InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vojáci z Ukrajiny budou cvičit v ČR. Návrh schválila vláda i obě komory Parlamentu

01.12.2022
Plénum Senátu dnes dopoledne schválilo mandát na působení Armády ČR na území členských států EU, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024. Rovněž vyslovilo souhlas s pobytem a výcvikem ukrajinských vojáků na území ČR. Návrh schválila vláda 16. listopadu, poslanci jej podpořili předevčírem.
Foto: mocr.army.cz
"Návrh mandátu vychází ze zahraničně politických a bezpečnostních priorit České republiky, které jsou výrazně ovlivněny ruskou agresí proti Ukrajině. I z tohoto důvodu je prioritou předkládaného návrhu pomoc s výcvikem ukrajinských vojáků, a to v zájmu úspěšného boje proti ruskému agresorovi," sdělila v Senátu ministryně obrany Jana Černochová.

Asistenční misi pro Ukrajinu zaměřenou na výcvik jejích vojáků na území členských států schválila Evropská unie 17. října. Zájem zapojit se už vyjádřila více než polovina členů EU.

Výcvik ukrajinských vojáků vychází z bilaterální dohody vlády ČR a Ukrajiny, do budoucna se plánuje jeho převedení pod asistenční misi EU.

Český příspěvek je rozvržen do dvou částí. První celek o počtu do 55 osob by působil v asistenční misi pro Ukrajinu na území jiných členských států EU, a to do roku 2024.

"Jedná se o vojáky, kteří by byli vysláni do velitelských struktur této mise, případně o instruktory a malé výcvikové týmy, které by působily na území Evropské unie," upřesnila ministryně Černochová.

Druhá část by se měla týkat výcviku ukrajinských vojáků na našem území, který souvisí s návrhem na schválení pobytu do 800 osob na území České republiky. Podle ministryně obrany by se jednalo o pět čtyřtýdenních výcvikových cyklů uskutečněných na území ČR do konce roku 2023.

"Výcvik ukrajinských vojáků je pro Armádu ČR obrovská zkušenost. Budou mít jednak čerstvé informace přímo z bojiště, tak také získají informace o taktice a strategii jak ukrajinských vojáků, tak jejich protivníků," uvedla Jana Černochová.

Schválený mandát se věnuje i dalším destinacím, v nichž Armáda ČR působí. V Iráku má přítomnost spojenců podporu řady tamních představitelů, ČR do této země v letech 2023 a 2024 vyšle do 20 osob.

V oblasti západního Balkánu bude nasazena jednotka v počtu do 40 vojenských policistů, kteří budou poskytovat poradenství kosovským policejním složkám. Naopak s přítomností v Mali (mise EUTM) se vzhledem k situaci v zemi nadále nepočítá a mise bude podle plánu ukončena k poslednímu prosinci letošního roku.

Celkový objem finančních prostředků pro zahraniční působení AČR se do roku 2024 odhaduje na 306 milionů korun. Náklady na výcvik ukrajinských vojáků v ČR jsou odhadovány na 975 milionů korun. Tyto prostředky budou hrazeny z kapitoly ministerstva obrany, část nákladů na výcvik ukrajinských vojáků v rámci mise EUMAM bude ČR refundována z prostředků EU.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »