InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Pracovní cesta ministra Síkely ve Vietnamu a Malajsii: Podpora exportérů a posílení obchodních vztahů

20.02.2023
Podpora českých firem, spolupráce v energetice, leteckém průmyslu, strojírenství nebo těžebním průmyslu. To jsou hlavní témata zahraniční pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely ve Vietnamu a Malajsii. Obě země patří mezi nejdůležitější ekonomické partnery České republiky v jihovýchodní Asii. Ministra doprovází čeští podnikatelé v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
"Hlavním cílem naší cesty je rozšíření úspěšné spolupráce s oběma zeměmi, se kterými jsme měli v loňském roce rekordní obrat vzájemného obchodu 4,4 miliardy dolarů. To z nich dělá stěžejní partnery pro české firmy, kterým chceme otevřít dveře novým příležitostem," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: "Mezi nejdůležitější témata ve Vietnamu patří podpora projektu výrobního závodu Škody Auto, který by měl spustit výrobu během příštího roku, rozšíření spolupráce a sdílení know-how s místní energetickou společností Vietnam Electricity a dalšími společnostmi z této oblasti nebo užší spolupráci v civilním letectví."

Český automobilový průmysl má 10procentní podíl na hrubém domácím produktu České republiky, jde tak o zásadní odvětví pro naši ekonomiku. Kromě potenciálu výroby více než 40 tisíc aut ročně od roku 2030 by mohla nová továrna v provincii Kvan Ním přispět k povýšení vzájemné ekonomické spolupráce. V oblasti energetiky chce Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pomoci českým firmám prosadit jejich technologie z energetického strojírenství. "Vietnam Electricity je největší energetická společnost ve Vietnamu. Naší prioritou je, aby české firmy pokračovaly v dodávkách technologií nejen tam, ale také do dalších elektráren," říká ministr Síkela.

V oblasti výcviku pilotů podepíší zástupci české letecké společnosti F AIR smlouvu s Vietnam Airlines a Viet Flight Training. F AIR zahájí výcvik prvních vietnamských kadetů ještě letos.

Ruská invaze na Ukrajině narušuje dodávky některých kovů do České republiky, proto je jedním z dalších témat zahraniční cesty oblast těžebního průmyslu a nerostných surovin. MPO proto v obou teritoriích podporuje dodávky technologií českých firem pro hlubinné i povrchové doly.

V Hanoji bude ministr Síkela s více než dvacítkou podnikatelů do středy 22. února, odkud se následně přesunou do hlavního malajsijského města Kuala Lumpur.

V Malajsii ministr Síkela představí vodíkovou strategii, české firmy a zkušenosti z energetické krize během českého předsednictví. Jednat bude o možnosti uzavření mezivládní dohody o hospodářské spolupráci nebo příležitostech pro české firmy, které by mohla nabízet spolupráce s malajsijskou ropnou a plynárenskou společností PETRONAS. "V rámci bilaterálních jednání chceme také zjistit možnosti spolupráce s Malajsií v oblasti dodávek zkapalněného zemního plynu," dodává ministr.

Součástí podnikatelské mise jsou také bilaterální jednání s tamními protějšky, zástupci firem a účast na fórech týkající se obchodu, energetiky, civilního letectví, těžebního průmyslu a nerostných surovin, farmacie nebo dopravy a cestovního ruchu. Jedná se o vůbec první zahraniční pracovní cestu ministra průmyslu a obchodu do Malajsie.

Zdroj: mpo.cz

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »