InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Úřad práce: Záruky pro mladé podpořily už více než 15,5 tisíce lidí

06.04.2023
Celkem 15 769 mladých lidí z celé ČR už vstoupilo do projektů "Záruky pro mladé". Více než šest a půl tisíce osob nastoupilo na odbornou praxi a přes čtyři a půl tisíce absolventů podepsalo pracovní smlouvu na nedotované zaměstnání. Úřad práce ČR dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky v celkové výši přesahující 1,1 mld. Kč. Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách stále probíhají, počet účastníků projektů pořád roste.
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
Dohromady 13 regionálních projektů s názvem "Záruky pro mladé v .... kraji" realizuje Úřad práce ČR v jednotlivých regionech prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Celkem má k dispozici na podporu snížení nezaměstnanosti mladých lidí více než 1,4 mld. Kč. Projekty začal Úřad práce ČR realizovat postupně od prosince 2015. Na základě úspěchu v praxi a pozitivních výsledků prodloužil jejich trvání do května 2023.

"Projekty podporují mladé nezaměstnané do 29 let, bez rozdílu dosaženého vzdělání. Jsou určené zejména těm, kteří jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností, především kvůli absenci pracovních návyků, chybějící praxi, nedostatečnému vzdělání nebo nízkému věku. Aktuálně je v evidenci ÚP ČR téměř 58 tis. mladých lidí do 29 let, z toho bezmála 4 500 mladistvých. Naším cílem je nabídnout jim šanci na pracovní uplatnění, a tím pádem i lepší start do dalšího života," shrnuje zastupující generální ředitel ÚP ČR Karel Trpkoš.

Úřad práce ČR spolupracuje se zaměstnavateli zejména při umisťování účastníků projektu na společensky účelná pracovní místa (SÚPM) - vyhrazená. Zaměstnavatelům tak umožňuje získat mladé lidi sice bez větších zkušeností, ale naopak s potenciálem a možností zaučit je přímo ve firmě pod dohledem zkušených mentorů. Šanci na nové pracovní místo dostávají klienti, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR alespoň 3 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, získali maximálně 3 roky praxe.

"V souvislosti s odchodem naší zaměstnankyně do důchodu jsme vytvořili pracovní místo pro mladého člověka bez praxe. Využili jsme finanční příspěvek na mzdové náklady na zapracování nové kolegyně a díky tomu se nám podařilo ušetřit i část našich prostředků, které můžeme využít na jiné účely. Finanční pomoc ze strany Úřadu práce ČR je významná a související administrativa přitom není nijak náročná," popisuje ředitelka Knihovny Karla Hynka Máchy v Litoměřicích Martina Vondráková. Díky projektu se podařilo knihovně obsadit volnou pozici a po pozitivní zkušenosti ho doporučuje ostatním zaměstnavatelům.

"Získala jsem práci v oboru, na který mám kvalifikaci. Projekt je přínosný i díky poradenství, mimo jiné jsem se dozvěděla, jak si efektivně hledat práci," doplňuje 28letá absolventka Vyšší odborné školy informačních studií v Praze a nová knihovnice Pavlína Zítková.

Po kladných zkušenostech z minulosti využila při hledání zaměstnanců možnosti spolupráce s ÚP ČR také firma DITES spol. s.r.o. Prostřednictvím projektu získala hned několik nových pracovníků. A zaměstnává je i po skončení účasti v něm v rámci trvalého pracovního poměru.

"Doporučujeme vstup do projektu i ostatním zaměstnavatelům. Mohou tím jen získat. Dotace na mzdu nového zaměstnance jsou pro malé nebo střední firmy velmi přínosné," uvádí jednatel společnosti Jiří Váňa. Jednou z absolventů, které firma přijala, je i 26letá Adéla Bartošová.

"Projekt mi pomohl získat práci. Přestože jsem neměla žádnou praxi, kterou bych mohla zaujmout, chodila jsem na pohovory více v klidu. Mohla jsem říct, že jsem zařazená v tomto projektu a ve výsledku to byl plusový bod," říká bývalá studentka gymnázia Bohosudov.

Odborní poradci ÚP ČR se v maximální možné míře snaží spárovat vhodné účastníky a konkrétní nabízená místa. Pokud úřad uzavře dohodu se zaměstnavatelem, může mu poskytnout finanční podporu na mzdové náklady. Výše příspěvku, včetně výdajů zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, se odvíjí od kumulace hendikepů umisťovaného uchazeče (např. dlouhodobá evidence, nedostatek praxe, omezená mobilita, zdravotní postižení, neodpovídající vzdělání, ...). Úřad práce ČR vyhledává pracovní příležitosti pro odborné praxe mladých lidí v regionech jak v nabídce volných pracovních míst, tak i prostřednictvím monitoringu zaměstnavatelů přímo ve firmách.

Mezi účastníky všech 13 projektů tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou a odborných učilišť. Vstupují do něj také mladí lidé se základním vzděláním. Největší počet uzavřených dohod podporujících zaměstnání mladých lidí do 29 let dosud uzavřela Krajská pobočka ÚP ČR v Brně (1 303).

Zaměstnavatelé mají v rámci projektů největší zájem o pracovníky v administrativě, prodeji, ve službách, v technických oborech, řemeslech či ošetřovatelství.

Novou práci získal také 24letý Tomáš Trnka, který byl před vstupem do projektu půl roku v evidenci ÚP ČR.

"Pomohl mi především získat stálé zaměstnání. Poskytl mi příležitost poznat zcela odlišný druh práce. Díky tomu jsem si prohloubil i své schopnosti," hodnotí přínos projektu dnes už obchodní manažer.

"Největším přínosem pro naši firmu bylo získání zaměstnanců, kteří postupem času své dovednosti rozvíjeli, a především chtěli pracovat. Mnohdy by mohli být zaměstnavatelé překvapeni, jak uchazeči bez praxe mohou být houževnatí," uzavírá jednatel Divadelních služeb Plzeň s.r.o. Jan Klér.

Kromě příspěvku na mzdy účastníků projektu může Úřad práce ČR poskytnout zaměstnavateli také příspěvek na mentora. Tím je zaměstnanec firmy, který dohlíží na plnění plánu odborné praxe a zároveň zaškoluje přijatého nového zaměstnance. Maximální výše příspěvku je 198 Kč/hod., přičemž nejvyšší týdenní rozsah může činit 15 hodin. Dosud eviduje Úřad práce ČR celkem 989 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků. Nejvíce (408) v Moravskoslezském kraji. Firmy využívají mentory hlavně v odborných technických oborech, v účetnictví, obchodu, ve školství, stavebnictví, v neziskových organizacích, marketingu nebo ve výrobě a v provozu.

K 28. 2. 2023 bylo v evidenci Úřadu práce ČR celkem 12 563 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Z toho absolventů bylo 8 130. Zaměstnavatelé jim nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 54 105 volných pracovních míst. V evidenci se objevují nejčastěji absolventi učilišť a středních škol, především pak škol zaměřených na ekonomiku a administrativu, gastronomii (kuchař, číšník), osobní a provozní služby (kadeřník) a podnikání. Naopak velkou šanci na získání práce v co nejkratší době po ukončení školy mají absolventi vysokých škol, především lékařských fakult a skupiny oborů informační a komunikační technologie (ICT), a dále absolventi technických, zejména strojírenských a elektro oborů, a skupiny oborů zdravotnictví.

Zdroj: Úřad práce ČR

Další články z rubriky Domácí

APEK: Češi utratili v dubnu za zboží v e-shopech v průměru přes 4 700 Kč, výrazně více než v předchozích měsících

Jak vyplynulo z pravidelného měsíčního výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), utratili Češi nakupující v internetových obchodech za zboží v průměru 4 714 Kč. To je přibližně o sedm set korun více, než tomu bylo v jednotlivých měsících ...

Armáda spásy pomáhá osobám v bytové nouzi

Armáda spásy vnímá sociální bydlení jako zásadní a důležitý nástroj, který, jak věří, vede k účinnému řešení fenoménu bezdomovectví, a především k pre ...

Informační služby ČSÚ řeší i velmi neobvyklé dotazy

Přes 10,5 tisíce požadavků z řad široké veřejnosti, podnikatelů a veřejné správy zodpověděli v roce 2023 pracovníci informačních služeb v Praze a na k ...

V I. čtvrtletí vydělala skupina ČEZ 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 7,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 13,6 mld. Kč, mez ...

Česká pošta obnovila na pobočkách prodej tisku

Česká pošta od pondělí 13. května opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku společností První novinová sp ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »