InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministryně Černochová: České stíhačky budou střežit Slovensko i v roce 2024

04.04.2023
Česká republika je připravena podílet se na ochraně slovenského vzdušného prostoru i v příštím roce, sdělila po společném zasedání premiérů a vybraných ministrů vlád ČR a SR v Trenčíně ministryně obrany Jana Černochová.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Česká republika a Slovensko mají v oblasti obrany dlouhodobě nadstandardní vztahy, spolupracují takřka všechny složky obou armád.

České a polské letouny střeží nebe našich východních sousedů od loňského září. Slovensko ukončilo provoz ruských strojů MiG-29 před víc než půl rokem, zatím však stále čeká na nové letouny F-16.

"Chci velmi ocenit odvážné politické rozhodnutí slovenské vlády darovat Ukrajině vyřazené letouny Mig-29. Ukrajincům tato technika nesmírně pomůže," prohlásila Jana Černochová.

Společnou deklaraci ČR, Polska a Slovenska o spolupráci při ochraně vzdušného prostoru SR podepsali ministři obrany loni v srpnu.

Mnohonárodní bojové uskupení a více než 40 společných cvičení


Úzké vazby mezi oběma zeměmi dokládá rovněž působení Mnohonárodního bojového uskupení NATO na Slovensku, kterému velí právě Češi. Jednotka čítá zhruba 1250 vojáků, kromě ČR a SR je do něj zapojeno rovněž Německo, USA a Slovinsko.

"Dnes na Slovensku působí zhruba 450 českých vojáků i s těžkou technikou. Jde o naši největší vojenskou přítomnost v zahraničí," připomněla ministryně obrany Černochová.

Armády ČR a SR spolu rovněž intenzivně cvičí. "Naše obranná spolupráce nabrala kvůli válce na Ukrajině novou dynamiku. Konají se jednání pracovních skupin, příhraniční setkání náčelníků generálních štábů, spolupracují takřka všechny složky našich armád. Tyto vazby chceme rozvíjet," prohlásila ministryně obrany Černochová s tím, že klíčovou oblastí je právě výcvik. Jen na letošek je plánováno přes 40 společných vojenských cvičení.

Česká republika i Slovensko v souvislosti s konfliktem na Ukrajině masivně investují do modernizace svých armád. Jedním z možných projektů je pořízení českých cvičných letounů L-39NG Slovenskem.

Tématem společného jednání byla i pokračující podpora Ukrajině. Česká republika a Slovensko patří k největším poskytovatelům vojenské pomoci této zemi. Oba ministři se shodli, že další podpora Ukrajiny je klíčová pro naši bezpečnost.

Jana Černochová a Jaroslav Naď hovořili také o Dohodě o obranné spolupráci s USA (DCA). Slovensko ji ratifikovalo již před více než rokem, v ČR bude návrh dokumentu brzy předložen na jednání vlády. Ministryně Černochová svému protějšku poděkovala za sdílení zkušeností z procesu vyjednávání s americkou stranou.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »