InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Charita ČR: Energetická krize a její dopad na situaci lidí žijících v chudobě

20.01.2023
Rostoucí náklady na život jsou nejpalčivější starostí pro 93 % Evropanů, jak ukazuje poslední průzkum Evropského parlamentu, což má vážný dopad na situaci lidí s nízkými příjmy, zejména rodičů samoživitelů, seniorů a mladých lidí. Nezvládají pokrýt základní potřeby, jako je vytápění domů, nákup potravin nebo placení nájmu. Během uplynulého roku došlo v rámci celé Evropy k 40procentnímu nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb v charitní síti.
Tisková konference Charity k energetické krizi | Foto: charita.cz
Evropské organizace Caritas Europa a Eurodiakonie bijí na poplach: během jednoho roku došlo v rámci celé Evropy ke 40procentnímu nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb, patřících k těmto organizacím. Na průzkumu, na kterém se podílelo 18 evropských zemí včetně České republiky, vyplývá, že současná krize životních nákladů má vážný dopad na situaci lidí s nízkými příjmy, zejména rodičů samoživitelů, seniorů a mladých lidí. Nezvládají pokrýt základní potřeby, jako je vytápění domů, nákup potravin nebo placení nájmu.

Také Charita Česká republika zaznamenala nárůst počtu klientů, kteří se obracejí na naše pracovníky s dotazy o pomoc a podporu týkající se nákladů za energie. Toto navýšení je pro každou ze služeb jiné, v průměru však můžeme hovořit o 25% nárůstu. Co do struktury, z největší části se jednalo o rodiče samoživitele (takřka 100% nárůst), dále o seniory a romskou populaci (50% nárůst). Právě tyto skupiny měly často největší problémy s pokrytím zvýšených nákladů, resp. tyto náklady ještě dále prohloubily jejich už tak složitou situaci.

Vzrůstá počet lidí bez domova


Lokálně se zvyšují počty lidí, kteří se ocitají bez domova a potřebují podporu a pomoc. Charita Česká republika reaguje na výše uvedený nárůst klientů a poptávky po službách. V zimním období se otevírají se vyhřáté prostory pro lidi v nouzi formou krizových židlí při azylových domech pro lidi bez domova, zvětšuje se objem potravinové podpory, poskytování ošacení a hygienických potřeb. Naši pracovníci odborných poraden se snaží těm, kteří o bydlení ještě nepřišli, pomoci řešit zvýšené výdaje na energie a bydlení, také vnímáme zvýšený zájem o poskytování dluhového poradenství.

Zvýšení nákladů na energie


Na samotné charitní organizace také dopadly zvýšené náklady na energie - až 80 % z nich uvádí, že zdražení významným způsobem ovlivňuje poskytování služeb. Situaci ještě dále zhoršuje celková inflace, která rovněž zvyšuje náklady organizací. Jak se s uvedenou situací vyrovnat? Vedle důsledného šetření s energiemi se charitní organizace snaží o intenzivní oslovování sponzorů a žádosti o dofinancování provozů služeb. V některých případech se připravují projekty na snížení celkové energetické náročnosti a modernizace prostor z dotačního titulu IROP. Zaznamenáváme větší snahu podpořit pracovníky, na které jsou nyní kladeny vyšší nároky a kterých je v sociálních službách stále nedostatek. Nezřídka hrozí syndrom vyhoření z přetíženosti a psychické zátěže v rámci profese. Složitou situaci však nemůže plně vyřešit ani efektivní plánování pracovní doby ani podpora ze stran supervizorů.

"Charita Česká republika se snaží v současné socioekonomické krizi podporovat lidi, kteří jsou v tíživé životní situaci. Abychom mohli tuto práci vykonávat dlouhodobě, je nutné zajistit stabilní a adekvátní financování sociálních služeb, včetně zajištění důstojných mzdových prostředků pro pracovníky v sociálním sektoru," říká Iva Kuchyňková, manažerka pro sociální advokacii Charity Česká republika.

"Je velmi důležité, aby se lidem vyplatilo pracovat a za jejich výdělek šlo pokrýt základní potřeby, aby si lidé mohli dovolit zasloužený odpočinek na dovolené a byli schopni si vytvořit určité finanční rezervy. V opačném případě hrozí demotivace ve vztahu k práci, což by následně mohlo způsobit nemalé potíže v dalším ekonomickém růstu v České republice," doplňuje Iva Kuchyňková.

Soubor doporučení české vládě


Jsme přesvědčeni, že ke zlepšení situace povede pouze systémová změna podmínek. Proto vládě České republiky doporučujeme, aby se zasadila o:

1. Systematické, důstojné a stabilní financování pracovníků v sociálním sektoru, kde je nutné zajistit dostatečné podmínky pro výkon profese a tím následně zajistit pomoc lidem, kteří se vlivem nepříznivých okolností dostali do složité situace.
Je zapotřebí co nejdříve změnit způsob financování sociálních služeb a posílit personální kapacity.

Je důležité přijmout co nejdříve směrnici o minimální důstojné mzdě, ke které nás vybízí Evropská komise za účelem zabránění prohlubování chudoby v populaci.

Urychlit práce na ratifikaci evropské směrnice o minimální mzdě do české legislativy.

2. Zajištění sítě podpory a pomoci, která by dosahovala do všech lokalit v rámci České republiky, zejména formou terénního odborného sociálně-právního poradenství.

Vyčlenit finanční prostředky z Národního plánu obnovy také na preventivní služby, především na terénní odborné poradenství.

Podniknout kroky k tomu, aby bylo bydlení v tuzemsku dosažitelné za přiměřenou cenu a adekvátní k výši mezd.

Co nejdříve přijmout Zákon o podpoře v bydlení a pokračovat ve zvyšování bytových kapacit pro potřebné.

3. Je nezbytné zajistit možnost oddlužení všem, kteří to potřebují a jsou motivováni svoji situaci řešit. Čím dříve se lidé vrátí k normálnímu životu, najdou si zaměstnání a opustí šedou ekonomiku, tím lépe a snadněji je bude možné začlenit zpět do běžného života; následně budou také schopni ze své práce odvádět daně a pojištění.

Neodkladně přijmout novelu insolvenčního zákona tak, aby naplňovala podmínky ratifikace evropské směrnice, zejména pak s ohledem na podmínku oddlužení do tří let.

4. Pro ty, kteří se nacházejí v nepříznivé situaci, je nutné upravit systém sociálních dávek, které bezodkladně pomohou lidem překonat nepříznivou situaci, a to nejen v oblasti zvýšených nákladů na energie a bydlení, ale také při ztrátě zaměstnání.

Doporučujeme komplexní revizi dávkového systému tak, aby se dávky dostaly k jejich příjemci ve chvíli, kdy je opravdu potřebuje (není možné čekat na ně např. tři měsíce), významně zjednodušit žádosti o jejich přiznání, přenést dokazovací povinnosti z žadatele na např. pronájemce, spolubydlící osobu, tak aby se nebránilo potřebné osobě v nároku na konkrétní sociální dávku, zaměřit se na systém vyplácení dávek tak, aby byly vypláceny včas a ve formě, kterou daná osoba potřebuje (na pokladně ÚP, poštou, apod.)

"Tato doporučení vnímáme jako základní brzdu před rychlým a masivním chudnutím české populace. Bydlení je základní stavební kámem, teprve poté lze řešit tíživou situaci člověka," říká Iva Kuchyňková.

"Aby si jedinec udržel bydlení, potřebuje důstojnou mzdu a v případě, že nemůže pracovat, adekvátní sociální dávky, díky kterým si bydlení udrží. V případě, že je zadlužen, potřebuje pomoc při řešení této situace. Například odborné poradenství v terénu, které by bylo dosažitelné starým, nemocným a handicapovaným lidem.

Odborné poradenství potřebujeme zejména proto, aby bylo možné člověka podpořit a pomoci mu včas řešit vzniklou situaci a zabránit tak neblahým dlouhodobým sociálním dopadům na životy jednotlivců i celých rodin," uzavírá Iva Kuchyňková, manažerka pro sociální advokacii Charity Česká republika

Charita Česká republika spolu se společností E.ON připravuje za účelem pomoci seniorům a úplným a neúplným rodinám projekt, kdy bude možné těm, kteří nemohou svou situaci vyřešit jinak (např. pomocí rodiny, sociálních dávek) darovat finanční prostředky pro zlepšení jejich nepříznivé situace, která nastala z důvodu zvýšených nákladů za energie. O tomto projektiu se bude konat zvláštní tisková konference společnosti E.ON v pátek 27. ledna.

Zdroj: Charita ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »