InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

VZP: Na čerpání většiny příspěvků zbývá našim klientům přesně měsíc

15.11.2022
Přesně 30 dní zbývá do termínu podání letošní žádosti o příspěvek na většinu z benefitů, které VZP nabízí svým klientům.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Přehled celé nabídky příspěvků z fondu prevence i podmínky čerpání jsou zveřejněny na www.vzp.cz/vyhody. Termín pro podání žádosti je do 15. 12. 2022, o příspěvky lze žádat elektronicky prostřednictvím aplikace Moje VZP, případně osobně na kterékoli pobočce VZP. Široká škála příspěvků se týká také očkování, jednoho z nejefektivnějších způsobů prevence, který nás chrání před řadou závažných onemocnění.

Chřipka


Virus chřipky každoročně postihuje v České republice sta tisíce lidí a průměrně způsobí úmrtí 1 500 osob každý rok, nejedná se tedy o banální onemocnění. Účinnou prevencí chřipky a jejích komplikací je očkování. O vakcinaci proti této nemoci VZP eviduje dlouhodobě zvýšený zájem mezi klienty. Děti i dospělí (do 65 let) mohou získat příspěvek 200 Kč.

Očkování proti chřipce mají plně hrazeno osoby nad 65 let a pacienti rizikových skupin. Od 1. 1. 2022 také zdravotníci a další odborní pracovníci ve zdravotnictví (do výše ekonomicky nejméně náročné varianty očkovací látky).

Klíšťová encefalitida


Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá mozek a mozkové blány. Nemoc je způsobena virem, který přenášejí klíšťata. Dle dat SZÚ bylo v roce 2020 zaznamenáno v České republice 854 případů onemocnění klíšťové encefalitidy. Toto onemocnění může zanechat i celoživotní následky - ochrnutí, poruchy soustředění, snížení kognitivní výkonnosti a v krajním případě smrt. Ačkoli se řadí očkování proti této vážné nemoci mezi nepovinná, je velmi žádoucí a doporučované. Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě mohou čerpat jak děti 700 Kč, tak dospělí 500 Kč (do 50 let). V roce 2021 si o příspěvek zažádalo téměř 130 tisíc klientů a vyplaceno jim bylo 73 milionů Kč.

Osoby nad 50 let mají od 1. 1. 2022 očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění (do výše ekonomicky nejméně náročné varianty očkovací látky).

Žloutenka


Žloutenka není jen nemoc špinavých rukou (hepatitida A), může způsobit i úmrtí na cirhózu nebo rakovinu jater (hepatitida B). Onemocnění vyřadí člověka z aktivního života i na několik měsíců, nemocný musí držet dietu a vyhnout se fyzické zátěži. V loňském roce se léčilo s některým z typů hepatitidy 11 tisíc klientů VZP a jejich léčba stála 835 milionů korun.

Očkování je účinnou ochranou. Klienti VZP mohou čerpat příspěvek ve výši 500 Kč - děti proti hepatitidě A, dospělí proti hepatitidě A, B (kombinace A/B).

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno očkování proti žloutence typu B dětem (povinné očkování) a vybraným skupinám. Očkování proti žloutence typu A je hrazeno stanoveným skupinám dospělých.

Rotaviry


Rotavirové infekce nejčastěji postihují děti do 5 let. V důsledku zvracení a průjmu u takto malých dětí může dojít k závažné dehydrataci a v krajním případě až hospitalizaci dítěte. Nedílnou součástí prevence rotavirových nákaz je očkování. To sice nepatří mezi povinné očkování, ale je doporučované. Pro děti do 1 roku mohou rodiče čerpat příspěvek na očkování 1 000 Kč.

Lidský papilomavir (HPV)


VZP od ledna 2022 zavedla nový příspěvek ve výši 1 000 Kč na očkování proti lidskému papilomaviru (HPV). Nejznámějším onemocněním, které mohou viry HPV způsobovat, je rakovina děložního hrdla. Nezpůsobují však výlučně onemocnění u žen, napadají i muže, u kterých mohou způsobit rakovinu penisu. Proti HPV infekcím přitom existuje účinná prevence - očkování. To může zabránit nákazám a v důsledku nich také případným nemocem (genitální bradavice, další nádorová onemocnění - konečníku, hlavy a krku).

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno očkování proti HPV u dívek a chlapců mezi 13. a 14. rokem věku. Hrazena je jak vakcína, tak její aplikace.

Meningokokové nákazy


Meningokokové onemocnění patří mezi nejrychleji smrtící infekční nemoci. Bakterie se šíří kapénkovou infekcí a počáteční příznaky jsou jen těžce odlišitelné od virových onemocnění, jako je například chřipka. Bez okamžité léčby hrozí vážné zdravotní následky, v krajních případech i fatální. Úspěch léčby závisí na včasném rozpoznání nemoci, které je ale mimořádně obtížné. Z tohoto důvodu je doporučována prevence v podobě očkování. O příspěvek na očkování proti meningokokové nákaze typu B ve výši 1 500 Kč a ACWY ve výši 1 000 Kč mohou žádat jak děti, tak dospělí.

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno: očkování proti meningokoku B (do 12 měsíců věku, nebo od dovršení 14. do dovršení 15. roku věku); očkování proti meningokoku A, C, W, Y (od dovršení 1. do dovršení 2. roku věku, nebo pak od dovršení 14. do dovršení 15. roku věku). Dále je hrazeno pacientům rizikových skupin. Ve všech případech do výše ekonomicky nejméně náročné varianty očkovací látky.

Pneumokokové nákazy


Pneumokokové infekce mohou být velmi vážné a mohou vyvolat např. zánět středního ucha či vedlejších nosních dutin, ale také zápal plic, otravu krve nebo zánět mozkových blan. I v dospělosti mohou být pneumokokové bakterie nebezpečné, z tohoto důvodu VZP nabízí příspěvek na toto očkování klientům také už od 50 do 65 let.

Z veřejného zdravotního pojištění je hrazeno očkování proti pneumokokovým infekcím, pokud byly všechny dávky očkovací látky aplikovány do 7 měsíce věku. Dále je hrazeno pojištěncům nad 65 let a pacientům rizikových skupin.

VZP dále přispívá také na tato očkování


Dětem 500 Kč na očkování proti planým neštovicím a 1 000 Kč na cestovní očkování. Dospělí pojištěnci mohou čerpat 500 Kč na očkování proti spalničkám, planým neštovicím a černému kašli (v kombinaci s tetanem, záškrtem) a také 1 000 Kč na cestovní očkování.



Zdroj: VZP ČR

Další články z rubriky Zdraví

Invazivní meningokoková onemocnění jsou velmi závažná, nejúčinnější prevencí je vakcinace

V rámci Světového imunizačního týdne i v souvislosti s nedávným úmrtím devatenáctiměsíčního chlapce, který se nakazil bakterií Neisseria meningitidis skupiny B, znovu zdůrazňujeme význam a využití očkování. Batole, které podlehlo infekci, nebylo ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »