InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Méně byrokracie pro řidiče. To přinese novela zákona o podmínkách provozu vozidel

22.02.2023
Prodloužení platnosti evidenčních kontrol, jednodušší registrace historických vozidel, zrušení velkého technického průkazu. To vše přináší důležitá novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, jejíž jednotlivé části budou v průběhu letošního roku vstupovat v účinnost. Přinášíme pro vás přehled toho, co se pro řidiče mění.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
První část zákona, která se týká především evidenčních kontrol a přepisů vozidel, vstoupí v účinnost od 1. března, další část, kde jsou zahrnuty např. STK pro historická vozidla, pak začne platit 1. 9., a ke zrušení velkého techničáku by mělo dojít k 1. lednu 2024.

Evidenční kontrola - delší platnost a méně povinností


Od začátku března začnou platit novinky v oblasti registrace vozidel a evidenčních kontrol. U nich dochází k prodloužení platnosti ze současných 30 dnů na 1 rok, a to bez omezení počtu úkonů. Toto prodloužení platí zpětně i pro již proběhlé evidenční kontroly. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024.

Zároveň nebude nutné předkládat protokol o jejím provedení při zápisu vozidla ani při změně vlastníka či provozovatele. Tyto informace si digitální systémy státu předají mezi sebou automaticky.

Nově odpadá i dosavadní nutnost absolvovat evidenční kontrolu u některých úkonů. Evidenční kontrolu tak nebude třeba provádět při změně, kdy se provozovatel vozidla stává vlastníkem, typicky po ukončení leasingu vozidla - tedy v případě, kdy má být jako nový vlastník zapsán jeho dosavadní provozovatel.

Jednodušší bude i rezervace registrační značky. Od 1. března si zájemci budou moci zarezervovat značku už 1 měsíc před registrací vozidla. Tím usnadníme práci a ušetříme čas například autodopravcům, kteří si zařizují všechny formality spojené se zařazením nového auta do svých flotil.

Dobrou zprávu máme i pro držitele registračních značek na přání. K 1. 3. se též prodlužuje rezervace značky na přání při uložení značky na úřadu obce s rozšířenou působností, a to z 3 měsíců na 6.

A konečně od začátku března platí, že v případě ukončení vyřazení vozidla už nebude nutné dokládat žádný další dokument, postačí pouze potvrzení o pojištění, tzv. zelená karta.

Jednodušší registrace historických vozidel


Další velký balík změn vstoupí v platnost od 1. září. Změny se dotknou především provozovatelů historických vozidel. Veterány bude možné nově registrovat nejen v místě bydliště, ale i na 14 úřadech obcí s rozšířenou působností v sídlech jednotlivých krajů a v Kolíně. Dochází také k prodloužení lhůt u testování historického původu vozidel a jejich technického stavu, a to z 2 na 5 let. Technická prohlídka, která bude probíhat na stanicích technické kontroly, bude probíhat samozřejmě s přihlédnutím k různému stupni technického pokroku vzhledem k času uvedení do provozu.
Za tímto účelem byly vytvořeny tři základní kategorie: novodobá historická vozidla (od 1. 7. 1972), poválečná vozidla (od 1. 7. 1953 - 30. 6. 1972) a předválečná a válečná vozidla (do 30. 6. 1953).

Jeden doklad namísto dvou


Konec skladování zbytečných dokumentů. Od 1. ledna 2024 rušíme velké technické průkazy. Řidiči tak místo dvou průkazů budou nově potřebovat jen jeden. Malý technický průkaz se obohatí o některé údaje, ostatní technické informace budou dostupné elektronicky a řidič je bude mít vždycky po ruce, třeba ve svém mobilu. K načtení dat z registru silničních vozidel bude stačit zadat číslo registračního dokladu nebo VIN kodu vozidla. Informace budou k dispozici i na Portálu dopravy.

Změna dvou průkazů za jeden nový bude postupná, řidiči se tedy nemusí bát žádných povinných návštěv úřadu. U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (odeberou se oba doklady) a vydá se doklad nový.

Celé znění zákona najdete zde.

Zdroj: mdcr.cz

Další články z rubriky Domácí

Český svaz ochránců přírody vyhlásil rok 2024 Rokem motýlů

Touto osvětovou kampaní chce upozornit na skutečnost, že motýli (a s nimi i mnohý další hmyz) z krajiny mizí, a jak je možné jim pomoci. V této tiskové zprávě se dozvíte nejen, co se v kampani aktuálně chystá, ale také, jaké motýly lze již touto ...

Česká republika prochází v pořadí pátou recesí

Česká republika prochází od svého vzniku v 90. letech minulého století v pořadí pátou recesí. Ta začala ve třetím čtvrtletí roku 2022 a dosáhne svého ...

Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?

Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňk ...

Hlavní hygienička: Děti ve školách nebudou vylučovány z kolektivu na základě absence očkování

Ministerstvo zdravotnictví koriguje nepřesný výklad pražské hygienické stanice ve věci nákazy černým kašlem a příslušných hygienických opatření. Všech ...

NKÚ kritizuje program rozvoje venkova. Část příjemců dotací uváděla nepravdivé údaje

NKÚ se zaměřil na peněžní prostředky státu a EU vynakládané na opatření "Programu rozvoje venkova na období 2014-2020". Prověřil vybraná opatření, na ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »