InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Armáda ČR slaví kulaté výročí: Už třicet let chrání Českou republiku a společné hodnoty

02.01.2023
Armáda ČR vstupuje letos do třicátého roku své existence. Za tu dobu prošla několika klíčovými etapami - přistoupením ČR k Severoatlantické smlouvě, profesionalizací i modernizací. Na naši armádu se mohou plně spolehnout jak občané ČR, tak i naši spojenci.
Foto: acr.army.cz
"Vím, že válka na Ukrajině a její důsledky přináší nejen strach z budoucnosti a nedostatku, ale také rozděluje naši společnost. Proto bych nám chtěla do nového roku popřát i to, abychom drželi více pohromadě a nenechali se rozeštvávat. Náš národ obstál i v mnohem těžších zkouškách, " říká ministryně obrany Jana Černochová v novoročním přání.

Co přejí bývalí náčelníci Generálního štábu Armádě ČR do dalších 30 let

Armádní generál Aleš Opata (náčelníkem Generálního štábu AČR v letech 2018-2022):

Následující tři dekády budou ve znamení implementace nových technologií, AI, digitálního systému velení a řízení, MDO a robotizace bojiště. Bezpečnostní prostředí zůstane i nadále nepředvídatelné a dynamicky se vyvíjející.

Proto armádě přeji stabilní a předvídatelný rozpočet a urychlené dokončení modernizace AČR. Vojákům a vojákyním pochopitelně přeji pevné zdraví, štěstí a bezpečné návraty domů ze současných i budoucích zahraničních operací na obranu České republiky a našeho systému hodnot. Doufat, že nepřítel nezaútočí, není plán. Armáda musí být připravená a ne překvapená.

Armádní generál Pavel Štefka (náčelníkem Generálního štábu AČR v letech 2002-2007):

Za 30 roků prošla Armáda ČR obrovskými historickými změnami. Je třeba na tuto práci navázat a poučit se z minulých chyb.

Do dalších 30 let přeji naší armádě prozíravé politické a vojenské vedení, které připraví a zrealizuje VIZI 2050 reagující na současnou i budoucí mezinárodněpolitickou, bezpečnostní a ekonomickou situaci ve světě. Vizi, která zabezpečí plánovaný a plynulý rozvoj ozbrojených sil a bude finančně, materiálně a personálně zabezpečena.

Přeji všem vojákům, vojákyním, občanským zaměstnancům a jejich blízkým hodně zdraví, štěstí a osobní pohody v novém roce 2023.

Armádní generál Jiří Šedivý (náčelníkem Generálního štábu AČR v letech 1998-2002):

Do dalších 30 let naší armádě přeji stabilitu prostředí, ve kterém bude působit a dále se rozvíjet. Aby se jí vyhnuly krize a výkyvy ve financování modernizace, provozu a výcviku. Především, aby se vždy všichni vojáci vrátili ze všech bojových nasazení.

Po celé třicetileté období, aby stáli v čele armády vzdělaní a zkušení velitelé na všech úrovních a aby jí zachovala naše společnost přízeň.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »