InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI: Pyrotechnika koncem roku nebyla v pořádku u každého třetího prodejce

08.03.2023
Česká obchodní inspekce provedla ke konci minulého roku kontrolní akci zaměřenou na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Celkem uskutečnila 210 kontrol a porušení zákona o pyrotechnice zjistila v 78 případech.
Foto: coi.cz
"Při kontrolách těchto výrobků zjišťujeme, že stále dochází k prodeji pyrotechniky osobám mladším 18 let, kteří nemají, ve smyslu zákona o pyrotechnice, možnost jejich zakoupení z důvodu nesplnění věkového limitu. Dále obchodníci nedodržují řádné skladování a předepsanou evidenci těchto produktů. Česká obchodní inspekce bude v těchto kontrolách důsledně pokračovat i v tomto roce," říká k výsledkům kontrol ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Česká obchodní inspekce v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 provedla 210 kontrol, které byly zaměřeny na nabídku, prodej, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Inspektoři se při kontrolní činnosti zaměřili na dodržování zákona č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi (zákon o pyrotechnice), zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů v dozorové pravomoci ČOI.

Česká obchodní inspekce zjistila, že z celkového počtu 210 kontrol došlo v 78 případech k porušení zákona o pyrotechnice a ve 28 případech k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Nabídka pyrotechnických výrobků se vyskytuje v obchodních sítích provozovaných nadnárodními řetězci a v tržnicích, kde stále dochází k porušování právních předpisů. Povinnosti podle platných právních předpisů, zejména vedení řádné evidence a dodržování obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků, nejsou stále respektovány, především u stánkového prodeje v tržnicích v pohraničních oblastech.

Zjištěné nedostatky


Česká obchodní inspekce zjistila, že obchodníci v 78 případech porušili zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi. Konkrétně se jednalo o tyto případy:

- ve 28 případech byly zjištěny nedostatky ve vedení evidence skladovaných pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 3)

- ve 21 případech bylo zjištěno porušení, které se týká obecných požadavků na skladování pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 1)

- v 10 případech obchodník prodal pyrotechnické výrobky kategorií F1, F2 osobám mladším, než je zákonem stanoveno (§ 5 odst. 1)

- v 9 případech došlo k porušení paragrafu, který se týká množství skladovaných pyrotechnických výrobků v prodejní místnosti (§ 27 odst. 1)

- v 5 případě bylo zjištěno porušení, o skladování a prodeji pyrotechnických výrobků vyšší kategorie než kategorie F1 (§ 29 odst. 1)

- ve 3 případech bylo zjištěné porušení právních předpisů postoupeno Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva (zákaz prodeje pyrotechnických výrobků kategorie F4 osobě bez příslušného oprávnění, uvedení pyrotechnického výrobku na trh)

- v 1 případě bylo zjištěno porušení paragrafu, který se týká stavebně technických požadavků na prodejní místnosti a příruční sklady pyrotechnických výrobků (§ 26 odst. 2)

- v 1 případě bylo zjištěno porušení paragrafu, který se týká zákazu některých činností v prostorách, kde jsou skladovány pyrotechnické výrobky (§ 26 odst. 4)

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v 28 případech. Nejčastějším zjištěním (9 případů) bylo porušení § 16 odst. 1, kdy prodávající porušil povinnost vydat doklad o zakoupení výrobku. Dalším nejčastěji porušovaným byl § 12 zákona o ochraně spotřebitele (8 případů), kdy spotřebitel nebyl informován o ceně prodávaných výrobků. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším rozsahu.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce v období od 15. listopadu do 31. prosince 2022 pravomocně uložila 44 pokut v celkové výši 115 700 Kč. Závažnější porušení jsou řešena ve správním řízení, kde se bude rozhodovat také o výši pokuty.



Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Česká armáda má čtyři nové piloty Gripenů. Při výcviku museli zvládnout 9G

Čáslavská 21. základna taktického letectva rozšířila řady pilotů stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Během tříměsíčního přeškolovacího výcviku na švédské základně S?tenäs uspěli spolu s maďarskými a brazilskými kolegy. Vojáky nyní v ČR čeká ještě ...

RegioJet objednal u Škoda Group nové elektrické jednotky za 3,5 mld. Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, potvrzuje svůj závazek k modernizaci svého vozového parku investicí do nových elekt ...

Malí výtvarníci obdrželi ceny za ztvárnění tématu digitalizace a jejího dopadu na bezpečnost práce

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová předala ceny vítězům dětské výtvarné soutěže Lidé a roboti při práci. Zúčastnilo s ...

Programové období 2014-2020 míří do cíle. Česko vyčerpá 100 % z fondů Evropské unie

Eurokomisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira na setkání s místopředsedou vlády pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem ...

Jubilejní EKOFILM představuje vizuální styl 50. ročníku

Nejstarší evropský filmový festival o životním prostředí EKOFILM představil vizuální styl pro jubilejní 50. ročník. Letos poprvé se na něj vyhlásila v ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »