InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

SZIF začíná vyplácet podporu VCS, zahrnuje i cukrovou řepu, zeleninu s vysokou pracností a chov dojnic

07.12.2022
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spouští vydávání rozhodnutí na dobrovolnou podporu vázanou na produkci (VCS). Ta směřuje k citlivým sektorům, které se potýkají s určitými obtížemi. Přitom jsou důležité z hospodářských, sociálních nebo environmentálních důvodů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Součástí VCS je také cukrová řepa, druhy zeleniny s vysokou a velmi vysokou pracností a chov dojnic. Právě u těchto čtyř titulů VCS bylo zahájeno vydávání rozhodnutí.

Letos si o dotaci na cukrovku požádalo 869 žadatelů, mezi které se rozdělí téměř 403 milionů korun. Sazba pro rok 2022 je 6 924,18 korun na hektar. "Podpora je určena pěstitelům cukrové řepy pro zpracování na cukr nebo kvasný líh. Plodinu musí pěstovat na minimální ploše 1 hektar a na žadatele musí být evidována půda s kulturou standardní orná půda nejméně od data podání žádosti do 31. srpna daného roku," uvádí Ing. Josef Miškovský, ředitel Odboru přímých plateb a environmentálních podpor.

V případě zeleninových druhů se podpora týká zeleniny s vysokou pracností a velmi vysokou pracností. O dotaci na prvně jmenovanou požádalo 126 pěstitelů. Poputuje mezi ně téměř 12,3 milionů korun. Sazba činí 3 580,07 korun na hektar. SZIF dále obdržel 347 žádostí o podporu na zeleninu s velmi vysokou pracností, v rámci této podpory bude rozděleno přes 77 milionů korun. Sazba je 9 783,68 korun na hektar.

"Podporujeme pěstitele vybraných druhů luskovin, plodové a listové zeleniny na standardní orné půdě. V případě zeleniny s velmi vysokou pracností se jedná o vybrané druhy košťálové, kořenové, plodové, cibulové, listové a stonkové zeleniny na orné půdě či jiné trvalé kultuře (v případě chřestu)," vysvětluje Ing. Miškovský. Podmínkou k přiznání dotace je dodržení minimálního výsevu nebo výsadby daného druhu na 1 hektar, hmotnosti tisíce semen a minimální vegetační doby od výsevu nebo výsadby.

Do aktuálního výčtu vydávaných rozhodnutí patří dotace na dojnice. Letos o tuto podporu požádalo 1 756 chovatelů dojnic. Fond mezi ně rozdělí 1,25 miliardy korun. "Výše sazby podpory na chov krávy chované v systému s tržní produkcí mléka je letos 3 541,83 korun na velkou dobytčí jednotku (VDJ). Platba bude žadateli poukázána do 30. června 2023 na bankovní účet," informuje Ing. Josef Miškovský.

O dobrovolnou podporu na dojnice (nejméně na 2 VDJ) může žádat fyzická nebo právnická osoba chovající dojnice na hospodářství registrovaném v evidenci k 31. březnu roku, na který je platba požadována. Žadatel dále vykáže veškerou užívanou zemědělskou půdu a celoročně musí dodržovat podmínky dopadů na životní prostředí (cross compliance).

Rozhodnutí na další opatření VCS budou průběžně následovat až do března 2023. O podporu VCS mohli zemědělci požádat letos v průběhu dubna a května prostřednictvím tzv. Jednotné žádosti.

Zdroj: SZIF

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »