábor v závěrečné fázi," poznamenal nedávno manažer kampaně Spojař nové generace Martin Krupička.

Podle plukovníka Vladimíra Studeného představuje největší výzvu dosažení počtu 30 tisíc vojáků z povolání a 10 tisíc vojáků aktivní zálohy do roku 2030 tak, jak to stanoví Koncepce výstavby Armády ČR.

Ač nejde o vzdálenou metu - za rok 2022 AP eviduje už 27 197 VZP a 4 191 AZ - nábor se navzdory zvýšenému zájmu v posledních měsících zpomaluje. "Do svých řad láká nejen armáda, ale také ostatní bezpečnostní složky. Všichni lovíme takzvaně ve stejném rybníku. Potřebujeme lidi fyzicky zdatné, psychicky odolné a schopné plnit náročné úkoly za použití nejmodernější techniky, která na uživatele klade vysoké nároky," vysvětluje plukovník Studený.

Nejen nábor, ale i péče o kariéru vojáka


Agentura personalistiky ale personál nejen nabírá. Podle jejího ředitele vojákům řídí služební kariéru, hodnotí jejich profesní kvality, vede jejich evidenci a stará se o jejich vzdělávání. "Přes 28 tisíc zaměstnanců resortu obrany (VZP i občanští zaměstnanci) bylo v poslední dekádě vysláno do jazykových, kariérových či odborných kurzů v ČR. Další více než čtyři tisíce prošly obdobnými kurzy v zahraničí," upozorňuje plukovník Studený s tím, že jeho podřízení rovněž velitelům pomáhají vybírat personál pro nasazení v zahraničí. Tato skupina čítá už více než 12 tisíc osob, z toho 674 žen. "V mezinárodních štábech NATO a do služeb vojenské diplomacie bylo vysláno 1046 lidí, 84 z toho žen."

Vojákům, kterým zaniká služební poměr, armádní personalisté zajišťují rekvalifikaci a ve spolupráci s dalšími odborníky i aktivity, které jim usnadňují přechod tzv. do civilu. Těm nejúspěšnějším pak připravují ocenění: "Za deset let existence Agentury personalistiky jsme zpracovali 56 555 návrhů na udělení vojenských vyznamenání," vyzdvihuje plukovník gšt. Vladimír Studený.

K největším úspěchům agentury za posledních deset let řadí obnovu rekrutace, postupné navyšování počtů armády, a také zavádění kariérního řádu pro vojáky. "Osobně však za nejzásadnější považuji to, že se Agentura personalistiky AČR stala platným a efektivním partnerem armády na všech stupních velení, ale i partnerem samotných vojáků," hodnotí Studený.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Čtvrtek 16.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »