InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

VZP rozdá klientům na benefitech miliardu korun. Příspěvky podmiňuje účastí na prevenci

06.11.2022
Fond prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny od příštího roku čeká řada významných změn. Některé příspěvky VZP v reakci na inflaci zvýšila, jedná se například o program Maminka či pohybové aktivity dětí. U některých nově zaváděných programů VZP stanovila jako podmínku čerpání účast klienta na preventivní prohlídce u praktika či na screeningovém vyšetření.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
"Náklady na zdravotní péči neustále stoupají, ať v důsledku stárnutí populace nebo příchodu nákladných inovativních léků i technologií. Jedna z logických cest, jak upravit stávající strukturu výdajů, se tedy jeví podpora prevence. Každá koruna, kterou do ní dnes investujeme, se nám za pár let násobně vrátí. Proto i tuto úpravu fondu prevence vnímám jako první krok na dlouhé cestě. Chceme jít cestou pozitivní motivace našich klientů, podporovat je v péči o své zdraví," říká Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR. V roce 2023 tak může u VZP žádat o příspěvek na dentální hygienu či na rehabilitační aktivity jako je sauna, masáž apod. ten, kdo navštívil v posledních letech svého praktického lékaře v rámci preventivní prohlídky, resp. navštívil jeden ze čtyř screeningových programů (podrobněji podmínky viz níže).

Navyšují se také příspěvky Maminka a Novorozenec, více peněz je připraveno na pohybovou aktivitu dětí. "VZP tímto krokem reaguje na rostoucí ceny, už v průběhu roku 2022 jsme navýšili příspěvky na speciální potravinové diety, od ledna se navýšení týká také dalších příspěvků. Pro maminky v době před a po porodu máme 3 500 korun, dětem dáme na sportovní aktivity 1 000 Kč ročně namísto dosavadních 800 korun," vysvětluje Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. Další 3 000 korun ročně budou moci nově využít také pacienti s diabetem, a to na odbornou podiatrickou službu jako prevence tzv. diabetické nohy.

Nejširší nabídka se i nadále týká příspěvků na očkování, které je jedním z nejdostupnějších opatření k ochraně veřejného zdraví. V tomto případě VZP přistoupila ke značnému zjednodušení podání žádosti, klient pouze doloží, že očkování podstoupil, vyplacena mu pak bude fixní částka z očkovacího schématu. Důraz také klade na co nejmasovější využívání elektronické komunikace klienta s VZP, o některé příspěvky tak už bude možné zažádat pouze elektronicky.

Dentální hygiena


Klienti, kteří v uplynulých 24 měsících absolvovali prohlídku u praktického lékaře, získají příspěvek na dentální hygienu ve výši 500 korun. Příspěvek (na ošetření a instruktáž) mohou čerpat i děti starší jednoho roku (děti a mladiství do 18 let mají nárok na příspěvek i bez splnění podmínky absolvování prohlídky u praktického lékaře pro děti a dorost). Žádost bude možné podat pouze elektronicky prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Rehabilitační aktivity


Na příspěvek na rehabilitační aktivity ve výši 1 000 korun budou mít nárok ti pojištěnci, kteří během posledních 24 měsíců absolvovali jedno nebo více vyšetření v rámci celonárodních screeningových programů (ty jsou zaměřeny na prevenci karcinomu kolorekta, karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla a karcinomu plic). I v tomto případě je nutno o příspěvek požádat elektronicky prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Zvýšení příspěvku na pohyb


U příspěvku na pohybové aktivity dětí od 1 roku navyšuje VZP částku na 1 000 korun ročně. Příspěvek je možné využít na organizované sportovní aktivity, u mladistvých nad 15 let například také na permanentky na cvičení.

Péče o diabetické nohy


Dospělí klienti, kteří se léčí s diabetem, budou moct nově čerpat 3 000 korun na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem. Příspěvek ve výši 3 000 korun na nákup pomůcek nehrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění pro dětské i dospělé diabetiky zůstává i nadále v platnosti.

Program Maminka a Novorozenec


Vyšší příspěvek je připravený i pro nejmenší klienty. Rodičům novorozenců přispěje VZP na nákup potřeb a pomůcek v lékárnách 1 000 korun (letos 500 Kč). Nastávající maminky budou moct čerpat nově 3 500 korun (oproti současným 3 000 Kč) např. na screeningová vyšetření nehrazená z veřejného zdravotního pojištění, dentální hygienu, předporodní kurzy, vhodnou pohybovou aktivitu nebo pomůcky ke kojení, monitor dechu, monitor spánku nebo laktační poradenství.

Zdroj: VZP

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Českým ženám se rodí první dítě později, než by si samy přály

České ženy chtějí mít více dětí, než kolik jich ve výsledku mají. Souvisí to s pokračujícím trendem posunu rodičovství do stále vyššího věku, který v Česku odstartoval v 90. letech 20. století. Zjednodušeně řečeno, ženy podstatně později narození ...

Češi si sjednávají životní pojištění až těsně před třicítkou, rizika jim ale hrozí v každém věku

Malé děti jsou často nemocné, náctiletí se spíše zraní, se stoupajícím věkem rostou závažná onemocnění a riziko úmrtí. Fakta, která potvrzuje aktuální ...

Investice do prevence a léčby závislostí klesají. Změnu by mohla přinést iniciativa Jedna dvacetina na prevenci

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) společně s ostatními odbornými a profesními společnostmi volají po navýšení investic do prevence ...

STAN: Lidé v exekucích mají mít šanci dostat se zpět na trh práce

Usnadnit a především zrychlit proces oddlužení u fyzických osob má za cíl novela insolvenční zákona, která je pro Starosty dlouhodobě prioritou. Ten z ...

ČEZ: Emise skleníkových plynů z výroby elektřiny a tepla klesly o 12 %, naopak investice do udržitelných činností stouply o 4,7 miliardy

Zelenání výroby Skupiny ČEZ pokračuje. ČEZ meziročně snížil přímé emise skleníkových plynů o 12 %, což odpovídá úspoře zhruba 2,2 milionů tun ekvivale ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »