InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » TechMag

IP interkom: Co to vlastně je? A jak funguje?

20.01.2023
Inovátoři mění tvář nemovitostí téměř přes noc, přičemž ukázkovým příkladem jsou chytré domácnosti, jejichž účelem je zajistit bezpečné, spolehlivé a komfortní bydlení. V tomto ohledu vám pomůže i IP interkom.
Ilustrační snímek | Zdroj: bas-ip.com

Co je to IP interkom?


IP interkom je zařízení připojené k internetu a určené k přenosu zvuku i obrazu mezi dvěma stranami. Zkratka IP znamená internetový protokol, což je soubor pravidel pro směrování a adresování dat tak, aby se data dostala přes internet ke správnému cíli.

IP interkomy se mohou navzájem připojovat buď přímo prostřednictvím připojení k místní síti (LAN), nebo skrze počítačový server. A na rozdíl od analogových variant se spoléhají na digitální technologii, což jim umožňuje přenášet větší a složitější data, například video. Moderní IP interkomy nepřenášejí pouze obraz a zvuk. Připojují se také k elektronickému či magnetickému zámku budovy, aby usnadnily přístup do objektu.

IP interkom se tak stává součástí internetu věcí neboli IoT. Stejně jako ostatní zařízení využívají i interkomy ke své práci vestavěné senzory a výpočetní výkon založený na cloudu. Obyvatelé domácnosti si tak mohou dovolit mluvit s hosty bez přerušení nebo zpoždění.

IP video interkomy
Spousta moderních IP interkomů obsahuje kameru pro videohovory, a tím pádem zvyšují i bezpečnost. Člověk tak může snadno vidět, kdo žádá o přístup. Vzhledem k tomu, že IP video interkomy fungují přes internet, zvládnou velkou datovou zátěž, kterou vyžaduje videohovor.

Jak funguje IP interkom?


IP interkom funguje tak, že k přenosu dat mezi hlavní stanicí a jejími terminály používají internet. Skládá se ze dvou hlavních prvků, a to z hlavní stanice a terminálu.

Hlavní stanice je mozkem systému, protože komunikuje s různými částmi budovy, včetně mechanismů zamykání dveří a terminálů používaných obyvateli domácnosti. Hlavní stanice se instalují u vstupu do objektu a mají mikrofony i kamery.

Terminály jsou určeny k interakci s návštěvníky na dveřní stanici a udělují jim přístup do nemovitosti. V minulosti terminály pro instalaci vyžadovaly vedení kabeláže po celé budově, ale v současné době se instalují bezdrátově.

Příklad fungování IP interkomů


Návštěvník, který chce vstoupit do budovy s IP interkomem, si vybere nájemce z adresáře na stanici u dveřích. Stanice pomocí internetu vyšle signál na správný terminál a upozorní nájemce na návštěvu. Nájemce pak pomocí terminálu komunikuje s návštěvníkem a umožní mu vstup do budovy.

Co se děje na technické úrovni?
K přenosu zvukových a obrazových dat používají IP interkomy organizační pravidla nazývaná protokoly. Jedním z nejoblíbenějších protokolů pro přenos zvuku a obrazu je protokol Session Initiation Protocol neboli SIP. Z tohoto důvodu se IP interkomy nazývají také interkomy SIP.

Toto spojení trvá tak dlouho, jak si obyvatel přeje. IP interkomy obvykle využívají již existující síťovou infrastrukturu. Doporučuje se připojit IP interkom přímo k internetu, aby se eliminovalo riziko problémů se síťovým připojením. Pokud chce rezident otevřít dveře své návštěvě, terminál vyšle zpět do stanice jiný signál a ta dveře elektronicky odemkne.

Autor: WP

Další články z rubriky TechMag

Legendární parní lokomotiva Albatros se vrátí do provozu

Legendární modrá rychlíková lokomotiva Československých státních drah z roku 1947, známá jako Albatros, se vrátí do provozu. České dráhy využily nabídku společnosti Steam Story Agency, která se zavázala k opravě lokomotivy a jejímu návratu do ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Hrozby pro macOS: V lednu se nově objevila falešná aplikace slibující prolomení zabezpečení iPhonu

V lednu letošního roku zaznamenali bezpečnostní specialisté pokles detekcí hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. I přesto se nově objevil ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »